Pazartesi, Eylül 16, 2024

TSKB’nin aktif büyüklüğü 176,9 milyar TL’ye ulaştı

Nitelikli kalkınma ve sürdürülebilir gelecek hedefiyle ana faaliyet kolu bankacılığın yanı sıra toplumsal fayda sağlayan projelerle katma değer üretmeye devam eden Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. TSKB’nin toplam aktif büyüklüğü 2023 yılı sonunda 176,9 milyar TL’ye ulaşırken, Banka’nın ağırlıklı yabancı para cinsinden olan toplam kredi portföyü kurdan arındırılmış bazda yüzde 5 büyüme ile 130,1 milyar TL oldu.

Yıl boyunca Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) odağındaki yatırımların finansmanına katkı sağlamayı sürdüren Banka; iklim finansmanı, yenilenebilir enerji, deprem bölgelerinin yeniden yapılandırılması, özel sektörün sürdürülebilir faaliyetlerinin desteklenmesi konularında reel sektöre toplam 1,3 milyar dolar tutarında nakdi finansman sağladı. Diğer yandan, TSKB’nin yatırım bankacılığı ve danışmanlık faaliyetlerinden elde ettiği komisyon gelirleri yıllık yüzde 186 artışla bankacılık gelirlerini destekledi. Yıllık bazda yüzde 74 artışla 7 milyar TL net kar açıklayan TSKB’nin özkaynak kârlılık oranı yüzde 41,2 olarak gerçekleşti.


tskb

“Geçen yıl temin ettiğimiz kaynaklar 1,1 milyar dolara ulaştı”

TSKB’nin 2023 yılı finansal sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “2023 yılının şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinin ardından bölgenin yeniden yapılandırılması ve nitelikli kalkınması için ilk günden itibaren toplumsal iyileşme odağıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bankamızın uluslararası finansal kuruluşlardan temmuz ayında yüzde 113 yenileme oranıyla temin ettiği sendikasyon kredisi ve eylül ayında uluslararası sermaye piyasalarında dördüncüsünü gerçekleştirdiği sürdürülebilir Eurobond ihracı ve afet bölgesinin ekonomik, çevresel ve sosyal olarak yeniden kalkınması odağında 2023 yılında temin ettiğimiz kaynaklar 1,1 milyar dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.


“Ülkemize 200 milyon dolar yeni bir kaynak kazandırdık”

Yılın son çeyreğinde İslam Kalkınma Bankası (IsDB) ile gerçekleştirdikleri 100 milyon dolar tutarındaki kaynak anlaşması, deprem bölgelerinde nitelikli ve sürdürülebilir toparlanma için önemli bir destek unsuru görevi gördüğünü vurgulayan Bilgiç, “Yine aynı dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı garantörlüğünde Japon Uluslararası İş Birliği Bankası (JBIC) ile ‘kalıcı yeşil iyileşme’ odaklı dördüncü kredi anlaşmamızı gerçekleştirerek, ülkemize 200 milyon dolar tutarında yeni bir kaynak daha kazandırdık. Bu kaynak ile deprem bölgelerimizin özellikle yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi ile ileri teknoloji destekli enerji verimliliği yatırımlarını destekleyeceğiz. Dünya Bankası’ndan temin ettiğimiz 155 milyon dolar tutarındaki anlaşma ise uzun soluklu iş birliğimiz neticesinde yepyeni bir yapı olan Türkiye Yeşil Fonu’nun kurulmasına hizmet edecek” diye konuştu.


“Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkımızı artırıyoruz”

2023 yılında hayata geçirdikleri önemli projelerden birinin Türkiye Yeşil Fonu olduğuna işaret eden Bilgiç, “Dünya Bankası’ndan Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ile Türkiye Yeşil Fonu’nun kurulması kapsamında 155 milyon dolar tutarında kredi temin ettik. Toplam büyüklüğünün 405 milyon dolara ulaşması ve 2024 yılı içerisinde faaliyete geçmesi hedeflenen Türkiye Yeşil Fonu, ülkemizde ve dünyada kredi ile finanse edilerek kurulan, emisyon salımı azaltım ve kapsayıcı dönüşüm odaklı ilk girişim sermayesi yatırım fonu olma özelliğini taşıyor. Özel sermayeyi aktif biçimde harekete geçirecek Türkiye Yeşil Fonu ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine nitelikli katkımızı ve etkimizi artırıyoruz” sözlerine yer verdi.


“Ekosistem dostu yatırımlarda önemli bir rol oynuyoruz”

TSKB’nin finansal faaliyetlerinin yanında uzun yıllardır danışmanlık ve yatırım bankacılığı faaliyetleriyle de Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek olduğunu belirten Bilgiç şunları ekledi, “Ülkemizin sürdürülebilir geleceği için tüm paydaşlarımızla birlikte başarmaya inanıyoruz. Bu anlayışla, farklı sektörlerden şirketlere verdiğimiz danışmanlık hizmetiyle firmaların yatırımlarını etkin bir şekilde yönetebilmeleri için finansal stratejilerini birlikte oluşturuyoruz. Ekosistem dostu yatırımların yaygınlaşması ve olgunlaşmasında önemli bir rol oynuyoruz.”


TSKB, deprem bölgesinde 3 tane okul kütüphanesi açtı

Deprem bölgesinin nitelikli ve çok yönlü kalkınması için sundukları finansman desteğinin yanı sıra sosyal ve kültürel gelişim için de çaba sarf ettiklerini ifade eden Bilgiç, “2023 yılında depremden etkilenen illerimizde eğitimin kesintiye uğramaması ve toplumsal iyileşmeye katkı sunmak amacıyla zenginleştirilmiş okul kütüphaneleri projemizi hayata geçirdik. 2025 yılına kadar 11 ilde 11 kütüphane açma hedefiyle çıktığımız yolda ilk kütüphanemizi Gölbaşı/Adıyaman’da, ikincisini Nurdağı/Gaziantep’te, üçüncüsünü ise Pazarcık/ Kahramanmaraş’ta açtık. ‘TSKB 100. Yıl Cumhuriyet Kütüphanesi’ adını verdiğimiz, zenginleştirilmiş kütüphane formatında tasarladığımız kütüphanelerimizde, çocukların okuma sevgisini besleyecek binlerce kitabın yanı sıra zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak çeşitli akıl oyunları, teknolojik gereçler ve eğitim destek araçları da yer alıyor. Diğer 8 ilimizde de 2025 yılına kadar kütüphanelerimizi tamamlayarak daha fazla öğrencimizin geleceğine katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAKTSKB
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM