Pazartesi, Eylül 16, 2024

Yelkenbiçer: Kadın istihdamı desteklenmeli

alp-avni-yelkenbicer

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin açıklama yapan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Cumhuriyet’in 101. yılında, hepimiz için daha adil, demokratik, sürdürülebilir ve eşitlikçi bir Türkiye hedefiyle hareket ederek çalıştıklarını belirterek, “Bu yolda, kadınların güçlenmesi ve yetkinliklerinin artırılması, toplumun her alanında eşit fırsatlar sunulması ve kadın istihdamının desteklenmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını, kadın-erkek eşitliği ilkesini temel alarak, daha gelişmiş, saygın ve adil bir Türkiye olarak inşa etme inancımız tam” dedi.


“Kurumlara büyük sorumluluk düşüyor”

Kurumlara büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Yelkenbiçer, “Eşitlikçi bir toplum yapısının temellerini atmak adına, kurumlarımızın yapılandırılmasından başlamalıyız. EGİAD olarak bu yönde attığımız adımlar, kadın temsilci oranlarımızın bilinçli olarak artırılması ve kadınların iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmeye yönelik projelerimizle somutlaşmaktadır. Üyelerimizin yaklaşık yüzde 30’unu ve yönetim kurulumuzun yaklaşık yüzde 40’ını kadınların oluşturması, bu alandaki kararlılığımızın bir göstergesi. Projelerimiz; iş hayatında kadınlara verdiğimiz değerin ve kadının toplumdaki statüsünün güçlenmesinin, demokratik gelişim ve toplumsal refah için ne kadar kritik olduğunu vurguluyor. Kadınların güçlendirilmesi, sadece kadınlar için değil, tüm toplumun ilerlemesi için vazgeçilmez” dedi.


Zihniyet dönüşümü için açık çağrı

Toplumsal bir zihniyet dönüşümü için güçlü bir çağrıda bulunan Yelkenbiçer, “Kadınların yeri, sadece evlerimizin dört duvarı arasında değil; toplumun, ekonominin ve siyasetin tam merkezinde olmalıdır. Bu, yalnızca kadınlar için değil, tüm toplumun refahı ve ilerlemesi için hayati bir gerekliliktir. İçinde bulunduğumuz zamanı dönüşümün ortasında olduğumuz bir geçiş süreci olarak görüp, geleceğin çalışma dünyası için çok farklı niteliklerin ön plana çıktığını anlamalıyız. Bu noktada kadının ekonomi ve siyasetin ortasında, merkezinde olması, onun niteliklerinin katkısı yadsınamaz bir gerçek. Verilere hakimiyet, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojilere adaptasyon, kaliteli işlere değer verme ve sabır, kendine güven ve yetkinlik duygusu ile hareket etme ve adalet, haklar ile çevresel sürdürülebilirlik konusunda ileriye doğru adımlar atma azmi. İşte bu yüzden yapay zekadan önce kadının zekasına, üçüz dönüşüm dediğimiz dijital, yeşil ve toplumsal dönüşümü yönetmek için de kadının entelektüel birikimine ihtiyacımız var” diye konuştu.


Kadına şiddette yasal düzenlemeler önemli

Gerek yakın coğrafyamızda gerekse dünyanın pek çok farklı bölgesinde, kadınlara yönelik baskılara ve bu baskılara karşı kadınların gösterdiği dirence tanık olunduğunu dile getiren Yelkenbiçer, “Bu mücadelede, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmesi, sadece eşitlik ve adaletin sağlanması açısından değil, aynı zamanda kadına yönelik şiddetin önlenmesi açısından da hayati öneme sahiptir. Kadına yönelik şiddeti tamamen ortadan kaldırmak, her şeyden önce şiddete sessiz kalmamayı gerektirir. Kadınların maruz kaldıkları her türlü şiddete karşı, tüm hukuksal, kurumsal ve toplumsal yapılarla kararlılıkla mücadele etmek zorundayız. Çocuk yaşta evlilik, taciz, kadına yönelik şiddet gibi toplumsal yaralarla mücadele, bizlerin en hassas ve dikkatli olması gereken alanlardan biri. Bu bağlamda, ulusal düzeyde elimizdeki en güçlü yasal düzenleme olan 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu”na sıkıca bağlanmamız gerekmektedir. Toplumun temelinden başlatılması gereken zihinsel dönüşüm için buradan açık çağrıda bulunuyoruz. Kadının yeri sadece evi değildir, toplumun merkezidir. Ekonominin ve siyasetin temelinde yer almalı” dedi.

KAYNAKEGİAD
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM