Pazartesi, Eylül 16, 2024

İş dünyası ve STK’lardan ortak mesaj: Eşit ve adil bir dünya istiyoruz

Kadınlara atfedilen rollerin, geleneksel toplumsal normların toplumsal cinsiyet eşitliğinin önünde bir engel oluşturduğunu ifade eden kanaat önderleri, bu geleneksel normlarla mücadele edeceklerini belirttiler

Sivil toplum kuruluşu (STK) başkanları, dernek başkanları ve iş dünyası temsilcileri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’yle ilgili mesaj yayınladılar. Kanaat önderleri yayımladıkları mesajlarda, eşit ve adil bir dünya istediklerini ve eşitlik yolunda mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladılar. Kadınlara atfedilen rollerin, geleneksel toplumsal normların toplumsal cinsiyet eşitliğinin önünde bir engel oluşturduğunu ifade eden kanaat önderleri, bu geleneksel normlarla mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik gerekli adımları atmak gerekiyor” dediler.


Elban: 8 Mart kadın haklarına dikkat çekmek için kutlanan anlamlı bir gün

İzmir Valisi Süleyman Elban 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadınların başarıları, özverileri ve katkıları hayatımızı daha da anlamlı kılarken, bir 8 Mart’ta daha Dünya Kadınlar Günü’nü, toplumumuzun her kesiminde, kadınların hak ettikleri değeri görmesi umuduyla kutladıklarını belirten Elban, “Dünya Kadınlar Günü, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi başarılarını ve yaşama kattıklarını takdir etmek yanında, kadın haklarına dikkat çekmek için de kutlanan anlamlı bir gün. Kadınların demokratik haklarının kullanımı, eğitim, istihdam ve diğer alanlardaki haklarına yönelik farkındalık oluşturan 8 Mart, karşılaştıkları toplumsal ve cinsiyet temelli sorunlara dikkat çekilmesi noktasında da inanıyorum ki önemli bir fırsat olacak” diye konuştu. Elban, toplumun her düzeyinde ve her alanda varlıklarını hissettiren kadınların daha da güçlenmesi, beraberinde kadın haklarına daha çok saygı duyulmasının, eşitliğin ve kadınların potansiyellerini tam olarak açığa çıkarmalarının önünü açacağını aktardı.


Özgener: Rol model olmayı hedefliyoruz

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, fedakarlıkları, üretkenlikleri ve yaratıcılıklarıyla dünyayı güzelleştiren ve daha yaşanabilir hale getiren kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Özgener, “Kadın emeğinin yalnızca bir güne sığmaması gerektiği bilinciyle ‘Dünyadaki her şey kadının eseridir’ diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden ilerlediğimizi ve kadınlarımıza bir gün değil her gün değer verdiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı. İzmir Ticaret Odası bünyesindeki 80 meslek komitesinde aktif olarak çalışan 44 Kadın Meslek Komitesi üyesi olduğuna dikkat çeken Özgener, “Bu üyelerimizden 9’u Meclisimizde kadınları temsil ediyor. Odamızda istihdam edilen 176 çalışanımızdan 101 tanesi kadın. 21’i, Odamızda Genel Koordinatör, Direktör, Müdür, Müdür Yardımcısı, Yönetmen kademelerinde yöneticilik yapıyor. Bu anlamda kadın emeğine verdiğimiz kıymetin hem üyelerimize hem de iş dünyasına rol model olmasını hedefliyoruz” dedi.


Pınar Süt kadın yönetici oranı % 42’ye ulaştı

Sağlıkla Büyüyen Nesiller için çalışan Pınar Süt, kadın istihdamına ve üretim sürecindeki yerine önem veriyor. 2024 yılında Pınar Süt’te kadın çalışan oranı yaklaşık yüzde 20, kadın yönetici oranı da yüzde 42 seviyesine ulaştı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Pınar Süt ve Yaşar Birleşik Pazarlama şirketlerinde görev alan kadın çalışanlar ile bir araya gelen Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, “Geride bıraktığımız yarım asırda şirketlerimizde çalışan kadın oranını arttırmak için çalıştık. Yüzlerce kadının yöneticilik kariyeri yapmasına imkân tanımaktan, binlerce kadının emeği sayesinde üretim gerçekleştirip ülkemize katma değer sağlamaktan gurur duyuyorum” dedi.


Serter: Eşitlik yolunda mücadele etmeye devam edeceğiz

İYİ Parti Konak Belediye Başkan adayı Huriye Serter ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün emekçi kadınların haklarını elde etmek uğruna can verdikleri bir mücadeleyi simgelediğini söyledi. Kadınların her alanda yükselmesini önemsediklerini dile getiren Serter, “Atamız 1934 yılında Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkını verdiğinde dünyada ikinci sıradayken bundan 93 yıl sonra baktığımızda bugüne kadar 35 bin erkek belediye başkanının yanı sıra sadece 150 kadın belediye başkanının olması ülkemizin bugün geldiği noktada çok düşündürücüdür. Biz Türk kadınları aslında pek çok ülkeden önce haklarımızı elde ettik. Ve bunu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Daha gidecek pek çok yolumuz olsa da kazanımlarımıza sıkı sıkıya bağlıyız ve eşitlik yolunda mücadele etmeye devam edeceğiz” sözlerine yer verdi. 


Mutlu: Kadın hareketi dayanışma ruhunu güçlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak Belediye Başkan Adayı Mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla önemli mesajlar verdi. Kadınların yıllardır özgürlük, adalet ve eşitlik mücadelesinde ön saflarda yer aldığına dikkat çeken Mutlu, “Bu mücadele sadece kadınların değil, tüm toplumun kalkınması ve demokratikleşme sürecinin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi açısından son derece önemlidir. Kadınlar, sadece evlerin dört duvarı arasında değil, aynı zamanda kamusal alanlarda da hak ettikleri yeri almaları için yoğun bir çaba harcadılar. Bu çaba, sadece kadınların siyasi ve sosyal haklarını kazanmalarıyla sınırlı kalmadı; aynı zamanda toplumun genelinde daha adil bir yapılanma ve demokratik bir kültürün yeşermesi için de zemin hazırladı. Kadın hareketi, toplumun farklı kesimlerinden gelen kadınları bir araya getirerek dayanışma ve birlik ruhunu güçlendirdi. Bu birlik ve dayanışma ruhu, demokratik süreçlerde seslerini daha gür çıkarmalarını sağladı ve politik arenada daha etkili olmalarını sağladı” açıklamalarında bulundu.


Karaosmanoğlu: Geleneksel normlarla mücadele etmemiz gerekiyor

DEVA Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serap Karaosmanoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Kadınlara atfedilen rollerin, geleneksel toplumsal normların toplumsal cinsiyet eşitliğinin önünde bir engel oluşturduğunu ifade eden Karaosmanoğlu “İyi bir evlat yetiştirmek, iyi bir aile kurmak kadın erkek pek çok kişinin isteği. Fakat yuvayı ‘dişi kuşun’ yapacak olması, evlat yetiştirmenin ‘kadının sorumluluğu’ olarak görülmesi hemen hemen hepimizin yaşadığı bir durum. Bu geleneksel normlarla mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik gerekli adımları atmak gerekiyor” dedi.


Önal: Kadın erkek eşitliğini temel bir insan hakkı olarak görüyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bayraklı Belediye Başkan adayı İrfan Önal, CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan ‘Yerel yönetimlerde eşitlik politika’ belgesini imzaladı. Önal, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde imzaladığı belgeyle, belediye başkanlığı süresince belgedeki 9 maddeyi kabul etmiş oldu. Belgeyi CHP Bayraklı Belediye kadın meclis üye adaylarıyla birlikte imzaladı.

Belgeyi imzaladıktan sonra açıklamalarda bulunan CHP Bayraklı Belediye Başkan adayı İrfan Önal, “Partimizin eşitlikçi anlayışı doğrultusunda da hazırlanan ‘Yerel yönetimlerde eşitlik politika’ belgesini imzaladım. Kadın erkek eşitliğini temel bir insan hakkı olarak görüyoruz. Politikaların, projelerin, bütçenin eşitlikçi ve katılımcı bir anlayışla yapılacağına söz verdim” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM