Pazar, Eylül 8, 2024

İzmir, bölge ekonomisini koordine edecek

İzmir’de kalkınma belediyeciliği yapacaklarını belirten Tugay: Bölgesel entegrasyon çalışması yapılacak. Kendi başımızın çaresine bakacağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, Tepekule Kongre Merkezi’nde proje tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Yeni nesil belediyecilik anlayışıyla, insanların beklentilerini doğru tanımlayacaklarını söyleyen Tugay, gelecek 25 yılı kapsayan bir belediye çalışması gerektiğini dile getirdi. Karşıyaka Kent Ormanı’na 720 zeytin ağacı diktiklerini açıklayarak konuşmasına başlayan Tugay’ın projeleri ayakta alkışlandı. İzmir’de kalkınma belediyeciliğini yapacaklarını belirten Tugay, “Ege Bölgesi’nin tümünün planlanmasında koordinatörlüğü üstlenen bir şehir olacak. Bölgesel entegrasyon çalışması yapılacak. Kendi başımızın çaresine bakacağız” dedi.


“Üretim ve istihdam artışı için istatistik ofisleri kuracağız”

Türkiye’nin ekonomik açıdan kötü durumda olduğuna dikkat çeken Tugay, “Artık kalkınma için de bir şeyler yapmalıyız. İzmir üretimi çok, sanayisi güçlü, nitelikli iş gücü için birilerinin elinden tutmasını bekleyen pek çok gencin yaşadığı bir şehir. Önce şehrin bütününde dayanışma kültürü geliştireceğiz. İzmir sağlık turizminin başkenti olacak. Biyoekonomide öncü kentlerden birisi olacak. Kırsal bölgede üretim ve istihdam artışı için istatistik ofisleri kuracağız. Tarımsal üretimi artıracağız. Gençlerin kooperatifleşmesi için teşvik edeceğiz. Esnafı yatırımlarında yalnız bırakmayacağız. İstihdam ofisleri oluşturacağız. Meslek fabrikasını daha aktif hale getireceğiz. Girişimcilik merkezlerini çoğaltacağız. Kent içerisinde farklı alanlarda ticari noktalar oluşturmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.


“İzmir’in tasarım rehberine ihtiyacı var”

Konuşması sırasında annesinden aldığı harçlığı ve eşinin cebine koyduğu enerji taşı gibi renkli kareleri de dinleyicilerle paylaşan Tugay, İzmir’in kamusal tesislerinin tasarımıyla ilgili yeni bir sayfa açacaklarını belirtti. Tugay, “Yeni nesil pazar yerleri kuracağız. Daha fonksiyonel tesisler yapabiliriz. Bunun için tasarım rehberine ihtiyacımız var” dedi. Bu rehbere ‘Büyük Tasarım İzmir Programı’ adını verdiklerini ifade eden Tugay, “İzmir’in kamusal alanları ve kamu yapılarıyla ilgili bir konsept tasarım rehberi olacak. Hem büyükşehirde hem ilçe belediyelerinde çalışmalar olacak. Her alanı tasarlayabiliriz. Belediye bir hizmet binasına ihtiyaç duyuyor. İzmir’de genel bir değerlendirme talep edeceğim. İzmirlilerin istediği olacak. Yurttaşların fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılamada aracı olabilir. Konak’ta eski yerinde hepimize keyif verecek bir belediye binamız olacak” diye konuştu.


“Verimliliği gözeteceğiz”

İklim krizi, ekonomik kriz, adaletsizlikler gibi konular nedeniyle bütün sorunları küresel düşünmek ama yerel bir eylem planı ortaya koymaları gerektiğini vurgulayan Tugay, “Çalışma yaparken dar bir kadroyla değil ulaşabildiğimiz bütün kaynaklarla, kişisel ya da kurumsal olarak dahil ettiğimiz, geniş bir network içerisine planlama yapmamıza ihtiyacımız var. Verimliliğin iyi hesaplanmadığı yönetim tarzları kamu yönetimlerinden göz ardı ediliyor. Bunu gözeten bir belediyecilik anlayışı. Sahadan toplanmış objektif verilere dayalı olarak, o analizler sonrasında doğru stratejiler geliştirerek ve yol haritaları yapılarak yapılması gereken yeni nesil belediyecilik” dedi. 


“Tüketim kooperatifleri kuracağız”

Deniz taşkını bariyerlerinin de yapılacağını aktaran Tugay, “Yeşil dokunun geliştirilmesi, sosyal amaçlı uygulamalarda yapılacak satın almaları başlatacağız. Tüketim kooperatifleri kuracağız. Bu kooperatiflere belediyeler ortak olacak. Gerektiğinde altyapı desteği sağlayacak. Kentsel dönüşüm daire başkanlığını yeniden kuracağız. Çocuklar 50 TL’ye sandviç yemesin diye dezavantajlı vatandaşların yaşadığı mahallelerdeki okulların kantinlerini belediyelere devredeceğiz. İleri yaş eylem planı uygulamaya sokulacak. Öğrencilere sembolik ücretlerle aylık abonman kartı verilecek. İç körfezde deniz taksi uygulamasını başlatacağız. Havaalanı ve otogara eskiden olduğu gibi seferler düzenleyeceğiz. Bütçe disiplinin sağlanması hayatı bir konu. Dirençli bir mali yönetim oluşturacağız” açıklamasında bulundu. 


25 bin sosyal konut sözü

Amaçlarının kırsal bölgede ve metropolde 25 yıllık planlarını en kısa sürede yapmak olduğunu söyleyen Tugay, “1 buçuk senede İzmir’in her tarafının 25 yıllık planı yapılacak. Kırsalda yeni yerleşim alanları oluşturacağız. Bu süreçte 25 bin sosyal konut yapacağız. Kentin doğayla ilişkisini bozmayacağız. Ekolojik restorasyon yapacağız. Yeni kırsal alan planlaması olacak. 4 buçuk milyon şehrin 3 milyonu körfez çevresinde yaşıyor. Kırsal bölge sadece tarım bölgesi değil, aynı zamanda bir yaşam alanı. Daha nitelikli, yaşam açısından çekim noktasına getirmemiz lazım. Kırsal planlama daire başkanlığı kuracağız. Bölgeyi olması gerektiği gibi planlayacağız. İzmir’i planlarken kendi kendine yeten bölgeler olmasını sağlayacağız. İzmir Avrupa’daki bağımsız yaşam hareketi kent ağına dahil edeceğiz” dedi.


“Riskli binaların hepsi dönüşmek zorunda”

İzmir’in en önemli sorununun deprem riski olduğunu vurgulayan Tugay, “Depremin bizim için ne kadar risk olduğunu deprem durumunda neler yaşayabileceğimizi, o ortamdan nasıl kurtulacağımızı önceden hesaplamalıyız. Deprem master planı şehrimizin ihtiyacı olan plan. 1999’daki plan şuan ki ihtiyaçları karşılamıyor. Kentsel dönüşümü riskli olduğunu saptadığımız bütün planlarda her ne gerekiyorsa onu yapacağız. Riskli binaların hepsi dönüşmek zorunda. Sosyal dönüşümü sağlayacak kentsel dönüşüm planlarının işleyişi piyasa koşulları nedeniyle bozuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi binaların yıkımını kendisi üstlenecek. Kiralarda ilave destek sağlayacak. Ege Şehir Planlama AŞ’yi kentsel dönüşümde yeniden yetkili hale getireceğiz” şeklinde açıkladı.


“Trafik yüzde 10’dan fazla rahatlayacak”

Öte yandan İZBETON’un daha fazla beton ve parke taşı üretmesi gerektiğine de değinen Tugay, “Çok daha fazla sayıda yol yapacak. Akıllı kavşaklar çok daha fazla uygulanabilir. Trafik bu uygulamayla yüzde 10 daha fazla rahatlayacak. Zafer Payzın Kavşağı’nda bir düzenleme trafiği inanılmaz rahatlatacak. Kavşaklarda bağlantı yollarında şerit sayısını artıracağız. Bayraklı’da trafiği yer altına geçirecek bir projeyi biz doğru buluyoruz ve sahipleniyoruz. Mürselpaşa Karayolu Alt Geçidi yapılacak. Alsancak Garı’nda yeraltına alınması zor ama o bölgeyi rahatlatması için yapılması gerekiyor. Yaşayanlar Üst Geçidi Karabağları Buca’ya bağlayacak olan hayati geçişlerden. Yine ilk yapacağımız işlerden. Kentin ulaşım master planı güncellenmeye ihtiyacı var, belki sil baştan yapılmaya. İzmir’in geneli için en kısa zamanda yeni bir ulaşım master planı yapacağız. Anadolu Caddesi ile Yalı Mahallesi birbiriyle buluşacak. Karşıyaka İskelesi ve çevresi yeniden düzenlenecek. Çarşı-İskele arası kesintisiz yaya erişimi sağlanacak” cümleleriyle projelerini sıraladı.


İzmir’e metrobüs uygulaması

İzmir’e metrobüs uygulamasını getireceklerini söyleyen Tugay, “Karabağlar Gaziemir metrosu bakanlıkta onay bekliyor. Konak’a bağlanacak. Örnekköy tramvayına başlanacak. Karşıyaka-Çiğli tramvayı İZBAN’a bağlanacak. İZBAN sefer sayıları sıkılaşacak. 2030’da Halkapınar aktarma merkezini bir günde 1 milyon kişi kullanacak. Aktarma istasyonlarının hepsinde düzenlemeler yapacağız. İnsanların ihtiyaçlarının karşılandığı merkezler olacak. Semt garajları yapacağız. Otogarı yenileyeceğiz” dedi.


“Her ilçede atık su arıtma tesisi olacak”

İzmir kanal projesinin yenilenmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Tugay, “Bunu yapmazsak sistem çökebilir. Sasalı’dan Narlıdere’ye kadar bütün hattı yenileyeceğiz. Çiğli atık su artıma tesisi dördüncü fazı bitecek. Beşinci fazı da yapacağız. Koku problemi tamamen ortadan kalkacak. Taşkınlarla ilgili kıyı düzenlemelerini Kordon’da bir fırsata çevireceğiz. İnsanların daha sosyal amaçlı kullanımı için yeniden tasarlayacağız. Suda kayıp kaçak oranının azaltılması için tesisatın yenilemesi lazım. Amacımız kayıp kaçağı yüzde 25’in altına düşürmek. Her ilçede bir atık su artıma tesisi olacak. Körfez’de sirkülasyon kanalı ve doğal yaşam adası yapılacak. Denizin kirliliği çözülecek. Körfez’in güney ve kuzey kıyılarında semt marinaları yapacağız. Körfez’de halk plajları yapacağız. Sahilevleri ve Güzelbahçe’de hemen yapabiliriz” diye konuştu. 


“İzmir susuzluk yaşamayacak”

Atık suların ise arıtılıp tarımsal sulamada kullanılacağını açıklayan Tugay, “2050’da İzmir’de susuz kalmamamız için yeraltı suyu haritaları oluşturacağız. O rezervlerin yağmur suyuyla beslenmesi için sünger şehir uygulaması yapılacak. İzmir’in geleceğini susuzluğa hazırlayacağız. Savaştepe barajıyla İzmir’in su hattını bağlayacağız. İzmir susuzluk yaşamayacak. Yeşil ve mavi altyapı master planları yapacağız. Yeşil şehir olma yolunda planımız var. Kooperatifleri desteklemeye devam edeceğiz. Çeşitliliği gözeteceğiz. Kooperatif ortaklı işleme tesisleri, tarımsal lojistik merkezleri, tarımsal ürün depolama merkezleri, tarım makineleri parkları kuracağız. Tarım 4.0 için de üzerimize düşeni yapacağız. Gastronomimizi markalaştırmamız, dünyaya tanıtmamız lazım. İzmir gastronomi merkezi olacak. Sağlıklı ürünlere herkes ulaşacak” şeklinde ifade etti.


Hedef; jeotermal ile 250 bin konutu ısıtmak

Reenjeksiyon yöntemiyle de 30-35 bin konutu ısıtabileceklerini belirten Tugay, “İzmir’de bunun önünü açacağız. Hedef, jeotermal ile 250 bin konut ısıtmak. Enerjide verimliliği pek çok şeyin önüne koyacağız. Atık yakma ve enerji üretim tesisleri kuracağız. Organik atıklar komposta dönüştürülüp toprağa geri iade edilecek” dedi.


“Kültürpark korunacak”

Kültürpark’a kendi dönemimde beton dökülmeyeceğine söz veren Tugay, “Bir yeşil alan olarak korunacak. Kitap Fuarı’nı orada yapabiliriz. Kültür faaliyetleri orada olmalı. Katılımcı süreçlerle karar vereceğiz. Kemeraltı’nı İzmirlilerin daha aktif kullanması için koruma ve geliştirme planımız var. Çağdaş kent kütüphanesi yapacağız. İzmir Büyükşehir Senfoni Orkestrası önerim var. Mavişehir Opera Binası’nın opera binası olarak mı bitirilmesi yoksa kongre binasına mı dönüştürülmesi gerektiği İzmirlilerin vermesi gereken bir karar olacak” sözlerini dile getirdi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM