Perşembe, Eylül 19, 2024

TCMB’den ilave sıkılaşmada zorunlu karşılık adımı

merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 7 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Merkez Bankası tarafından belirlenen krediler için büyüme oranının 29 Mart 2024- 3 Ocak 2025 hesaplama tarihinden bir önceki hesaplama tarihine kadar yüzde 2’nin üzerinde olması durumunda bu oranı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık bloke olarak tutulacak. 

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği belirtildi. 

Banka ayrıca, kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade etti. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM