Cumartesi, Kasım 23, 2024

Üreten toplumun ihtiyacı; kadın istihdamı

‘Hem İşte Hem Eğitimde’ programının hedef kitlesi 15-29 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda olan kadınlar olarak belirlendi


Eğitim yoluyla toplumda fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Cevdet İnci Eğitim Vakfı, ‘Hem İşte Hem Eğitimde’ programını başlattı. Program öncesinde sektör analizleriyle programın gerçekleştirileceği İzmir ve Manisa illerindeki ihtiyaçlar belirlenerek üç yıllık faaliyet ve eylem planları tasarlandı. Sekiz farklı sürdürülebilir kalkınma amacını destekleyen programın hedef kitlesi; 15-29 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) kadınlar, İzmir ve Manisa bölgesindeki öğrenciler ve kuruluşlar olarak belirlendi. İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Elbirlik, “Ülkemizde ekonomik kalkınmanın ve üreten toplumun en çok ihtiyacı olan şey kadınların istihdama katılması” dedi.


Bölgeye daha çok kadın gücü katılacak

Kadınları kendilerine iş fırsatı yaratacak eğitimlerle buluşturmayı ve bir işe yerleştirilmelerine katkı sağlamayı önemsediklerini söyleyen Elbirlik, “İmzacısı olduğumuz WEPs (Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri) küresel girişimi doğrultusunda, her yıl şirketlerimizde çeşitli alanlarda kadınların üretime katılmalarına destek veriyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda İnci Holding’in İnci Vakfı ile hayata geçirdiği ‘Hem İşte Hem Eğitimde’ projemizin kurumumuza ve bulunduğumuz bölgeye daha çok kadın gücü katma yönünde önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Kadınların ekonomik kalkınmaya daha çok dahil olması hayaliyle yola çıktığımız bu örnek projeyle daha fazla kurumu harekete geçmeye davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.


“İstihdamın kadınlara ihtiyacı var”

İnci Vakfı Güç Kaynağı Ece Elbirlik Ürkmez ise “Ana hedefimiz toplumda üreten bireylerin sayısını artırmak. İzmir ve Manisa bölgesinde bu ihtiyacı rakamlarla da görebiliyoruz. Günümüzde hep kadınların desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekliliği vurgulanıyor. Biz bu kabullerin değişmesi gerektiğine inanıyoruz.   Asıl desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekenin özel sektör olduğunu düşünüyoruz. Kadınların istihdama değil, istihdamın kadınlara ihtiyacı var. Toplumun kalkınması en başta kadınların istihdamda yer almasıyla mümkün olacak. Bunun uzun soluklu bir yolculuk olduğunu biliyoruz. Bizimle birlikte bu iradeye sahip çıkacak güçlü liderlerin yol arkadaşlığına ihtiyacımız var. Ancak hep birlikte sahiplenirsek başarıya ulaşabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.


“Olamaz-yapamaz” denilen alanlarda meslek sahibi olacaklar

Cevdet İnci Eğitim Vakfı, ‘Hem İşte Hem Eğitimde’ programıyla İzmir ve Manisa’da istihdamda görülen olumsuz tabloyu tersine çevirmek üzere çalışacak. Çok yönlü tasarlanan programda ana amaç; genç kadınları forklift, kaynakçılık ve motor bakım gibi teknik ve temel iş becerilerine yönelik eğitimlerle desteklemek ve özel sektör iş birlikleriyle üretimde aktif rol almalarını sağlamak. Bu ve benzeri eğitimler sonunda katılımcılar, mesleki yeterlilik belgesi alabilecek yetkinliğe ulaşacaklar ve istihdam süreçlerinde farklı seçenekleri değerlendirebilme gücü kazanacaklar.  Hedefler arasında 100 genç kadınının programı başarıyla tamamlaması, sertifika ve yeterlilik belgesi alabilmeleri ve en az yüzde 40’ının istihdama katılması bulunuyor.


Programın sürdürülebilirliğini destekleyici faaliyetler yürütülecek

Üç yıllık stratejide programın sürdürülebilirliğini 360 derece desteklemek üzere farkındalık çalışmaları, kız öğrencilerin mesleki eğitime katılımını arttırmak üzere faaliyetler ve burs programı da yürütülecek. Farkındalık çalışmaları kapsamında Manisa ve İzmir Bölgesi’nde belirlenen pilot okullardaki 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinin meslek liselerini, sektörü ve verilen eğitimleri daha iyi tanımaları amacıyla atölyeler düzenlenmesi planlanıyor. Ayrıca meslek lisesinde okuyan kız öğrenci sayısını artırmak amacıyla burs programı başlatılacak. Tüm çalışmalar ile program süresince toplamda 10 bin kişiye erişilmesi hedefleniyor.


Program özel sektörün ihtiyaçlarını farklı yönlerden destekleyecek

Programa katılacak ve istihdam sağlayacak özel sektör kuruluşlarının eşitlikçi kurum kültürü konusunda farkındalıklarının artırılması, eşitsizliğe karşı sıfır tolerans ve kadın dostu şirket politikalarının belirlenmesi adına kapasite güçlendirme konularında çalışmalar planlanıyor. Böylece sektör liderlerine de kurumun dönüşüm yolculuğu sırasında eşlik edilecek. Program sonunda hem istihdam sağlayan hem de politikalarını geliştirenler, sektörlerindeki diğer kuruluşlar arasında fark yaratacaklar.


2023’te kadının iş gücüne katılım oranı %47

Dünya Bankası verilerine göre 2023 yılı itibarıyla küresel kadın iş gücüne katılım oranı yüzde 47,2 olurken bu oran erkeklerde yüzde 72,5.  Türkiye’de ise katılım oranı yüzde 34,3 seviyelerinde. Türkiye bu oranlarla 36 OECD ülkesi arasındaki en yüksek NEET oranına sahip. Kadınların büyük bir kısmı düşük eğitim seviyesine sahip. 2023 yılı TÜİK verilerine göre yüzde 46,7’si ilkokul veya ortaokul mezunu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM