Cuma, Eylül 20, 2024

Şimşek: Döviz piyasasındaki dalgalanmalar geçici olarak değerlendirilmeli

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Fitch kararı ve döviz kurunda son dönemde yaşanan dalgalanmaya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltme kararını yorumlayan Şimsek, “Fitch’in yaptığı güncelleme, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden borç notunu B’den B+’ya yükseltmesi ve görünümü nötrden pozitife çevirmesi, Türkiye’nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıtıyor. Sağlam politikaları sürdürme ve yapısal reformları hayata geçirme konusunda kararlıyız” ifadelerinde bulundu. 

Fiyat istikrarını sağlamak, en üst önceliği olduğunu ifade eden Şimşek, “Büyüme dengelenmesi iyi yönde ilerliyor; iç tüketim ılımlı bir seyre girerken, net ihracat güçlenmekte, cari açık, beklenenden daha hızlı bir şekilde daralmakta ve bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)’nın yüzde 3’ünden daha düşük bir seviyeye gerilemekte olan bir yol izliyor. Ayrıca, Türk lirası mevduatının toplam mevduatlardaki payı, ağustostan bu yana yüzde 12 oranında artırıldı. Bu eğilim, programımıza olan güven arttıkça devam edecek. Mali sağlığın yeniden tesis edilmesi de önemli bir hedef. Mali teşviklerin bu yılın ilerleyen zamanlarında gerilemesi ve gelir politikalarının daha destekleyici hale gelmesi bekleniyor. Ek olarak, depremle ilgili harcamalar da dahil olmak üzere mali açığı GSYİH’nın yüzde 3’ünün altına indirme konusunda kararlıyız” açıklamasında bulundu.

Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının zaman alacağını vurguladı. Ayrıca Şimşek, “Türkiye’nin orta vadeli programı takip etmek için uzun bir seçimsiz dönemi olacak. Bu program, aynı zamanda üretkenliği artıracak ve rekabetçiliği artıracak reformları da içeriyor. Son dönemde döviz piyasasındaki dalgalanmalar geçici olarak değerlendirilmelidir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tüm imkanlarını kullanarak enflasyon beklentilerini dengelemeyi taahhüt etmektedir. Enflasyonu azaltmaya yardımcı olmak için mali politikayı sıkılaştırmaya devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM