Perşembe, Eylül 19, 2024

Gürer: Yerli ırk korunmalı

Öme Fethi Gürer icra dosyaları

Gürer, “Kültür ırkı büyükbaş hayvanların meralardan yeterince faydalanmasını güçleştiren faktörler bulunuyor, bu da verimliliği düşük kılıyor” dedi

CHP Niğde Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer hayvancılığın sorunları araştırılması için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması açılması için başvuruda bulundu. Ülke coğrafyasında iklim ve hastalıklara dirençli yerli ırkların korunmasının, ithal hayvan dokusu ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir gerçek olduğunu aktaran Gürer, “Yabancı ülkelerden ithal edilen kültür ırkı sığırların Türkiye’nin coğrafi şartlarına ve mevcut hastalıklara karşı dayanıklılık gösterememesi, önemli kayıplara neden oluyor. Adaptasyon sorunları, verim azalışlarına, buzağı kayıplarına ve yüksek maliyetli yetiştiricilik uygulamalarına yol açıyor. Bu nedenle yerli ırkların korunması, ülke iklimi ve hastalık koşullarına daha dirençli melez ırkların oluşturulması önem arz ediyor” dedi.


“Verimli yeni melez sığırların oluşturulması gerekiyor”

Ülkede hayvancılığın, iktidar tarafından benimsenen yanlış politikaların etkisiyle sorunlu bir sürece evrildiğini belirten Gürer, “Mera hayvancılığının azalması, yerli ırklarda yaşanan sayısal düşüş, yem fiyatlarındaki artış ve yılın 12 ayı kapalı ortamda hayvancılığın sürdürülmesi gibi sebeplerle önemli sorunlar ortaya çıkıyor. Ülkemizin koşullarına uyumlu ve verimli yeni melez sığırların oluşturulması, bu sürecin doğru bir şekilde yönetilmesini sağlayacak. Özellikle et üretiminde, büyükbaş hayvanların rolü büyük olup, kırmızı et ve süt üretiminin büyükbaş hayvanlardan sağlanma oranı yüzde 90’lara ulaşmış durumunda” diye konuştu.


“Mera hayvancılığı geriliyor”

Mera hayvancılığının gerilediğine işaret eden Gürer, “Mera hayvancılığının sürekli gerilemesi, 12 ay kapalı alanda yem ile hayvan beslenmesi besicilerin maliyetini artırmaktadır. Türkiye’nin çayır ve mera varlığı, 2022 yılı itibariyle 14,6 milyon hektar olup, bu alanın yüzde 38’i Doğu Anadolu, yüzde 31’i İç Anadolu, yüzde 11’i ise Karadeniz bölgesinde. Ancak, kültür ırkı büyükbaş hayvanların meralardan yeterince faydalanmasını güçleştiren faktörler bulunuyor, bu da verimliliği düşük kılıyor. Yerli ırk sığırların ve melezlerinin süt ve et verimleri kültür ırklarına göre düşük olabilir, ancak düşük bakım maliyeti ve meralardan daha fazla yararlanma olasılığı gibi avantajları bulunuyor. Bu durum, yerli ırk hayvanlarının sürdürülebilir bir hayvancılık için avantaj sağlayan özellikleri” sözlerine yer verdi.

Büyükbaş hayvan yetiştiricileri, kültür ırklarının beslenmesi noktasında yem maliyetlerinde yaşadıkları sorunların, yem fiyatlarının artmasıyla iyiden iyiye ortaya çıktığını belirten Gürer,  Hayvancılığın girdi maliyetleri içinde önemli bir yere sahip olan yem maliyetlerine karşı, besiciler çiftliklerinde ürettikleri ya da satın aldıkları kaba ve kesif yemleri kullanarak çözüm üretmeye çalışıyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM