Pazar, Eylül 8, 2024

Torbalı’dan Bakan Uraloğlu’na 3 talep

Torbalı Ticaret Odası (TTO), İTOB, Torbalı Karma ve Mobilya OSB ile Pancar OSB iş birliğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla ‘Sanayicinin Ulaşım Sorunları İstişare Toplantısı’ düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, Bakan Uraloğlu’na 3 talep iletti. İzmir- Aydın yolundan Pancar ve Ayrancılar’a iniş çıkış verilmesi. Otobandan Torbalı OSB’ye iniş-çıkış verilmesi. İzmir-Aydın Otobanının; Havalimanı-Belevi kısmının tıpkı Balçova-Seferihisar, Bornova- Kemalpaşa ve Karşıyaka- Foça kısımlarında olduğu gibi ücretsiz hale getirilmesi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise “2023 yılında ihracatımız 256 milyar dolara ulaştı. Sadece Torbalı 2 milyar dolara ulaştı. 64 ili geçmiş durumda. İzmir ülkemizin kalkınmasında her zaman öncü şehirler arasında yer aldı. İzmirli cesur girişimciler ve vizyon sahibi iş insanlarımız ekonomimizin büyümesine çok önemli katkıda bulunuyor. Bizim size en yardımcı olacağımız konu size zaman kazandırmak ve ulaşımınızı kolaylaştırmak. Odamızın ve sanayicilerimizin birtakım talepleri var. Pancar OSB iniş ve çıkış projesini daha önce taahhüt etmiştik şimdi de sizlerin huzurunda söz veriyoruz. Şimdi bu talepleriniz ve projelerimiz için icraat zamanı” dedi.


“Pancar OSB olarak kamulaştırmayı yapamaz hale geldik”

İzmir-Aydın otobanından; Pancar ve Ayrancılara iniş-çıkış almak için yıllardır uğraş verdiklerini hatırlatan Olgun, “Projemiz yaklaşık 30 kere reddedildi.  Vazgeçmedik, projenin ehemmiyetine binaen bir formül geliştirdik. Alt yapısını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, kamulaştırmalarını Pancar OSB’ye, üst yapısını ise Torbalı Belediyesi’ne yaptırmayı taahhüt eden bir protokol imzaladık. Bu taahhüdümüzden sonra karayolları projemizi onayladı. Tabi bu süre zarfında arsa fiyatları tavan yaptı. Pancar OSB olarak kamulaştırmayı yapamaz hale geldik. Şu anda Ulaştırma Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi projemizi onayladı.  Lakin Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne karayollarına terk edilecek hazine alanları onaylatamıyoruz. Projemize destek olmanızı, 250 bin nüfus ve bini aşkın fabrikayı etkileyecek otobandan Pancar ve Ayrancılar’a iniş çıkış sağlayacak projeyi hayata geçirmenizi talep ediyoruz” ifadelerinde bulundu.


“Otoban İniş-Çıkış Projesi önem arz ediyor”

İzmir-Aydın otoyolundan, Torbalı Karma ve Mobilya OSB’ye iniş- çıkış verilmesini talep ettiklerini aktaran Olgun, “Hali hazırda 40 fabrikanın faaliyet gösterdiği, genişleme alanın tahsisi ile 60 fabrikaya daha ev sahipliği yapacak olan OSB’mizde istihdam sayısı 10 bine çıkacak. Torbalı OSB; ilçe merkezine 7 km Metropolis Antik Kente 3 km mesafede olup inşaat sektörü hammaddelerini sağlayan taş ocaklarının yakınında bulunması nedeniyle trafik yoğunluğu giderek artan bir bölge. Bu nedenle bölgeye kazandırılacak olan bir Otoban İniş-Çıkış Projesi ziyadesiyle önem arz ediyor” diye konuştu.

Olgun son olarak, “İzmir-Aydın Otobanının; Havalimanı-Belevi kısmının tıpkı Balçova-Seferihisar, Bornova- Kemalpaşa ve Karşıyaka- Foça kısımlarında olduğu gibi ücretsiz hale getirilmesi trafiğimizi rahatlatacak. İzmir’den Söke, Kuşadası, Denizli ve Aydın istikametine giden ve gelen araçların otobandan ücretsiz geçiş yapması ilçemizin trafik sorununu önemli ölçüde hafifletecek.  Bu taleplerimizin dikkate alınması ve çözüme kavuşturulması Torbalı’yı şahlandıracak. İşte o zaman biz daha çok üretecek, daha fazla istihdam oluşturup Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Yüzyılı’nın parlayan yıldızı olacağız” dedi.


“Torbalı büyüyor ve büyümeye devam edecek”

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise “Torbalı özellikle ulaşım alt yapısıyla hem hızlı tren hattı hem otoyollarla hem bölünmüş yollarla İstanbul otoyoluna, Ankara-İzmir Otoyoluna, İzmir limanına, havalimanına yapılan yatırımlarla bağlanmış oldu. Buna karşılık Torbalı ciddi bir sanayi yatırıma bu sağladığımız alt yapıyla kavuşmuş oldu. Bugün Torbalı’da fabrika sayısı bine ulaştı. 65 bin kardeşimiz bu fabrikalarda istihdam oluyor. Torbalı büyüyor ve büyümeye devam edecek. Torbalı OSB’de 64 fabrikalık yeni alan açıldı ve daha da büyüyerek 100 fabrikaya çıkacak. Yine TTO ile Küçük Menderes OSB, Torbalı sınırları içerisinde kurulacak. Burada 300’e yakın fabrika ve 25 bine yakın istihdama Torbalı kavuşmuş olacak” ifadelerine yer verdi.


“Torbalı’nın ekonomiye katkısı muazzam”

Ulaşım ağlarına yakınlığı ile Torbalı’nın ticaret alanında büyük bir avantaja sahip olduğunu söyleyen AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “Bu sayede ilçemizin sadece İzmir’e değil ülke ekonomisine de sağladığı katkı muazzam bir düzeye ulaştı. Torbalı geçtiğimiz yıl 2 milyar dolara yakın ihracat rakamıyla, aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu 65 ilimizden daha çok ihracat yapan bir ilçe oldu. İş dünyasından gelen talepleri de Ankara’da çözüme üretmek için çalıştık ve çabaladık. Bugün yine İzmir’de şehrimizin kronikleşmiş sorunlarına çözüm olmak için, konforlu ulaşımı ve sorunsuz alt yapısıyla huzurla yaşayacağı bir İzmir için yola çıktık” ifadelerini kullandı.


“Daha gelişmiş bir Torbalı istiyoruz”

Torbalı’nın günden güne büyüdüğünü belirten AK Parti Torbalı Belediye Başkan Adayı Özgür Erman Çağlar, “Ancak maalesef büyümeyle doğru orantıyla gelişemiyor. 2019’dan sonra sürekli büyüyen ve nüfusu artan Torbalı’nın kentsel hizmetler ve yatırımlar konusunda kabul edilemez. Biz daha gelişmiş, insanları mutlu olan bir Torbalı istiyoruz. Ulaşımda geleceğe koşan mutlu Torbalı’yı hep birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM