Pazar, Eylül 8, 2024

İzmir’e sanayi alanları genişletme müjdesi

Sanayi alanlarının yetersizliğinin tüm Türkiye’nin sorunu olduğunu belirten Kacır, İzmir’in yüzde 0,36 olan planlı sanayi alanlarının payını yüzde 1’e yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğiyle düzenlenen İzmir İş Dünyası Buluşması Toplantısında İzmirli iş insanlarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Kacır, “Sanayi alanlarının genişlemesi ve meslek liseleri konusundaki sorunu aslında tüm Türkiye’nin sorunu. İzmir’in hali hazırda planlı sanayi alanlarının payı yüzde 0,36 düzeyinde. Bu alanları yüzde 1’e yükseltme hedefimiz var. Ama yerelde başlayan çalışmaların neticelenmesi formatıyla ilerlemek bizi isteğimiz düzeyde hızlandırmıyor. Ve aslında bazen de sanayi alanlarının olması gerektiği istikamette büyütmediğimizi fark ediyoruz. Sanayi alanlarını en büyük handikaplarından biri raylı sisteme ulaşımın sınırlı olması. Önümüzdeki dönemde ilk kez Türkiye sanayi alanları master planı çalışmasını gerçekleştiriyoruz ve hızla tamamlayacağız” diye konuştu.


“Mesleki eğitimi destekleyeceğiz”

Eğitim meselesinin teknolojinin özü olduğunu aktaran Kacır, “Nitelikli eğitim nitelikli istihdam ortaya çıkaracak eğitim. Aranan iş gücünü yetiştirecek eğitim nihayetinde mesleki eğitimdir. Mesleki eğitimde de söz sahibi olması gereken ve bu alanın himaye etmesi gereken özel sektördür. Biz bu alanı destekliyoruz daha fazla destekleyeceğiz ama özel sektör bu alana ne kadar sahip çıkarsa bu alanın prestiji o kadar yükselecek. Eğitimi önümüzdeki dönemde hem bakanlık hem de organize sanayi bölgelerindeki kaynaklarla çok güçlü şekilde destekleyeceğiz” dedi.


“İzmir, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı”

Son 22 yılda Türkiye’nin adım adım bir üretim üssüne dönüştüğünü söyleyen Bakan Kacır, “Yatırım teşvikleri kapsamında İzmir’de 6 bin 361 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 707 milyar TL’lik özel sektör yatırımının ve 178 bin ilave istihdamın önünü aştık. Türkiye’nin planlı sanayi alanlarıyla donatılması kapsamında baktığımızda OSB’lerin 192’den 361’e çıkardık. Buralara istihdamı 415 binden 2 milyon 600 bin düzeyine çıkardık. Üretimde olan tesis sayılarını 11 binden 58 bine yükseltmemiz aslında son 22 yılda kat ettiğimiz mesafeyi gösteriyor. Türkiye hakikaten pek çok alanda bölgesel ve küresel bir üretim merkezine dönüştü. 22 yılda bu gelişmeler Türkiye’de yaşanırken İzmir’e de her daim sahip çıktık. İzmir Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. İzmir sanayi, teknoloji, bilim, üniversiteler ve inovasyon şehri. Ama potansiyelinin altında” ifadelerini kullandı.


Kacır, 11 projenin açılışını gerçekleştirdi

Kacır, İzmir Kalkınma Ajansı eliyle desteklenen 11 projenin açılışını yapan Kacır, şunları söyledi: “Şehrimizde kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın toplam 671 projesine bugüne dek 4,7 milyar TL kalkınma desteği sağladık. Katma değerli üretim ve teknoloji girişimciliğini daha ileriye taşıma adına 4 teknopark, 100 Ar-Ge ve 24 tasarım merkezi kurduk. Girişimcilerimizin, sanayicilerimizin yenilik odaklı projelerine 22,8 milyar TL destek verdik. İzmir’in kalkınmasının, gelişmesinin, ekonomisinin taşıyıcı sütunu olan KOBİ’lerimize can suyu olduk. İzmir’de 70 binden fazla KOBİ’ye 8,2 milyar TL destek olduk” sözlerine yer verdi.

Sanayiciler, ara eleman istiyor

Meslek sahibi olanları bulmakta zorluk çektiklerini vurgulayan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise “Arz talep emsali artıyor, sanayici ara eleman bulamıyor. Yani mesleksizlik var. Bu ilimizde yüzde 13 civarında. İzmir’de genç işsizlik yüzde 24 seviyesinde. Bunun sebebi yaptığımız anket sonrası ortak nokta günün ihtiyacı ile örtüşmeyen üniversitelerde okutulan derslerin oranda mezun olan çocukların sitemin içinde aldığı eğitim karşılığında bir iş kolu olmaması. Bir diğeri bütün OSB’lere ruhsat verirken önce meslek lisesini yapın sonra ruhsat verilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Meslek ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilere burs verilmesi yaygınlaştırılmalı. Meslek lisesi mezunlarının 20 günlük temel eğitiminden sonra askerlikten muaf olmaları sisteme dahil olabilmesi için önemli” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM