Pazartesi, Eylül 16, 2024

Un ihracatında 2028 hedefi; 2 milyar $

Tezcan, 2022-2023 yılları karşılaştırıldığında un ihracatının miktar bazında %20 büyüdüğünü söyledi


Dünya’nın gıda ambarı Türkiye, en temel gıda maddesi un ihracatında 10 yıldır dünya liderliğini sürdürüyor. Dünya sofralarında üç öğün tüketilen, ekmekler, makarnalar, pizzalar, kekler ve kurabiyeler, Türk un sanayicilerinin ihraç ettiği unlarla hazırlanıyor. Türkiye, 2023 yılında 160 ülke ve 6 serbest bölgeye 1 milyar 465 milyon dolarlık un ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin un ihracatı miktarı son 10 yılda yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdi.

Türkiye genelinde 69 ilde 598 fabrikanın 30 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduklarını aktaran Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, 2024 yılında 4 milyon ton un ihracatı hedeflediklerini belirtti. 2028 yılı sonunda ise 2 milyar dolar dövizi ülkemize kazandırmak için var güçleriyle çalışacaklarını ifade eden Tezcan, “Birçok ülkenin korumacılık engeline rağmen dünya ticaretindeki liderliğimizi sürdürüyoruz. 2023 yılında 3,6 milyon tonun üzerinde gerçekleşen ihracat rakamımızı 20 milyon tona kadar çıkarabilecek güçteyiz. Birçok ülke Türk un sanayicisine karşı vergi dahil çeşitli engeller çıkarıyor. Özellikle ABD, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin pazarlarından pay aldığımız için engellemeyle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.


“İhracatımız miktar bazında %20 büyüdü”

Tezcan, 2022-2023 yılları karşılaştırmasında un ihracatının miktar bazında yüzde 20 büyüdüğünü vurguladı. Türkiye’nin yıllık 22 milyon ton buğday üretimiyle kendi kendine yetebilen bir ülke olduğuna değinen Tezcan, “Bu anlamda buğday üretimimizde herhangi bir sıkıntımız yok. Ama dünyaya un ve unlu mamuller ihraç edebilmek için Ukrayna, Rusya ve diğer ülkelerden buğday ithal edip işleyip dünya pazarında da çok ciddi miktarda un ihracatı gerçekleştiriyoruz” sözlerine yer verdi.


Yapay zekayla buğday üretimi artacak

Sektör olarak kendi buğdaylılarıyla da un ihraç etmeyi hayal ettiklerini söyleyen Tezcan, kendi ürettikleri buğday ile dünya pazarında liderliği sürdürebilmek istediklerinin altını çizdi.  Tarım politikalarında çok hızlı değişimler yaşandığını ifade eden Tezcan, “Özellikle bu yapay zekayla tarlalarımız çok farklılaşıyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan nüfusun artık eski ezberler bozuluyor. Yeni ezberler başlıyor. Bu ezberlerle bu topraklar teknolojiyle buluşursa zaten bunlar hayal olmaktan çıkacak ve gerçekleşecek, 2030’lu yıllara kadar belki tarımda çok büyük bir atılım gerçekleştiren ülke konumuna geleceğiz. Yapay zekanın desteğiyle arazilerimizi daha verimli hale getirip kendi buğdayımızla un ihracat şampiyonluğumuzu taçlandırabiliriz” açıklamalarında bulundu.

Un ihracatında Irak, Suriye ve Somali ilk üç sırada
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM