Cumartesi, Kasım 23, 2024

Yüksek maliyet markaları tehdit ediyor

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) Fast Company ile düzenlediği ‘Perakende Buluşması – Ne Oldu Ne Olacak?’ etkinliği, organize perakendenin lider isimlerini bir araya getirdi. Toplantının açılışında konuşan BMD Başkanı Sinan Öncel, 2023 yılının perakende için genel olarak verimli geçtiğini belirterek, “Markalarımızın ciroları ortalama yüzde 80 arttı. Cirolardaki yüksek oranlı artış ağırlıklı olarak maliyetlere bağlı fiyatların yükselmesinden kaynaklanıyor. Çünkü aynı dönemde her üç markamızdan birinin adet satışlarının gerilediğini biliyoruz. Yüksek maliyet artışları 2024’te de bir tehdit olarak önümüzde duruyor. Markalarımızın 2024 performansında maliyet artışlarının yanı sıra, yerli tüketicinin alım gücü ve turiste satışların düzeyi belirleyici olacak” ifadelerinde bulundu


Ülker: Aslolan kârlı satış

Toplantının ‘Global Liderlik’ başlıklı oturumunda konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, “2024 zor bir yıl olacak. Beklentilerimizi daha küçük tutuyoruz. Ama iyimserim. Nakit para mühim, ama yetmez, finansman temini de lazım. Asıl olan ise kârlı satış” diye konuştu. Kiraların işin verimine göre belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ülker, “Devlet de stopaj ve gelir vergisi konusunda mal sahiplerine kolaylık yapsa iyi olur” dedi.


Boyner: Moralini kaybeden her şeyini kaybeder

‘Liderin Ajandası’ başlıklı oturumda konuşan Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner de “Dünyada darmadağın olan ekonomiler yüzde 15-20 enflasyonla toparlanırken biz yüzde 70’lere savrulduk. Karşımızda piyasayı değil yine devleti görüyoruz. Kura, faize ekonomi yönetimi karar veriyor. Yakın zama kadar kira artışlarına da devlet karar veriyordu. Enflasyonda kaybolan maaşları yerine koymaya da yine kamu yönetimi karar veriyor. Perakendeci sadece maliyetleri yönetmeye çalışıyor. Şimdi kurallı ekonomi yönetimi ile iyi bir yere doğru gidiyoruz. Bankacı, perakendeci, AVM işleticisi hepimiz birbirimize tutunduk. 2024’ü kendi işimizde berbat bir sene yaptırmayacağız. 2024’te sektör için kâbus senaryoları yok” diye konuştu.


Güner: 2023 fırsatları okuduğumuz bir yıl oldu

Toplantının CEO oturumunda konuşan Vakko Holding CEO’su Jaklin Güner, “2023 hiç kolay bir yıl değildi. Ama beklenmedik sonuçların da elde edildiği bir yılı geride bıraktık. Grup olarak 2023 bizim için fırsatları okuduğumuz bir yıl oldu. Bu fırsatlardan büyük avantajları nasıl ede edebiliriz, müşterilerimizi nasıl daha çok mutlu edebiliriz sorusuna kafa yorduk. 2024’te bu fırsatları okumaya devam edeceğiz” dedi.

Atelier Rebul Eş CEO’su Nükhet Filiba da “Depremler, önlenemez maliyet artışları ve turist trafiğinin düşmesi nedeniyle 2023 perakende için zor geçti. Kozmetik kategorisi daha şanslıydı. 2023’te kozmetik sektörü adet bazında yüzde 15 büyüdü.  2024 perakende müşterisi zamlı maaşlarla mayıs sonuna kadar alışverişe devam edecek diye düşünüyoruz. Turist alışverişinde ise fiyatlar pahalı olduğu için artış beklemiyoruz” diye konuştu.

Sportive CEO’su Zeynep Selgur ise “Aktif spora hızlı bir giriş yaptık. Mağazalarımızdaki müşterilerimzin ortalama yaşı 29, onlindeki müşterilerimzin ortalama yaşı ise 25. Bunun üzerine farklı projeler geliştireceğiz. Hızla mağazalaşıyoruz. Türkiye genelinde 350 noktaya global markaların dağıtımını sağlıyoruz. Biz geçen Cuma itibarı ile yüzde 100 İş Bankası iştiraki olduk” dedi.


İnan: Dünyada e-ticaret hacmi 6,5 trilyon dolara çıktı

Trendyol CEO’su Erdem İnan da ‘E-Ticarette Neler Olacak?’ başlıklı  oturumda online ticaretle ilgili gelecek projeksiyonlarını anlattı. 2023’te e ticaretin pandemi öncesine yakın bir büyüme oranı yakaladığını bildiren İnan “E-ticaret hacmi dünyada 5,5 trilyon dolardan 6,5 trilyon dolara, Türkiye’de ise 800 milyar TL’den 1,5 milyar liraya çıktığını bildirdi. İnan, 2024’te ise e-ihracatta yüksek oranlı artış beklediğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM