Cuma, Eylül 20, 2024

EÜ deprem projesiyle amaç; güvenilir hasar tespit modeli

TÜBİTAK-Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) İkili İşbirliği Destek Programı tarafından 2023 yılı çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan iki projeden biri Ege Üniversitesi’nin oldu. ‘Sık Deprem Gören Türkiye ve Japonya Arasında İşbirliği ile Afet Sonrası Hızlı Rehabilitasyon için 3 Boyutlu Yapısal Hasar Verilerinin Oluşturulması’ projesi kapsamında sık deprem gören Türkiye ve Japonya arasında işbirliği ile afet sonrası hızlı rehabilitasyon için üç boyutlu yapısal hasar verilerinin oluşturulması ve bu verilerle güvenilir bir hasar tespiti modelinin geliştirilmesi amaçlanıyor.


“Hızlı ve güvenilir hasar tespit metodolojisi geliştirilecek”

Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ninel Alver, “Dünya çapında deprem riski taşıyan pek çok ülkede, afet sonrası hızlı rehabilitasyon için yapısal değerlendirmenin yapılması büyük önem taşımakta. Türkiye ve Japonya gibi ülkelerde bu tür felaketler sıklıkla yaşanmakta ve yapısal hasarın anında değerlendirilmesi, etkili bir müdahale çabasının kritik bir bileşeni. Bu ortak projede, yapıların afet sonrası değerlendirilmesine yönelik hızlı ve güvenilir bir hasar tespit metodolojisinin geliştirilmesi amaçlanmakta” dedi.

Bunun için derin öğrenme ve lazer tarama ile beton yapıların üç boyutlu hasar görselleştirmesine yönelik bir değerlendirme yöntemi geliştirileceğini söyleyen Prof. Dr. Alver, “Daha ayrıntılı veri toplamak için kızılötesi termografi ve ultrasonik testlerden alınacak veriler birleştirilecek. Otomatik hasar değerlendirmesi ve hasar lokalizasyonu ve ilerlemesinin tahmini için derin öğrenme kullanılacak. Gerçek yapılardan veri toplamak amacıyla İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanılacak ve geliştirilen değerlendirme yönteminin pratik uygulanabilirliğine ve etkinliğine katkı sağlanacak” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM