Perşembe, Eylül 19, 2024

Gençler mobilya sektöründe çalışmak istemiyor

2023 yılını 4,6 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü, iç pazarda yüzde 20’lik bir kayıp yaşarken 2024 yılında sektördeki sorunların iyileştirilmesi konusuna yöneldi. Bu anlamda sektörün en önemli iki problemi olan ölçek ve nitelikli eleman sorunun çözümü için MODOKO’yu bir kuluçka merkezi olarak konumlandırdıklarını belirten MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “MODOKO kurulduğu zaman Türkiye’de mobilya ihracatı yokken, bugün 4,6 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu” dedi. Öte yandan, üniversiteler ve meslek liseleriyle birlikte çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Çalışkan, “Gençler mobilya sektöründe çalışmak istemiyor” dedi.


“Öğrencilerin %90’ı rahat gelir kaynağına yöneliyor”

Ümraniye’deki meslek liseleriyle yaptıkları araştırma sonucunda meslek liselerinden mezun olanların oranının yüzde 15’lere geldiğini kaydeden Çalışkan, “Biz de onları MODOKO’da ağırlayıp onların sorunlarını dinledik. Yüzde 90’ı rahat gelir kaynakları bulabilecekleri farklı sektörlere yönelmek istiyorlar. Onlara mobilya sektöründe çok yüksek gelir kazanabileceklerini anlattığımızda şaşırıyorlar. Bugün Türkiye’de 44 bin işletme var ve bunların yüzde 60’ından fazlası ustalıktan geliyor. Şu an biliyorsunuz ki Avrupa’da ve ABD’de olduğu gibi mavi yakalının maaşları beyaz yakalıyı geçiyor. Biz bunu onlara anlatıyoruz. Bunun için meslek liselerinde okuyan 8. sınıf öğrencilerinin derslerine gidiyoruz” diye konuştu. 

Sektördeki ölçek sorunuyla ilgili de bilgi veren Çalışkan, “Türkiye’de 44 bin firma var ve bunun 39 bin tanesi ortalama 2 kişi, 67 tanesi ortalama 531 kişi çalıştırıyor. Yani yaklaşık 40 bin tane firma, 67 tane firmanın iki katını çalıştırıyor. Bunun için personel, firma israfını önleyecek tek bir kanuna ihtiyacımız var. Dünyanın en çok mobilya ihracatı gerçekleştiren ikinci ülkesi Almanya’da 2 kişiyle firma kurmanıza izin vermiyorlar. Mobilya imalatı için en az 6 kişi, 500 metrekare lazım deniyor. Bizdeki 40 bin firma diğerlerinin büyümesine de izin vermiyor. Kayıt dışılığın önü açılıyor. Sermaye metrekare, minimum personel konusunda bir parametre olmalı” açıklamalarında bulundu. 


ABD’ye ihracat hızlandı  

Mobilya ihracatında ABD pazarının hız kazandığını da sözlerine ekleyen MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Amerika’nın toplam mobilya ithalatı 70 milyar dolar. Türkiye’nin bu ülkeye mobilya ihracatı ise yaklaşık 500 milyon dolar. ABD dünya mobilya ithalatının yüzde 30’nu yapıyor. Bizim buradan daha fazla pay almamız gerekiyor. 2024’e hızlı bir giriş yaparak ABD’ye ihracatımızı yüzde 7,40 oranında artırdık. ABD en çok ihracat yaptığımız ilk 5 pazar içerisinde. Mobilyada genel ihracat kilogram başına 3,40 dolarken, ABD’ye kilogram başına ihracat 4 doların üzerine çıktı. Katma değeri yüksek olan bu pazardaki ihracatımızı en kısa vadede 1 milyar dolara çıkarmalıyız. Bizim tam da bu noktada Türk dizi sektörünün yurt dışındaki başarısından faydalanmamız lazım. Mobilya sektörü inovasyonda ciddi bir konuma geldi ama yurt dışında genel tanıtımla ilgili bir sıkıntı var. Dizilerimizin yurt dışındaki gücünü kullanarak Türkiye’de mobilyanın kaliteli ve diğer ülkelere göre fiyat avantajı olduğunu belirterek satışlarımıza katkı sunabiliriz” ifadelerini kullandı.

KAYNAKMODOKO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM