Cumartesi, Kasım 23, 2024

Karahan: Fiyat istikrarından taviz yok

Yıl sonu enflasyon tahminini %36’da sabit tutan Karahan, “Enflasyon görünümünde bozulmaya izin vermeyeceğiz” dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının birinci enflasyon raporu bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. Küresel ekonomi, enflasyon, para politikası, finansal koşullar ve orta vadeli tahminler gibi konu başlıklarının ele alındığı toplantıda Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini sabit tutarak yüzde 36 olarak açıkladı. 

TCMB olarak fiyat istikrarından taviz vermeyeceklerini belirten Karahan, ek bir faiz artışı ise öngörmediklerini açıkladı. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ettiklerini vurgulayan Karahan, “Enflasyon görünümünde bozulmaya izin vermeyeceğiz” dedi. Yıllık enflasyonun 2024 yılının ilk yarısına kadar artmasını beklediklerini hatırlatan Karahan, “Üçüncü çeyrekte petrol fiyatları, vergiler, döviz kuru, asgari ücret artışı gibi birden fazla şok bir arada gerçekleşmişti. Yüksek oranda olan bu şokların kısa sürede bir arada gelişmesi beklenti ve fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya yol açtı” dedi.


“Cari dengede iyileşmenin devamını öngörüyoruz”

Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesi ile birlikte cari dengenin düzelmeye gittiğini ifade eden Karahan, “Mevcut parasal sıkılaşma süreci de başta altın ve dayanıklı tüketim malı olmak üzere ithalat kanalı ile cari dengeye katkıda bulunmaya başladı. 2024 yılında parasal aktarımın gecikmeli etkilerinin devreye girmesi ile cari dengede iyileşme sürecinin devamını öngörüyoruz” dedi. 


“Rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz”

Uluslararası rezervlerde de önemli bir ilerleme kaydedildiğini dile getiren Karahan, “2023 yılı mayıs ayında 98 milyar dolara gerileyen rezervler 140 milyar dolar seviyesine ulaştıktan sonra 2024 ocak ayında bir miktar geriledi. Net rezervlerde 35 milyar dolar civarında güçlü bir artış gerçekleşti. Rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi. Piyasa şartlarına göre hareket ettiklerini söyleyen Karahan, rezervler konusunda belirli bir hedefleri olmadığını da sözlerine ekledi.


“Kredi büyümesinde aşırılıklara izin vermeyeceğiz”

2023 yılının ilk yarısında güçlü seyreden bireysel kredi büyümesinin zayıfladığına da dikkat çeken Karahan, “Aralık ayında özellikle bireysel kredi kartı bakiyesinde ivmelenme görüldü. Bunda dönemsel kampanyaların ve beklenen ücret artışlarının tüketimi öne çekmesi etkili oldu. Kredi büyümesinde oluşabilecek aşırılıklara izin vermeyeceğiz” diyerek kredi kartı harcamalarında bir düzenleme yapılabileceğinin sinyalini verdi. 

Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini vurgulayan Karahan, “2024 yıl sonu yüzde 36, 2025 yıl sonu yüzde 14 olarak tahmin edilmekte. Sıkı para politikası ve maliye politikasının eş güdümü katkısı ile iç talepteki dengelenme sürecinin devam edeceğini değerlendiriyoruz. Çıktı açığı tahmini güncellememiz 2024 yılı enflasyon tahminimizi 0,4 puan artırıcı yönde etkiledi” diye konuştu. Enflasyonda bir numaralı riskin asgari ücret artışı olduğunu belirten Karahan, “Artış tahmin aralığımızın üst bandına yakın ama enflasyon patikamızı raydan çıkaracak bir gelişme değil” dedi.


“Dezenflasyonun tesisi için gerekli düzeye ulaşıldı”

Sıkılaştırma sonrası dönemde büyük kentlerde konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığını söyleyen Karahan, “Konut fiyat enflasyonu yıllık bazda düşüş gösterdi. Konut fiyat artışındaki yavaşlamanın sürmesi 2024 yılında dezenflasyon sürecine katkı sağlayacak. Ücret, fiyat ayarlamaları ve geriye doğru endeksleme davranışı etkisi ile hizmet grubunda aylık enflasyon tahminimizin bir miktar üzerinde yükseldi. Ocak ayındaki yükseliş sonrasında enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağını değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştıklarını değerlendiren Karahan, “Politika faizinin mevcut seviyesi gerektiği müddetçe sürdürülecek. İki ana koşul gözetilecek: İlki, aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin düşüş göstermesi. Ana eğilim, iç talep, ithalat ve finansal koşullara ilişkin göstergeleri yakında izleyeceğiz. İkincisi, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. Geniş kapsamlı enflasyon göstergeleri takip edilecek. Enflasyon görünümünde belirgin bozulma öngörülmesi halinde parasal sıkılık gözden geçirilecek” açıklamasını yaptı.

“Faiz kur bağlantısı kopuk”

TCMB’nin 2024-I Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda TCMB Başkan Yardımcıları uzun bir aradan sonra ilk defa söz alarak toplantıya katkı sundu. Merkez Bankası’nın içinde bulunduğu mevcut durumu özetleyen TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, “Fonlama maliyeti ile mevduat faizi bağlantısı kopmuş, politika faizi ile enflasyon oranı bağlantısı kopmuş, faiz kur bağlantısı kopmuş, biz 7 aydır bu kopan bağlantıları tekrar ihdas ediyoruz” cümleleriyle ifade etti. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM