Cuma, Eylül 20, 2024

EMİB’in 2024 ihracat hedefi; 1,2 milyar dolar

Yıl sonunda maden sektörünün toplam ihracatının 6,5 milyar dolar olarak
öngörüldüğünü belirten Alimoğlu, doğal taş sektörün de 2 milyar dolar barajını aşmayı hedeflediklerini vurguladı


Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, maden
sektörü için 2023 yılını değerlendirip, 2024 yılı hedeflerini paylaştığı basın toplantısı
düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Alimoğlu, “EMİB 2024 yılının ocak-şubat
döneminde ihracatını yüzde 14,5 yükselterek 184 milyon dolara çıkardı. 2024 yılı sonunda
maden sektörünün toplamda 6,5 milyar dolar, doğal taş sektöründe 2 milyar dolar barajını
aşmasını hedefliyoruz. EMİB olarak 2024 yılı sonunda 1 milyar 250 milyon dolar dövizi
ülkemize kazandırmak için 365 gün 24 saat çalışacağız” dedi.


İhracatın yarısından fazlasını doğal taş oluşturdu

Türkiye’nin ihracatının, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 0,6 artarak 255,8 milyar dolar olduğunu belirten Alimoğlu, “İthalatımız ise yüzde 0,5 azalarak 361,8 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımız yüzde 3,2 azalışla 105 milyar 997 milyon dolar oldu. Maden sektörü olarak 2023 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatın üçte birine denk gelen 1,9 milyar dolarlık bölümü doğal taş ihracatı olarak gerçekleşti. 2022 yılında 6,5 milyar dolar olan ihracatımız 2023 yılında yüzde 11 düşüş gösterdi. Gerek yerelde gerekse küresel ekonomik düzende karşılaşılan zorluklar bu düşüşe sebep oldu. Türkiye geneli maden ihracatımızla paralel olarak birliğin ihracatı da 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. EMİB olarak ise üyelerimizle 1,06 milyar dolar maden ihracatı gerçekleştirdik. İhracatımızın yarıdan fazlasını doğal taş oluşturdu. Doğal taş ihracatında da işlenmiş doğal taş başı çekti” diye konuştu.


“Türk madencilik sektörü ihracatını %7,2 artırdı”

‘Hayatımız Maden’ mottosuyla üretmeye ve ihracat yapmaya 2024 yılında ve sonrasında da devam edeceklerini vurgulayan Alimoğlu, “Türk Madencilik sektörü 5,7 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip gibi görünse de otomotiv, enerji, inşaat, bilişim başta olmak üzere pek çok sektörün hammadde ihtiyacını karşılayarak 60 milyar dolarlık bir katma değerin oluşumunu sağlıyor. 2024 yılının ilk iki aylık döneminde yaptığımız pazarlama faaliyetlerinin de desteğiyle ihracat rakamlarımızdaki kötü gidişi durdurduk. Türkiye genelinde madencilik sektörümüz ihracatını yüzde 7,2’lik artışla 838 milyon dolardan 899 milyon dolara çıkardı” sözlerine yer verdi.


“Maden sektörü, ülkeler arasındaki dengeleri de etkileyen bir faktör”

Alimoğlu, “İnşa ettiğimiz modern binalar, kullandığımız dayanıklı malzemeler, gelişmiş teknolojik cihazlar ve sürdürülebilir enerji kaynakları, madenlerin sunduğu değerli kaynaklar sayesinde hayatımıza girdi. Bu, maden sektörünün yaşam kalitemizi yükseltmedeki kilit rolünü açıkça ortaya koyuyor. Maden sektörü aynı zamanda ülkeler arasındaki dengeleri de etkileyen bir faktör. Maden ihracatı, ekonomik büyüme ve döviz kazanımı açısından son derece önemli. Türkiye gibi zengin maden kaynaklarına sahip ülkeler, bu avantajlarını değerlendirerek uluslararası ticarette güçlü bir konuma geldi. Madenlerin doğru ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlıyor. Sektör, sadece ekonomik büyüme ve ticaret açısından değil, aynı zamanda modern yaşamımızın temelini oluşturan ürünlerin üretimindeki anahtar bir rolüyle de hayati bir sektör. Ancak bu önemli kaynakları kullanırken çevresel etkileri en aza indirme ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etme sorumluluğumuzu da unutmamalıyız” dedi.


“Yeni ticari bağlantıların artmasına zemin hazırlayacağız”

2025 yılından itibaren çok daha yoğun bir katılımla KİNTEX Fuarı’nda yerlerini almak için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Alimoğlu, “Bu ay içinde yıllardır olduğu Xiamen Uluslararası Taş Fuarına milli katılım organizasyonumuzu 56 firmamızın katılımıyla ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile birlikte açacağımız standımızla gerçekleştireceğiz. 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde İzmir MARBLE Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türk doğal taş sektörümüz dünyanın dört bir tarafından gelecek ithalatçılarla buluşacak. EMİB olarak düzenleyeceğimiz ‘Alım Heyeti Organizasyonu’yla yeni ticari bağlantıların artmasına zemin hazırlayacağız. Sektörel istişare toplantıları ile üyelerimizin talep ve ihtiyaçlarını takip etmeye ve ilgili kurumlara bizzat aktarmaya devam edeceğiz. Türk doğal taş sektörünün mimarlar ve tasarımcılarla bağlarını güçlendirmek amacıyla düzenlediğimiz “AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması” 2024 yılında 5. kez hayat bulacak” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM