Proje tanıtım toplantısında konuşan Tanık, “Kent merkezinde çarşı alanı ve sahili bağlayan Atatürk Bulvarı, Çeşme Kalesi ve çevresi öncelikli olmak üzere kentsel yenileme projesini hazırlayacağız” dedi
Cumhur İttifakı’nın Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, ‘Dört Mevsim Çeşme’ başlığı altında proje tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Çeşme’nin bir kent kimliğine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tanık, “Çeşme’yi turistik aktivitelere, doğru bir kent kimliğine kavuşturmamız lazım. Kent merkezinde çarşı alanı ve sahili bağlayan Atatürk Bulvarı, Çeşme Kalesi ve çevresi öncelikli olmak üzere kentsel yenileme projesini hazırlayacağız. Alanın altyapı sorunlarını çözerek, yol, kaldırım ve aydınlatma düzenlemeleri özgün kent mobilyaları ile alanın özgün karakterini ortaya çıkaracağız. Kültür varlıklarını restore edeceğiz. Çeşme Kalesi’nin ve çevresinin canlanmasını sağlayacağız” dedi.
“4 mevsim yaşanan bir Çeşme için geliyoruz”
Çeşme’nin ihtiyaçlarını katılımcı belediyecilik modeliyle tüm paydaşları dahil ederek çözeceğini söyleyen Tanık, “Üretken belediyeciliğin en güzel örneğini Çeşme’de inşa etmek için buradayız. 25 mahallemize adil şeffaf ve dürüst belediyecilik anlayışla hizmet etmeye geliyoruz. Bereketin konuşulacağı bir Çeşme için geliyoruz. 4 mevsim yaşanan bir Çeşme için geliyoruz” dedi. Çeşmelilere konforlu ve sağlıklı yaşam alanları korumak için doğalgaz yatırımlarının yaygınlaşmasını sağlayacaklarını açıklayan Tanık, “Böylece Çeşme 4 mevsim konaklanabilir ve ziyaret edilebilir konuma gelecek. 2025 kışını tüm halkımızın sıcak yuvalarında keyifle geçirmesi için gerekli doğalgaz altyapısının kurulmasında her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.
“25 mahalleyi örümcek ağı gibi birbirine bağlayacağız”
Eskiyen kanalizasyon ve atık su sistemlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ve bakanlıkların desteğiyle yenileyeceklerini belirten Tanık, “Yapımı süren ve kapasite artırımı süren atık su tesislerinin kurulmasını ve yenilenmesini sağlayacağız. 25 mahalleyi örümcek ağı gibi birbirine bağlayarak bu sorunları çözeceğiz. Çeşme’de her yoğun yağmurda yaşanan su baskını ve sel sorunun çözümü sağlamak için dere ıslahlarını yapacağız. Yağmur suyu hatlarını tamamlayacağız” dedi.
“Her mahallede içme suyu olacak”
Turizm hareketliliği ve artan nüfusla eski ve yetersiz hale gelen içme suyu altyapısını da yenileyeceklerini vurgulayan Tanık, “Her mahallede içme suyu olacak. Su kullanımında tasarruf sağlamak amacıyla yerli ve yabancı turistlerimize dönük etkin kampanyalar yürüteceğiz. Elektrik altyapısının yenilenmesini, şehir içindeki elektrik hatlarının yer altına alınmasını sağlayarak daha güvenli ve estetik bir ilçe oluşturacağız. İnternet altyapısının geliştirilmesi ve tüm mahallelerde fiberoptik altyapının kurulması çalışmalarına hız vereceğiz. Kamusal mekanlarda gerekli altyapı ve wi-fi sistemlerini kuracağız. Eğitim kurumlarında öğrencilerin kesintisiz internete erişebilmesi adına ücretsiz internet ağı kuracağız” açıklamasını yaptı.
“Kent planlama çalışması yapacağız”
Sosyal konut projeleriyle yöre halkının kira öder gibi ev sahibi olacağını aktaran Tanık, “Sürekli ikamet eden hemşehrilerimizin yaşadığı konut problemini çözeceğiz. Musalla, Ovacık ve Çakabey’de 5 senede 5 bin sosyal konut inşa edeceğiz. Belediye çalışanları ve memurlar için lojmanlar yapacağız. Çeşme’nin planlı bir hale gelmesine başlangıç vereceğiz. Çeşme’nin potansiyellerini geliştirmek ve sağlıklı bir mekânsal gelişimle desteklemek ilkesiyle kent planlama çalışmasını yapacağız. Üst ölçek planlarının kabul ve ilkeleriyle uyumlu Çeşme’nin her ölçekteki imar planlarını hazırlayarak Çeşme’yi planlı bir kent haline getireceğiz” ifadelerinde bulundu.
Çeşme’ye sanayi sitesi
Çeşme’de ayrıca yeni bir küçük sanayi sitesi yapacaklarını açıklayan Esat, “Esnaf odamızla ve küçük sanayi esnafımızla iş birliği içerisinde, çağdaş standartlara sahip, modern ve altyapısı tamamlanmış yeni bir sanayi sitesi kuracağız” dedi.
Mavi Bayraklı plajların sayısı artacak
Kıyılarımızın korunması ve temizliğinin sağlanması amacıyla Mavi Bayraklı plajlarının sayısını da artıracaklarını söyleyen Esat, şöyle kaydetti: “İlk etapta; Çatalağzı, Pırlanta, Reisdere, Dalyan Kocakarı plajlarını hizmete açacağız. Ilıca plajını yeniden düzenleyerek, yeni otopark alanları ve devir alacağımız orman kamp tesisi içinde bölgesel otopark projesi yapacağız. Ring seferleri ile kullanıcılarımızı plajla buluşturacağız. Yıldız Burnu’nu kentsel tasarım ve çevre düzenleme projeleriyle nitelikli bir kıyı alanına dönüştüreceğiz.”
“Yapı stokunu yenileyeceğiz”
Çeşme için Afet Yönetimi Master Planı da hazırlayacaklarını duyuran Esat, “Olası deprem ve benzeri afet durumunda halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve afeti yönetmek adına Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceğiz. Orman yangınlarının önlenmesi amacıyla öncesi-sırası ile planlamalarımızı hazırlayıp sistemli hale getireceğiz. Geçmiş dönemdeki yangınların tahribatlara yönelik olarak ağaçlandırma çalışmaları programları geliştireceğiz” diye konuştu. Esat, eski sahil siteleri olmak üzere bütün riskli yapıları tespit ederek yapı stokunun yenilenmesini sağlayacaklarını söyledi.
‘Emekkent’ ile dar gelirliye 5 bin konut
Çeşme’yi terk etmek istemeyen ilçenin yerli halkı için de sosyal konut projelerini hayata geçireceklerini açıklayan Tanık, “Öncelikle Musalla, Ovacık ve Çakabey mahallelerinde bin konuttan oluşan projemizi başlatacağız. İlçemize gelen ve kiraların yüksekliği nedeniyle tayin isteyen memurların yaşam koşullarını kolaylaştırarak sürdürülebilir bir kamu hizmetini yerine getireceğiz. Görev süremiz boyunca ilçemize kazandıracağımız 5 bin sosyal konutla Çeşme’nin gençleri artık kiralar nedeniyle ata toprağını satıp gitmeyecek. Böylece kira öder gibi ev sahibi olacak. Ayrıca Çeşme Halk Ekmek hayata geçirilerek, vatandaşların uygun fiyata ekmek alması sağlanacak” diye konuştu.
Yüzer iskelelerden balıkçı barınağı
Çeşme Kent Merkezi balıkçı barınağını yenileyeceğiz. Kapasite ihtiyacını artıracağız. Amatör ve gezinti teknelerinin bağlanabileceği yüzer iskelelerden oluşan bir barınak yapacağız. Ekonomik olarak yeni istihdam alanları oluşturacağız. Özellikle kadın balıkçıların görünümünün artırılması amacıyla oluşturulan sistemde yer almalarına önem vereceğiz. Dalyan Balıkçı Barınağını iyileştireceğiz. Kullanım kapasitesini artıracağız. Barınak çevresinde günübirlik kullanım alanlarını ve restoranlar bölgesini yeniden düzenleyeceğiz. Ildır balıkçı barınağını hayata geçireceğiz. Ildır bölgesinde olta balıkçılığı projesini destekleyeceğiz. Yüzer iskelelerle bir barınak ve sosyal alanlar yapacağız.
“Tarım Geliştirme Kooperatifleri kuracağız”
Tarımın geliştirilmesi adına da bir eylem ve yol haritası oluşturacaklarını söyleyen Tanık, “Tarım Geliştirme Kooperatifleri kurulmasını sağlayacağız. Çakabey, Musalla, Alaçatı içerisinde yaklaşık bin 500 dönüm alanda kurulacak kooperatiflerde yöresel ürünlerin geliştirilmesini ve sürekliliğini, ata tohumlarının yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Sakız ağaçlarımızı dünya çapında coğrafi işaretli ürün haline getireceğiz. Sakızın yerle mutfaklarda kullanımını da teşvik ederek ilçe ekonomisine istihdama katkıda bulunacağız. Gastronomi okul kurarak Çeşme’de yeme-içme sektörüne yatırım yapılmasını sağlayacağız” dedi.
“Çeşme gişelerini Alaçatı’ya çekeceğiz”
Ulaşım konusundaki ihtiyaç ve talepleri karşılamak, uzun vadede ulaşım türlerine ait sorunlara çözüm önerileri getirmek amacıyla da Çeşme Ulaşım ve Trafik Düzenleme Projesi’ni hayata geçireceklerini belirten Tanık, “Yayalar ve araçlar için güvenli bir ulaşım altyapısı kuracağız. Yolları ve kaldırımları tümüyle elden geçireceğiz. Toprak yolların neden olduğu eskime, çökme ve çatlama gibi fiziksel sorunları ortadan kaldıracağız. Yaya ve bisiklet yolları ile yaya trafiğini destekleyeceğiz. Motorsuz ulaşımın teşvik edilmesi amacıyla yata ve bisikletli ulaşım düzenlemeleri oluşturacağız. Çeşme gişelerini Alaçatı’ya çekeceğiz. Çeşme gişelerinin kaldırılması ile ilçe içi trafik yoğunluğunu çevre yoluna aktaracağız” diye açıkladı.
“Agroturizmi geliştireceğiz”
Çeşme sınırları içerisinde otel, butik, pansiyon ve diğer konaklama alanlarının geliştirilmesi ve daha ekonomik koşulların sağlanması için de çalışacaklarını duyuran Tanık, “Agroturizmini geliştireceğiz. Turizm sezonunu 12 aya yaymayı hedefleyen projelerin üretilmesi, agroturizmin geliştirmesi için atölye ve çalıştaylar düzenleyeceğiz. Gastronomi kulüpleri işbirliğiyle Çeşme’de sürdürülebilir tarım, iklim değişikliği, modern tarım uygulamaları gibi konularda etkinlikler düzenleyeceğiz. Çeşme’de sağlık turizmi amaçlı kurulan tesislerin açılması için öncü ve teşvik edici projeler geliştireceğiz. Termal su kaynaklarının zengin olduğu ilçemizde bu kaynaklarının sağlık turizmiyle buluşmasını, yaygınlaşmasını ve ilçemizin ekonomik değerlerinin güçlenmesini sağlayacağız” dedi.
Ot Festivali daha fazla güne yayılacak
Çakabey mahalle sınırlarında 10 bin metrekare alanı festival alanı yapacağız. Ot Festivali sayını ve günlerini artırarak daha çok ziyaretçinin daha uzun süreli gelmesini sağlayacağız. Sağlık turizmi amaçlı kurulan tesislerin açılması için öncü ve teşvik edici projeler geliştireceğiz. Sağlık rotaları oluşturarak trekking ve bisiklet yollarıyla kesiştireceğiz. Şifne Termal Tesisinin geliştirilmesini ve daha iyi hizmet vermesini sağlayacağız. Uygun fiyat politikası ile kaliteli hizmetin sunulacağı bir tesis işletmesi oluşturacağız.
Çeşme’ye ‘Spor Adası’
‘Spor Adası’ ile özellikle kış aylarında yabancı ve yerli futbol kulüplerini ağırlayacaklarını, kite ve windsurf merkezi kurarak deniz turizmini çeşitlendireceklerini belirten Esat Tanık, Alaçatı ve Çakabey’e de ‘Festival’ alanları kazandıracaklarını vurguladı.
Çeşme’ye stat sözü
İçinde yoga, pilates, fitness, dans atölyelerinin yer alacağı tam kapsamlı 10 bin kişilik Çeşme Stadı’nı yapacaklarını da sözlerine ekleyen Tanık, şunları söyledi: “Reisdere sazlık alanı ve çevresine seyir terasları, yürüyüş ve bisiklet yolları yapacağız. Plajlara otopark alanları yapıp halkımız için ring seferleri koyacağız. Yıldız Burnu ile Boyalık arası sahil ve plaj düzenlemesi yapıp, sıcak su olan alan belediye tarafından işletilecek. Ilıca merkeze yeni termal tesis yapılacak. Yoga ve pilates merkezleri açılarak, trekking ve bisiklet rotaları oluşturacağız.”
Avrupa şehirlerine ‘Çeşme Evi’
Ovacık, Çiftlik, Ildır ve Germiyan-Reisdere mahallelerinde Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Servis İstasyonları kuracaklarını açıklayan Tanık, şöyle duyurdu: “Engelsiz Yaşam Merkezi kurarak, özel gereksinimli vatandaşlarımızın vakit geçirebilecekleri sosyal açıdan güçlenecekleri meslek edinebilecekleri bir yaşam alanı oluşturacağız. Otogarı yenileyerek veya duruma göre yeni bir alana taşıyacağız. Özel araç ve otobüs trafiğini birbirinden ayıracağız. Kongre Merkezi projesiyle kongre turizminin önemli noktalarından biri olacağız. Avrupa’nın önde gelen 7 şehrinde ‘Çeşme Evi’ adıyla kuracağımız tanıtım ofisleriyle Çeşme’nin tanınırlığını artıracağız.”