Perşembe, Eylül 19, 2024

Veznelerde bulundurulacak azami tutar 11 bin TL oldu

Türk Lirası

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliğ 9 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında uygulanacak olan parasal sınırları ve alındı birim fiyatları belirlendi. Ertesi gün yapılacak ödemeleri karşılamak üzere ve kişi malı emanet dövizlerden kasada bulundurulacak miktarlar ile T.C. Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçelerde gerekli güvenlik önlemleri alınmak şartıyla veznede bulundurulacak azami miktar 11 bin TL oldu. 

Muhasebe birimleri dışında görev yapan muhasebe yetkilisi mutemetleri tarafından 7 günlük süre beklenilmeksizin muhasebe birimi veznesine teslim edilmesi gereken tahsilat tutarı ile mahkeme başkanlıkları, icra ve iflas daireleri ve izale-i şüyu memurluklarındaki muhasebe yetkilisi mutemetlerince 2 Temmuz 1964 tarihli Harçlar Kanununu’nda yer alan tarifelere göre makbuz karşılığı tahsil edilip 7 günlük süre beklenilmeksizin muhasebe birimi veznesine teslim edilmesi gereken tahsilat tutarı 56 bin TL oldu.  

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde görev yapan muhasebe yetkilisi mutemetleri için belirtilen sınırın yetersiz kalması durumunda, gerekçeli tekliflerle bakanlığa başvurularak alınacak izne göre işlem yapılacak. Bu teklif yazısında muhasebe yetkilisi mutemedinin son iki ayda muhasebe veznesine yatırdığı tutarlar ve yatırılma tarihleri belirlenecek.

Ülkedeki bankacılık mevzuatının gerekleri ve bankacılık sisteminin etkinliği de dikkate alınarak Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı temsilciliklerinde yapılan tahsilatın muhasebe biriminin banka hesabına yatırılmasına ilişkin süre ile parasal sınır, Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine bakanlıkça belirlenecek.

Değerli kağıt verilen yetkili memurlar tarafından 15 günlük süre beklenilmeksizin muhasebe biriminin veznesine teslim edilmesi gereken satış hasılatı tutarı 24 bin TL oldu. Yetkili memurlarla ilgili işlemler için belirtilen sınırın yetersiz kalması durumunda, ilgili idare tarafından gerekçeli teklifle bakanlığa başvurularak alınacak izne göre işlem yapılacak. Bu teklif yazısında yetkili memurların son iki ayda muhasebe veznesine yatırdığı tutarlar ve yatırılma tarihleri de belirlenecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM