Pazar, Eylül 8, 2024

“Enflasyonda ikinci yarıda belirgin bir gerileme göreceğiz”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından organize edilen Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası İstanbul’da düzenlendi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla ve titizlikle sürdüğünü söyledi. Atılan adımlar sonucunda 2023 yılı enflasyonunun OVP ile uyumlu gerçekleştiğini dile getiren Yılmaz, “Enflasyonun bu aydan itibaren kayda değer şekilde düşerek tahminlerle uyumlu seyredeceğini öngörüyoruz. Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz.  Temel hedefimiz ülkemizin dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında konumlanmasını sağlamak” dedi.


“YOİKK Eylem Planı’nı kamuoyuna açıklayacağız”

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmalarına ilişkin bilgi veren Yılmaz, Yatırım ortamıyla ilgili mevzuatın, idari ve yargısal süreçlerinin kolaylaştırılması ve sadeleştirilmesi, sanayi için öncelikli olmak üzere yatırım yeri imkanlarının geliştirilmesi, hedef odaklı ve seçici yatırım finansmanı sağlanması, sanayide dijital ve yeşil dönüşümün hızlandırılması, mesleki eğitim ve iş gücü piyasalarındaki ihtiyaçların giderilmesi gibi alanlarda iyileştirme hedefleyen 57 maddelik YOİKK Eylem Planında tüm paydaşlar ile mutabık kaldık. Birçok önemli alanda yapısal dönüşüm içeren 2024 ve 2025 yılını kapsayan YOİKK Eylem Planını kamuoyuna açıklayacağız. Eylem planındaki yapısal reformların bazı başlıkları uygulamaya konulmaya, bir kısmı ise Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. 2024 yılında en hızlı biçimde Eylem Planındaki alanlarda yapısal dönüşümü tamamlayıcı adımlar atacağız” dedi.

Üzerinde hassasiyetle durulması gereken iki konunun; yerli üretimin korunması ve israfın önlenmesi olduğunu belirten Yılmaz, “Yurt içinde üretilen ürünleri tercih ettiğini belirten tüketicilerin oranı, geçtiğimiz yıl yaklaşık 7 puan artarak yüzde 69,2’ye yükseldi. Önümüzdeki 3 yıl içinde ihracatımızı 300 milyar dolara, turizm gelirlerimizi 70 milyar doların üstüne, ekonomik büyüklüğümüzü 1,3 trilyon dolara, fert başına milli geliri yaklaşık 15 bin dolara çıkartmayı istiyorsak tüm sektörler daha çok tasarruf edecek ve özellikle de israfı en alt seviyelere seviyeye indireceğiz” diye konuştu.


“2024 yılı ocak ayında ihracat 20 milyar dolara ulaştı”

TÜİK’ in açıkladığı büyüme rakamlarını değerlendiren Yılmaz, “Verilere göre, ülkemizin 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdü ve OVP tahminimizin de üzerine çıktı.  Açıklanan küresel büyüme verilerine göre, dördüncü çeyrekte ve 2023 yıl genelinde OECD ve G-20 ülkeleri arasında büyüme oranında ikinci sırada yer alarak küresel ölçekte üst sıralardaki yerimizi koruyoruz. 2023 yılı aralık ayında istihdam edilenlerin sayısı 716 bin kişi artarak 32,1 milyon kişi olarak gerçekleşti. 2023 yılı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 0,6 artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaştı ve ihracatımız küresel ihracattan yüzde 1,06 pay aldı. Böylelikle 2023 yıl genelinde ihracatımız OVP tahmini olan 255 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 2024 yılı ocak ayında ihracat, yüzde 3,5 artışla yaklaşık 20 milyar dolara ulaştı” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM