Cuma, Kasım 22, 2024

Salebe talep %99 düştü

FİLİZ EROL

Türkiye’de ‘beyaz altın’ olarak da bilinen salebin fiyatı geçen yıla göre 2 kat arttı. Kış aylarında grip, nezle, öksürük ve soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa faydası olan, şifa deposu olarak bilinen salebin kilogram fiyatı yarım altından daha pahalı hale geldi. Doğada çok zor bulunması ve toplanması ile yapımının emek gücüne dayalı olması dolayısıyla salebin kilogramı 10 bin TL’ye kadar çıktı. Fiyatının geçen yıla göre 2 kat arttığını vurgulayan İzmir Kuru Kahveciler Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Odası Başkanı İlyas Gönen, esnafın yüzde 99’unun salep satmayı bıraktığını belirtti. 


“Salep fiyatı 10 bin TL’nin üzerinde”

Hakiki salep fiyatının 10 bin TL’nin altına düşmediğini dile getiren Gönen, “Salep geçen yıl 5 bin TL’den satılıyordu. Fiyatın bu kadar yükselmesinin nedeni salebin çok az üretiliyor olması. Salep rekoltesi geçen yıla göre yüzde 90 düştü. Üretilen salep de yurt dışına ihraç ediliyor. Fiyatların yüksekliği nedeniyle vatandaşın artık salep içme şansı pek kalmadı. Paket ve aromalı salepler daha çok tercih ediliyor. Dondurmalara da salep aroması koyuluyor” dedi.

Bu yıl esnafın yüzde 99’unun salep satmayı bıraktığını ifade eden Gönen, “Esnaf hakiki salep yerine daha ucuz olduğu için aromalı salep satmayı tercih ediyor. Fiyatı daha makul olduğu için insanlar da mecburen aromalı salep alıyor” diye konuştu.


“Ekim alanları artarsa salep fiyatı düşer”

Salebin insan sağlığına çok faydalı bir bitki olduğunu söyleyen Gönen, “Faydasından dolayı yok olmamalı. Ülkemizde yetiştirilebilen bir ürün. Bu yüzden salep ekim alanlarının yüzde 90 oranında artırılması gerekiyor. Ekim alanları artarsa fiyatı da düşer. Devletin de salep üreticisini desteklemesi lazım. Salep şu an çok pahalı ve insanların salebe ulaşabilme imkânı fazla yok” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM