Pazartesi, Eylül 16, 2024

Konut satışlarında yükseliş sürecek

Artan konut fiyatları

Akçam, konut fiyatlarında yüzde 20 düşüş yaşanmasının satışları artırdığına dikkat çekti


Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Şubat ayında Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarına ilişkin istatistiklerini değerlendirdi. Ocak ayının istatistiğine göre şubat ayında konut satışında yükseliş gerçekleştiğine dikkat çeken Akçam, “Bir önceki aya göre yükseliş yaşandı. Mart ayında da yükseliş devam edebilir” dedi. Akçam, konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 düşüş yaşanmasının satışları artırdığına da dikkat çekti.


“Ankara’ya olan ilgi arttı”

Türkiye genelinde konut satışlarının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 arttığını ifade eden Akçam, konut satışında şubat ayının şampiyonunun yine İstanbul olduğunu belirtti. Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’u ise 8 bin 300 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara takip etti. Ankara’nın bu oranda ikinci sırada olması bizi yine çok şaşırtmadı. Çünkü Ankara eskiye oranla daha fazla göç almaya başladı. Son istatistiklere göre ise Ankara’nın nüfusunun 6 milyonu geçtiği ifade ediliyor. Çünkü Ankara güven veren bir şehir ve 6 Şubat depremlerinden sonra da Ankara’ya olan ilgi arttı.”


“Konut yapım büyük bir hızla devam ediyor”

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 arttığını belirten Akçam, “Konut satışları her ne kadar istediğimiz gibi gitmese de inşaat maliyetlerini göz önüne alacak olursak bu oran bir yandan da konut yapımının büyük bir hızla devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.


Yabancıya konut satışı düşüyor

Yabancılara yapılan konut satışlarındaki düşüşün her ay arttığını belirten Akçam, “Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,9 azalarak bin 846 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 azalarak 3 bin 907 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışının Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldığını göz önüne alacak olursak Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşın etkilerinin azalmasına bağlayabiliriz” dedi.

Son olarak konut satışındaki artışın nedenlerine de değinen Akçam, “Nitekim biz konut sektöründe hareketlenme yaşanacağının sinyalini 2023 yılının sonunda vermiştik. Ocak ayı itibarıyla da konut fiyatları neredeyse yüzde 20 düşmeye başlayınca bu durum satış oranını artırmaya başladı. Çünkü konut sektöründe satıcı bir an önce elindeki konutu/konutları satmak istiyorken, alıcı tarafı ise konut satın almak için çok istekli. Fiyatlarda bir nebze de olsa düşüş olursa alıcı ve satıcının ortak noktada buluşabileceğini söylemiştik. Konut fiyatlarının neredeyse yüzde 20 düşmesi ile tahmin ettiğimiz gibi konut satışları arttı. Buradan yola çıkarak mart ayında da konut satışının yükseleceğini tahmin ediyoruz” açıklamasını yaptı.

KAYNAKATEM
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM