Perşembe, Eylül 19, 2024

Elektrik piyasasında teminat mektupları elektronik hale getirilecek

epdk

Türkiye’deki elektrik piyasası katılımcıları için önemli bir dönüşüm süreci başlatıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Kurul Kararı ile organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösteren piyasa katılımcılarının sunacakları teminat mektupları için elektronik olma zorunluluğu getirildi.

Buna göre, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösteren piyasa katılımcılarının sunması gereken teminat mektupları, elektronik teminat mektubu olarak ibraz edilecek. Mevcut teminat mektupları 1 Ocak 2025’e kadar elektronik teminat mektubu olarak değiştirilecek. Söz konusu tarihe kadar değiştirilmeyen teminat mektupları ise teminat hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Piyasa Yönetim Sisteminde (PYS) piyasa katılımcısı adına kayıtlı tüm serbest tüketicilerin kayıtları, teminat seviyesinin saat 11.00 itibarıyla sunması gereken ek teminat tutarını karşılamadığı ilk iş gününden itibaren silinecek.

Piyasa katılımcıları tarafından birden fazla teminat türü ibraz edilmesi durumunda, yeni düzenleme ile söz konusu teminatlar kısmen veya tamamen diğer kabul edilen kıymetlerle değiştirilebilecek. Bu esneklik, piyasa katılımcılarının likidite yönetimini daha etkin bir şekilde yapabilmesine olanak tanıyacak ve mali yükleri azaltmaya yardımcı olacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM