Perşembe, Eylül 19, 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonla mücadelemizde kararlıyız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; enflasyonla mücadele başta olmak üzere ekonomideki son durum değerlendirildi. Yurt içi ve sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları masaya yatırıldı. Toplantıda, 31 Mart’taki yerel seçimlerinin huzur ve güven ortamında geçmesi için alınacak tedbirler de yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrası Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Erdoğan, Türkiye’nin bugünüyle birlikte geleceğini de şekillendirecek tarihi bir ekonomik dönüşümden geçtiğini dile getirdi. Yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını söyleyen Erdoğan, enflasyonla mücadelede henüz istedikleri yere gelemediklerini ama enflasyonu yenmede kararlı olduklarını ifade etti.

Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl maruz kaldığımız asrın felaketi 6 Şubat depremi ve seçime rağmen ekonomimiz yüzde 4,5 gibi bir oranla büyümeyi sürdürdü. Dünya ortalamasının 1,5 katına tekabül eden bu büyüme oranı yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen ekonomimizin direncini ispatlıyor. Büyümenin yaklaşık yarısının yatırımlardan kaynaklanması ayrıca önemli. Satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi haline gelen Türkiye uzun vadeli artışlarla yoluna devam ediyor. İstihdamdaki başarı hikayemizi 855 bin yeni istihdam artışıyla sürdürdük. İşsizlik oranını yüzde 9,4 ile son 10 yılın en düşük seviyesini ifade eden tek haneli rakamlara düşürdük” dedi.


“Cari dengede 2024’te 13 milyar dolarlık iyileşme sağladık”

Enflasyonla mücadelede henüz istedikleri yere gelemediklerini ama kararlılıklarını sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, “Daha önce ülkemizi enflasyondan nasıl kurtardıysak bu defa da aynı başarıyı sergileyeceğiz. Aynı şekilde cari açıktaki düşüş de sürüyor. Bu yılın ilk 2 ayında cari dengede 13 milyar doların üzerinde iyileşme sağladık. Turizm gelirlerimiz her yıl rekor kırıyor. Turizmde bu yılki hedefimiz 60 milyar dolar. Ülkemizin risk priminin düşmesi borçlanma maliyetlerimizin azalması, derecelendirme kuruluşlarının notlarının olumluya dönmesi 132 milyar dolarlık döviz rezervine sahip olmamız ekonomi programımızın doğru yolda ilerlediğini gösteriyor” diye konuştu.


“Yaşanan sıkıntıların farkındayız”

Erdoğan, “En düşük emekli maaşını 66 TL’den, 10 bin TL’ye… Asgari ücreti 184 TL’den, 17 bin TL’ye, engelli maaşını 25 TL’den yaklaşık 4 bin TL’ye çıkarmış, her anlamda milletimizin refah seviyesini katlayarak yükseltmiş bir hükümet olarak çalışanlarımızın sıkıntılarına gözlerimizi kapamamız mümkün mü? Elbette yaşanan sıkıntıların farkındayız. Geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına şu kadar zam yapacağız diyen muhalefetin nasıl boş konuştuğunu örnekleriyle anlattım. Enflasyonu yenerek, büyümeyi sürdürerek çalışanlarımız ve emeklilerimizin gelirini artıracağız. Hiçbir insanımızı darda bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.


Savunma ihracatı 10 yılda 4,5 kat arttı

Türkiye’nin savunma sanayisi konusunda geldiği noktaya değinen Erdoğan, “Sahip olduğumuz yüksek teknoloji ürünlerini dost ve müttefik ülkelerle de paylaşarak savunma ihracatımızı 10 yılda yaklaşık 4,5 kat artırdık. Geçtiğimiz yıl dünyanın 185 ayrı ülkesine 230 çeşit ürün satarak 5,5 milyar dolarlık ihracat yaptık. SİHA teknolojisinde dünyada ilk 3 ülke arasında yer alıyoruz. Türkiye SİHA ihracatında dünyada ilk sırada. Bugüne kadar 50 ülke ile 770 adet insansız hava aracı için sözleşme imzaladık. Sadece geçtiğimiz yılın İHA ihracat tutarı, 1,8 milyar dolar” şeklinde konuştu. Erdoğan, 2024 yılının ilk iki ayında savunma ve havacılık sektöründe, 633 milyon dolarlık ihracat rakamıyla, yeni bir rekor kırıldığını aktardı.


“Irak’taki terör bu yaz çözülecek”

Konuşmasında, terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini de vurgulayan Erdoğan, “Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. Bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin güney sınırında kurulmaya çalışılan bir ‘teröristan’ ile dize getirilemeyeceğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM