Pazar, Eylül 8, 2024

Kooperatifler, inşaat sektöründe kritik rol oynuyor

İnşaat sektöründeki daralmanın müteahhitlerin önünü kapattığını savunan Ölçen, “Büyük artış gösteren emlak fiyatları karşısında artık dar gelirlilerin kooperatifler dışında konut sahibi olma imkanı kalmadı” dedi

S.S.Park Feronia Konut Yapı Kooperatifi Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Abdullah Naci Ölçen yakın gelecekte dar ve orta gelirlilerin kooperatiflerden başka konut sahibi olma imkanlarının olmadığına dikkat çekti. Bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen  bina sayısının yüzde 13,7, daire sayısının yüzde 14,9 azaldığını vurgulayan Ölçen, “Doğal afetlerin etkisiyle ülkemiz, son yüzyılın belki de en büyük barınma krizlerinden birini yaşarken, veriler sektör oyuncularının, müteahhitlerin bir ayağının da frende olduğuna işaret ediyor” dedi. 

İnşaat sektöründeki daralmanın müteahhitlerin önünü kapattığını savunan Ölçen,Türkiye’ de kooperatiflere büyük ihtiyaç var. Büyük artış gösteren emlak fiyatları karşısında artık dar gelirlilerin kooperatifler dışında konut sahibi olma imkanı kalmadı” diye konuştu.


“Kooperatifler sıkı denetimle çalışmalı”

Geçmişte tatsız olayların yaşandığı kooperatifler de sıkı denetim altında çalışması gerektiğini aktaran Ölçen, “Burada en önemli konu, işin ehli uzman kadroların iş başında olmasıdır. Biz bu konuda iyi organize olduk. İzmir’in çok değerli iş insanları ile birlikte yürüyoruz. İzmir’in en etkin sivil toplum kuruluşlarındaki meclis üyeleri, oda başkanları ve geçmiş dönem belediye başkanlarından oluşan özgeçmişi başarılarla dolu yönetim kadrolarımızla iş başındayız” dedi.


“İzmir’in konut ihtiyacına katkıda bulunmak istiyoruz”

Devletin aldığı önlemler ile kooperatiflere çeki düzenin getirildiğini kaydeden Ölçen, “1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle kooperatifler artık çok güvenli. Tam bu noktada Batıkoop ve Birliği çatısındaki alt kooperatifler olarak bizler hepimiz, konuta ulaşmada gerek sektör üyelerimizin gerekse bölge insanımızın önünü açmak ve İzmir’in konut ihtiyacına katkıda bulunmak istiyoruz” sözlerine yer verdi.


“Firmalar fiyat belirsizliğinden dolayı proje üretemiyorlar”

Kooperatif yöneticilerinin de karşılaştıkları sıkıntılar olduğunu belirten Ölçen, “Müteahhit firmaları inşaatın teslim tarihindeki konut fiyatlarını belirleyemediği için proje üretmekten kaçınıyorlar. Demir, beton  gibi tüm inşaat malzemelerini en güvenilir yerlerden alıyoruz. Lakin biz kooperatif olduğumuzdan kazanç gözetmiyor, konutu sağlam ve ucuza mal ediyoruz. Kooperatiflerimizde aylık ödemeler aksatılmadığında güçlü mali yapımız ile olağandışı doğa olayları haricinde hiçbir işi aksatmıyoruz. Vergi muafiyetlerimiz ayrı bir avantaj sağlıyor. Ama tabii piyasaya iş yapan müteahhitlerin işi daha zor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM