Cuma, Kasım 22, 2024

İthalat, hayvan varlığındaki azalışı tetikliyor

SEZA NUR ALPDÜNDAR

Hayvancılıkta ithalat politikası yerli hayvan varlığında düşüşe neden oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Hayvansal Üretim İstatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye’nin toplam hayvan varlığı geçtiğimiz yıla göre 4 milyon 365 bin 481 baş azalarak yüzde 5,9 geriledi.

Hayvan varlığının her geçen yıl azaldığını dile getiren Tarım 4.0 Teknoloji ve Etki Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sumer Tömek Bayındır, “Hayvan varlığındaki azalışı ithalat tetikliyor. Hayvan varlığı verilerinde olduğu kadar hayvanımız yok. Özellikle son 2 yılda 1 milyondan fazla hayvan kesildi. Hayvan kesilmesinin sebebi uygulanan kötü politikalar. Hayvanımız azalıyor bu yüzden hayvan ithalatını artıralım gibi bir anlayış olmamalı. Bilerek ve isteyerek hayvanlar kesiliyor. Sonra da ithalat yapılıyor. İthalat değil, üretmek tek seçenek olmalı” dedi.


Hayvan varlığının her geçen yıl azaldığını dile getiren Bayındır, son 2 yılda 1 milyondan fazla hayvanın kesime gönderildiğini belirtti

“Türk çiftçisi cezalandırılıyor, yabancı çiftçi destekleniyor”

Türkiye’de ekonomik üretim yapılabilmesi için var olan koşulların ithalat ile bozulduğunu dile getiren Bayındır, “Türkiye’de 1980’lerden sonra ithalat arttı. Çiftçisini cezalandıran bir sistem içindeyiz. Hayvan ithalatı yapıldığı zaman ülkedeki hayvansal üretim zarar görüyor. Çok hayvan ithal edilince fiyatlar baskılanıyor. Üretim süreçlerine verilecek kaynak yurtdışına aktarılmış oluyor. Yani yabancı çiftçi destekleniyor” ifadelerinde bulundu.


“Üretim pahasına ithalat yapılmamalı”

Uzun seyahatlerin hayvan refahına aykırı olduğunu dile getiren Bayındır, “Kesilecek diye et hayvanı ithal ediliyor. Bunun da etkileri var. Stresli hayvanın toksik etkisi var. Hayvanın vücudunda yolculuk boyunca stres hormonları salgılanıyor. O hayvan kesilip yeniyor. Bu boyutu genellikle hiç konuşulmuyor. Yurtdışından küçükken ithal edilip burada büyütülen hayvanlar da var. Onlar da yapısal olarak o stresi yaşamış olarak geliyorlar” dedi.

Çok sayıda damızlık hayvan ithal edildiğini söyleyen Bayındır, “Damızlık hayvan belirli sayıda getirilebilir. Çünkü o hayvan burada büyütülüp besleniyor, yavrusu oluyor ve bir üretim döngüsüne girmiş oluyor. Hayvanlar bir miktar getirilebilir ama bu Türkiye’deki üretim pahasına olmaması lazım. Yani aşırı ithalat yapıldığı zaman içerideki süt dengelerini ve fiyatını bozuyor. Halbuki şu anda sütümüz bize yetmiyor” sözlerini kullandı.


“Üreticinin ve üretiminin kazandığı bir plan uygulanmalı”

Türkiye’de üreticinin ve üretiminin kazandığı bir planın uygulanması gerektiğini belirten Bayındır, “Devletin içinde çok ciddi planlama teşkilatları var. Doğal etkilere açık, sürekli risk taşıyan bir sektör olduğu için tarımın desteklenmesi gerekiyor. Destek tek bir kalemde doğru şekilde yapılsa iş yürür” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM