Pazartesi, Eylül 16, 2024

İş dünyasından ‘arsa’ talebi

Sanayi yatırımları için arsa temininde yaşanan sıkıntıya dikkat çeken iş dünyası, arsa üretimi konusunda belediyelerden destek beklediklerini ifade etti


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) iş birliğiyle düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’ İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan iş dünyası temsilcileri, sanayi yatırımları için arsa temininde yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek, arsa üretimi konusunda belediyelerden destek beklediklerini ifade ettiler.

İzmir’e daha rekabetçi bir kent kimliği kazandıracak adımların atılmasında, sektörel gelişme stratejilerinin seçici bir anlayışla konumlandırılmasının öncelik taşıdığını söyleyen, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Bu sektörlerin artan bir ivme ile kent ekonomisine ve ulusal ekonomiye katkı sağlaması için sadece yerli yatırımcıların değil, aynı zamanda yabancı yatırımcıların da çekilmesi gerekli. Üyelerimizden gelen taleplere istinaden, kent içinde sıkışıp kalmış sanayi siteleri ve çarşıların daha çağdaş ve sağlıklı bir planlama çerçevesinde uygun alanlara taşınması da önemli projelerimiz arasında yer alıyor.  Bu sorunun çözümüyle ilgili olarak arsa üretimi başta olmak üzere belediyelerimizin her türlü katkısını önemsiyoruz. İzmir bir teknoloji ve girişimcilik kenti olma yolunda önemli bir potansiyel barındırıyor. Fuarcılığın yanı sıra onun ayrılmaz bir parçası olan kongrelerin de kentimize kazandırılması için İzmir’e yakışır bir kongre merkezinin en kısa zamanda yapılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.


“İmara açılacak büyük çaplı arsa temin edemiyoruz”

Sanayicinin sorunlarına ve beklentilerine değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise “Gerek teşviklerin sağlanmasında gerekse yatırımcıları ikna aşamasında Odamızın da büyük gayretleri ile İzmir’i yenilenebilir enerjide özellikle de rüzgar enerji tribünleri üretiminde merkez yapma gayretlerimizin meyvelerini kuzey aksımızda görüyoruz. Ancak, bu anlayış içinde iken, büyük sanayi yatırımları için imara açılacak büyük çaplı arsa temin edemiyoruz. Ülke sanayisinin yüzde 8’i, ihracatının yüzde 9,3’ü İzmir’de gerçekleştiriliyor iken sanayi alanındaki payımız yüzde 3 sınırında olup, iller arasında 8. sıradayız. 200 ülkeye ihracat yapan İzmir, ülkedeki toplam üretimin yüzde 58,6’sı yani ürettiği 2 bin 300 ürün ile bu yarışa en büyük katkı koyan 2’nci il. O nedenle, İzmir’de sanayi alanları büyük önem arz ediyor. İlçelerin kendi dinamikleri dikkate alınarak ilçe bazlı teşvikler ile üretimin artırılması gerektiğini yıllardır ifade ediyoruz. EBSO olarak, Türkiye’de bir ilk olan 15’inci OSB girişimimiz atık ihtisas OSB için de yer arayışımız hala devam ediyor. Sanayi alanları konusunda desteklerinizi rica ediyoruz” ifadelerinde bulundu.


“Yeni genişleme alanlarının geliştirilmesi şart”

Tarımda yaşanan tüm sorunların çözümü için güçlü bir iletişim ve iş birliğine ihtiyaç olduğunu dile getiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de “İzmir’i yönetmeye aday olan tüm siyasilerden, bu alandaki projelere hiçbir rezerv koymadan, sonuna kadar destek olmalarını talep ediyoruz. Yerel Yönetimler proje ve sorunlarımızın çözümü için olmazsa olmaz iş birliği ortaklarımız. Kurumlarımız ve üyelerimiz için projelerimizi paylaşabileceğimiz, üyelerimizin sorun ve taleplerini iletebileceğimiz, kentimize dair sorunlarımızı paylaşabileceğimiz kapıların ve diyaloğun açık olması yerel yönetimlerden en önemli beklentimiz.  İzmir sürekli nüfusu büyüyen bir şehir dolayısı ile; öncelikli olarak temel belediyecilik hizmetlerini eksiksiz olarak almaya ihtiyacı var; toplu ulaşım, trafik, çöp-temizlik, otopark, çözülmesi gereken en önemli ve acil temel sorunlar.  Tarım, sanayi, ticaret ve teknolojinin gelişmesi için yeni genişleme alanlarının yeniden bir planlama yapılarak geliştirilmesi şart.  Turizm, fuarlar, uluslararası organizasyonlar, eğitim, spor endüstrisi yine kentimizin genetiğinde olan ancak bir türlü yeterli potansiyeli üretemediğimiz; yerel yönetimler ve merkezi hükümetle iş birliği halinde çalışmamız gereken diğer önemli başlıklar” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM