Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine dair iş dünyasının beklentilerini paylaşmak amacıyla AB’nin Başkenti Brüksel’de bir dizi temasta bulundu. Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin neredeyse donma noktasına geldiğini belirten Sibel Zorlu, “Ülkemizin menfaatleri bakımından AB ile ilişkilerimizin tekrar rayına oturtulması gerekiyor. Bunun için kritik eşik, tarafların yeniden istek ve birbirlerine güven duyması” dedi
Türkiye genelinde AB Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yapan tek sivil toplum kuruluşu olan ESİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu; Genel Sekreter Özlen Kavalalı ve Genel Sekreter Yardımcısı Burcu Kurcan Olcay ile birlikte Brüksel’de çeşitli ziyaretlerde bulundu. 2 gün süren program kapsamında AB Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Avrupa Komisyonu Güney Komşuluk ve Türkiye Bölümü Daire Başkanı Katarzyna Marzec, SME United Sürdürülebilir Kalkınma Politikaları Direktörü Andreas Brieger, TOBB-IKV Temsilcisi Haluk Nuray, TÜRKONFED Brüksel Temsilcisi Zeynep Sarıgök, TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Dilek Aydın ile görüşüldü. Ziyaretlerde, AB ile ilişkilerin geliştirilmesi, Gümrük Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı, yeşil ve dijital dönüşüm, yenilenebilir enerji, yatırım araç ve fırsatları gibi konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Brüksel’de yerleşik Türk gazetecilerle de bir araya gelen Sibel Zorlu, ESİAD hakkında bilgi vererek Türkiye-AB ilişkileri konusunda önümüzdeki döneme dair beklentilerini paylaştı. Zorlu ayrıca, İzmir Evi ve İhtiyaç Haritası Brüksel Ofisi’ni de ziyaret etti.
İlişkiler tekrar rayına oturmalı
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Türkiye’nin AB üyeliğini vazgeçilmez hedef olarak gördüklerini belirterek, “Geriye dönüp baktığımızda, yargı ve temel haklardan, para politikaları, çevre, gıda güvenliği, tarım, taşımacılık gibi hayatın her alanını ilgilendiren AB’ye entegrasyon süreci, hem ülkemiz ekonomisine güven duyulmasında, hem de vatandaşlarımızın her alanda standartlarının yükseltilmesinde gerçek bir itici güç oldu. Ancak, ülkemiz AB’ye aday ülke olmasına rağmen, uzunca bir süredir katılım süreci fiilen durma noktasına geldi. Öte yandan Türkiye, AB’ye üye olmadan gümrük birliği gerçekleştirmiş tek ülke. Buna rağmen gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerine bir türlü başlanamıyor. AB ile ilişkilerimizin tekrar rayına oturtulması gerekiyor. Bunun için kritik eşik, tarafların yeniden istek ve birbirlerine güven duyması. İlişkilerdeki kısır döngünün kırılması ve sürecin lehimize işlemeye başlaması için tarafların gerekli adımları hızla atmasını bekliyoruz” dedi.
Bu ziyaret başlangıç
İzmir ve Ege Bölgesindeki sanayicileri ve iş dünyasını güçlü biçimde temsil eden ve 32 yıllık geçmişe sahip olan ESİAD’ın kurulduğu günden beri, Türkiye’nin AB sürecine destek verdiğini hatırlatan Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun en önemli örneği, AB’nin Türkiye ile katılım müzakerelerini başlatma kararının alınması sürecinde, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Gunter Verheugen’in 2004 yılında ESİAD’a yaptığı ziyarettir. Bu noktada, sivil toplumdan AB tarafına iletilecek beklenti ve mesajların önemli olduğunu ve Türkiye’den sivil toplum temsilcilerinin Brüksel ile daha yakın ve sürekli bir ilişki içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Brüksel ziyaretimiz de önümüzdeki dönemde bu doğrultuda yapacağımız temaslara bir başlangıç ve hazırlık niteliğinde. Türk sanayisinin geleceğini ve uluslararası rekabet gücünü doğrudan ilgilendiren Avrupa Yeşil Mutabakatını ve yeşil ve dijital dönüşümü, uyum çalışmalarının teknik kısmı olarak nitelendiriyor ve Türkiye ile AB ilişkilerinin canlandırılması bakımından bir fırsat olarak görüyoruz. AB ile aramızdaki Gümrük Birliği ve küresel değer zincirleriyle bütünleşme hedefimiz, bu dönüşümün doğru planlanmasını ve önceki dönemlerde olduğu gibi uyum çalışmalarının bir program dahilinde koordine edilmesini gerekli kılıyor.”
İş birliği olanakları konuşuldu
Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı ile gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğinin altı çizildi. Avrupa Yeşil Mutabakatı, yeşil ve dijital dönüşüm ile Türkiye-AB gümrük birliğinin güncellenmesinin ülkemiz ekonomisi bakımından önemine dikkat çekildi. AB müktesebatına uyum çalışmalarının bir program dahilinde canlandırılması beklentisi dile getirildi. Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal’ı ziyarette, AB üyesi ülkelerle ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin AB ile ilişkilerimize olası etkileri, yenilenebilir ve alternatif enerji, dijitalleşme ve yapay zeka gibi konularda iş birlikleri oluşturulmasının önemi, yatırım araç ve fırsatları ele alındı.
Sivil toplum rolü
Avrupa Komisyonu Güney Komş̧uluk ve Türkiye Bölümü Daire Başkanı Katarzyna Marzec ile yapılan görüşmede ise ESİAD’ın Türkiye-AB ilişkilerinde somut ve yapıcı adımlar atılmasını desteklediği belirtilerek, AB’ye katılım sürecine geri dönülmesi, gümrük birliğinin güncellenmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı, yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde taraflar arasında güçlü bir iş birliği kurulması konuları konuşuldu. SME United Sürdürülebilir Kalkınma Politikaları Direktörü Andreas Brieger ile görüşmede sürdürülebilir rekabet gücü ve karbon sıfır üretim bakımından üretici firmaların yanı sıra tedarik zincirlerinin önemine dikkat çekildi. TOBB/İKV Temsilcisi Haluk Nuray ve ekibi, TÜRKONFED Brüksel Temsilcisi Zeynep Sarıgök ve TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Dilek Aydın ile yapılan görüşmelerde de Türkiye-AB ilişkilerinin canlandırılmasında sivil toplumun rolü, odaların ve Türk derneklerinin Brüksel’de temsil edilmesinin ve kurumlar arası işbirliğinin önemi ele alındı.