Cumartesi, Nisan 27, 2024

Tarımda sukuk ihracı hamlesi

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) tarafından yayımlanan, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Piyasası ekmeklik buğday ELÜS işlemleri üzerine hesaplanan Buğday Ekmeklik Fiyat Endeksi’nin kullanıldığı Türkiye’nin ilk kira sertifikası (sukuk) ihracı, Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. Tarfin Tarım A.Ş.’nin fon kullanıcısı olduğu işlemde, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. finansal danışman, Vakıf Katılım Bankası A.Ş. satış aracısı ve İSFA İslami Finans Danışmanlık Tic. Ltd. Şti. de danışma komitesi olarak yer aldı. Bu adım çiftçiler için finansman kaynaklarında önemli bir yenilik olarak kaydedilirken, aynı zamanda Türkiye finans piyasasında TÜRİB tarafından yayımlanan TÜRİB Ekmeklik Buğday Fiyat Endeksi’ni temel alan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracından sonra piyasadaki ikinci finansal ürünü kazandırdı.

Tarfin Genel Müdürü Mehmet Memecan, “Tarfin olarak, ekonominin en önemli yapı taşlarından biri olan tarım sektörünü güçlendirmeye ve çiftçilerimizin yanında yer almaya olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. Kamu sektörünün bu alanda geniş etki yaratan projeleri hayati önem taşırken, özel sektörün de tarımın ilerlemesine katkıda bulunması kaçınılmaz bir görev haline geldi. Tarfin’in bu sorumlulukla hareket ettiğini ve değerli iş ortaklarımızla birlikte sektörde bu denli kritik bir adımı atmanın haklı gururunu yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu sukuk ihracı, tarım girdi tedariki kaynaklarında bir inovasyon ve çiftçilerimizin refahının artırılmasına yönelik önemli bir ilerleme olarak kayıtlara geçti. Bu başarı sektörün tamamı için çığır açan bir gelişme niteliğinde” ifadelerinde bulundu.


“Yatırımcılar, yeni bir yatırım aracına kavuştu”

Gerçekleştirilen sukuk ihracı ile tarım sektörü adına önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Bankamız ve Tarfin tarafından oluşturulan getiri yapısıyla birlikte, üretim dönemi ile hasat dönemi arasında buğdayın fiyatında yüzde 100’ün üzerinde oluşabilecek artış riskine karşılık çiftçilere finansal koruma sağlıyoruz. Bu yenilikçi ürün sayesinde yatırımcılar, tarım emtia fiyatlarına doğrudan erişebilen yeni bir yatırım aracına kavuştu. Tarımsal üretimi teşvik etmek, yatırımcılara finansal danışmanlık vermek ve destek olmak bizim için oldukça kıymetli. Daha önce Tarfin’in yanı sıra Altınmarka Gıda, Tarım Kredi Holding, CarrefourSA, Tarım Kredi Tedarik, Tiryaki Agro gibi tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren çeşitli şirketlerin borçlanma aracı ihraçlarını gerçekleştirmiştik. Yine ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek dijital tarım platformu Tarfin ile buğday fiyatına endeksli sukuk ihracına imza attık. Ülkemizin bugünü ve yarınları için sorumluluk almaya, katma değeri yüksek projeleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.


“Misyonumuz, tarımın istikrarlı büyümesini sağlamak”

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali ise “TÜRİB olarak misyonumuz, sadece bir işlem platformu olmakla kalmayıp, çiftçilerimizin finansmana erişimini kolaylaştırarak tarım sektörünün istikrarlı büyümesini ve sürdürülebilirliğini sağlamak. Bu amaca hizmet eden en son yenilik Türkiye’nin ilk TÜRİB Ekmeklik Buğday Endeksi’ne dayalı sukuk ihracı ve bu vesileyle Borsamız tarım sektörüne yönelik finansal ürünlerin tasarımında önemli bir rol üstlendi. Tarfin Tarım A.Ş., Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş., Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş., Vakıf Katılım Bankası A.Ş., ve İSFA İslami Finans Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.’yi tarım sektörümüzün finansmanı için yeni kapılar açılmasına önayak oldukları için kutluyor, bu tür yenilikçi projelerde gelecekte de birlikte çalışmayı umuyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM