Cumartesi, Nisan 27, 2024

Yılmaz: Mayısa kadar enflasyonda ciddi gerileme beklemiyoruz

ASO 60. Kuruluş Yılı Ödülleri görkemli bir törenle sahiplerini buldu


Ankara Sanayi Odası (ASO) 60. Kuruluş Yılı Ödülleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı törenle sahiplerini buldu. Ödül Töreni, Ankara Sanayi Odası’nın Üretimde Ritim Orkestrası’nın mini konseriyle başladı. 7 kategoride verilen 68 ödülü Ankaralı sanayicilere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu takdim etti. ASO Başkanı Ardıç, törende yaptığı konuşmada, Ankara’yı sanayi ve teknolojinin başkenti yapmak için yaklaşık 1,5 milyon metrekare alanda Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kuracaklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, ASO’nun her zaman sanayicinin yanında yer aldığını ve onların sesi olduğunu vurgulayarak, “Avrupa’nın en güçlü odaları, üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, ASO da üyelerine aynı standartta, hatta daha fazla ve daha kaliteli hizmet verir hale geldi” diye konuştu. Yılmaz ise ASO’nun Ankara Teknoloji Üssü projesinin çok kıymetli olduğunu belirterek, “ASO Başkanını ve emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

Törende yaptığı konuşmasında, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, enflasyonla mücadele politikasında toplumsal sahiplenmenin önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Bunun için değerli TOBB Başkanımıza ve ASO Başkanımıza teşekkür ediyorum. İş dünyamızın, çalışanların, medyanın, çeşitli kesimlerin bu programı sahiplenmesi programın başarısını yükseltecek” diye konuştu.

Enflasyonla mücadelede aylık sonuçlar almaya başladıklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Enflasyon giderek ivme kaybediyor, kaybedecek. Martla birlikte bunu daha da göreceğiz. Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz. Mayıstan sonra yaz aylarında haziran enflasyon rakamlarını aldığımızda yıllık bazda enflasyondaki belirgin düşüşleri de göreceğiz. Yılın ikinci yarısında bu düşüşleri göreceğiz” şeklinde konuştu. Yılmaz, sanayi yatırımlarının güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini, büyümenin kompozisyonunda yatırımların önemli bir noktaya doğru hareket ettiğini gösterdiğini kaydetti.


Yılmaz: OVP ile politika belirsizlikleri ortadan kalktı

Genel ekonomik durumla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, “Dünya genelinde manşet enflasyonun düşmeye başladığını, çekirdek enflasyonun ise halen nispeten yüksek seyrettiğini görüyoruz” dedi.

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası iş adamlarıyla istişare içinde ilgili kesimlerle, işçisi, işvereni tüm taraflarla istişareler içinde hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP) ve Kalkınma Planı ile birlikte politika belirsizliklerinin de ortadan kalktığını vurguladı. Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını gördüklerini aktaran Yılmaz, “Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını bir kez daha buradan ifade etmek isterim. Yerel seçimler makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil” şeklinde konuştu.


Yılmaz: Kadın istihdamın artırılması şart

En önde gelen sorunlardan birinin sanayicinin dile getirdiği vasıflı ve vasıfsız işçi bulmada yaşanan zorluklar olduğunu belirten Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da bu konuları tartıştıklarını ve mesleki eğitim konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yılmaz, Ankara Sanayi Odası’nın da bu konuda önemli işler yaptığını belirterek, şöyle devam etti: “İşgücü piyasamızla eğitim sistemimiz arasındaki örtüşmeyi artırmamız gerekiyor. Çeşitli tedbirlerle mutlaka işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Bu anlamda kadın istihdamın ciddi bir potansiyel ve şart olduğunu düşünüyorum. Kadınlar geleneksel olmayan alanlarda da daha fazla istihdam edilmeli. Kadınların mesleki eğitimi artıkça daha fazla kadın istihdamı göreceğiz.”

Yılmaz, sanayi istihdamında gençlerin üretken alanlara, sanayiye ve tarıma daha fazla yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu alanların prestijini de katkılarını da arttırıcı bir yaklaşım içinde olmamız gerekir. Gençler daha çok başka alanlara yöneliyorlar. Ama sanayiye ve tarıma gençlerin daha fazla ilgisini cezbetmek durumundayız” dedi.

Sanayicimizin yanında olmaya ve politikaları belirlerken sanayicilerle istişare edip ortak akılla yola devam etmeye kararlı olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu 85 milyon birlikte hayata geçireceğiz. Türkiye’mizi dünyada çok daha üst sıralara taşıyacağız” ifadelerini kullandı. 


Yılmaz: Ankara ekonomide kritik konumda

Ankara’nın sadece siyasi başkent değil aynı zamanda çok önemli bir ekonomik merkez olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Ankara çok güçlü bir sanayi yapısına sahip. Türkiye Yüzyılı’nda ulaşmak istediğimiz katma değeri yüksek ekonomi alanında çok kritik bir konumda. İnsan sermayesi en güçlü illerimizin başında geliyor. Bunu ekonomik değere daha fazla dönüştürmemiz gerekiyor. Özellikle makine, savunma, havacılık, medikal optik, bilişim ve sağlık sektörleri büyük bir gelişim potansiyeli taşıyor” diye konuştu.

Yılmaz, savunma sanayii ihracatında Ankara’nın çok büyük bir rolü olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Kamunun da özel sektörün de büyük altyapıları var. Savunma sanayiimiz ile sivil endüstriler arasındaki sinerjiyi artırmamız lazım. Savunma sanayiinde elde ettiğimiz yetkinlikleri, teknolojik becerileri sivil endüstrilere daha fazla aktarma mekanizmalarını geliştirmemiz lazım.”

ASO’nun Ankara sanayisi için yaptığı çalışmaların da çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “ASO’nun kurduğu ilk Model Fabrika takdir edilecek bir çalışma” dedi. Yeşil ve dijital dönüşümün önemine dikkat çeken Yılmaz, sanayicilere bu alanda gelecek dönemde bütçeden daha fazla takviye yapılacağını söyledi. Yılmaz, “Mali politikalarımızı şekillendirirken yatırımcılarımız ve ihracatçılarımız için seçici bazda kredi imkanlarını artırma perspektiflerimiz var” sözlerini kullandı.

Yılmaz, Ardıç’ın açıkladığı Ankara Teknoloji Üssü projesine de değinerek, “160 bin ilave mühendis sağlayacak çok kıymetli bir proje. ASO Başkanını ve emeği geçenleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.


Yılmaz: Sanayi ile sanat arasında ilişki var

Üretimin ritmi konserini de çok beğendiğini ifade eden Yılmaz, “Çok anlamlı bir konser. Sanayi ile sanat arasında da bir ilişki var. Yenilik dediğimiz şey köşeli kutuların dışına çıkmakla olur ve ben burada sanatın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sanatla zanaat arasında çok güçlü bir ilişki var. İnşallah bu çalışmalarınız artarak devam eder. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile yapacağınız konseri de merakla bekliyoruz. Çalışanların özellikle bu performansı ortaya koyması çok anlamlı” ifadelerini kullandı.


Yılmaz: Ankaralı sanayicilerimiz ödüllerin en iyisini hak ediyor

Ödül alan sanayicileri de tebrik eden Yılmaz, “Ankaralı sanayicilerimiz ödüllerin en iyisini hak ediyor. Alın teriyle risk alarak büyük çabalarla üretim yaparak, toplumun faydasını da sağlayarak bu işi başaran iş dünyamıza şükranlarımızı sunuyoruz.  Çalışmaları nedeniyle Ardıç’a ekibine, ASO yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.


Ardıç: Ankara’nın ihracatının %90’ından fazlası sanayi ürünü

Ankara Sanayi Odası’nın 18 Kasım 1963 yılında Ankara’da sanayiyi geliştirmek ve Türkiye ekonomisine hizmet etmek amacıyla kurulduğunu belirten Ardıç, “Kurucularımızın bozkırı sanayi ile yeşertme amacını ve heyecanını hep koruduk. Üretme ilkemizden hiç taviz vermedik, sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin de gelişmesine katkıda bulunma misyonumuzdan hiç vazgeçmedik” diye konuştu.

Ankara’nın 13 organize sanayi bölgesi, 149 Ar-Ge merkezi, 36 tasarım merkezi, 13 teknoloji geliştirme bölgesi, 40 meslek grubu ve 10 bine yakın üyesiyle üretimde Türkiye’nin en büyükleri arasında yer aldığını söyleyen Ardıç, “Başkentimiz, 12 milyar doları aşan ihracat, 1 milyonu aşan istihdama ulaştı. İhracatımızın yüzde 90’ından fazlası sanayi ürünü… Dünyanın en büyük 250 müteahhidinin yaklaşık yüzde 10’u Ankara’da. Bu nedenledir ki; umudumuzu ve hedeflerimizi çok yükseklere çıkarmaktan hiç çekinmiyoruz” ifadelerini kullandı.


Ardıç: Teknoloji üssüyle istihdam sağlanacak

Ankara’nın beşerî, sosyal, ekonomik ve entelektüel sermayesi ile Türkiye’nin ileri teknoloji ürün ve hizmetlerinin üretilmesini sağladığını vurgulayan Ardıç, Ankara’yı sanayi ve teknolojinin başkenti yapmak amacıyla üretime dayalı teknoloji üssünü hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik bir alanda Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kuracaklarını açıklayan Ardıç, “Böylece, Ankara’mız teknoloji üssünün yaratacağı ivmeyle 160 bin ilave mühendis ve bilim insanına istihdam sağlayacak. Teknoparklarımızda çalışan başına yüksek teknolojili ihracat; 15 bin dolardan 30 bin doların üzerine çıkacak” dedi.  


Enflasyonun düşmesi için uygulanan politikalara tam destek sözü

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ardıç, 2024 yılının Türkiye ekonomisi için kritik bir yıl olduğunu söyledi. Enflasyonla mücadele programının taviz vermeden sürdürülmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların önünü açacak yatırım ikliminin iyileştirilmesi ve sanayinin dönüşümünün büyük önem taşıdığını belirten Ardıç, şöyle devam etti: “Bulunduğumuz dönemde hükümetimiz ve ekonomi yönetimi olarak sizler fevkalade bir çaba içerisindesiniz. Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıların giderilmesi için gösterdiğiniz yoğun gayret bizler için çok kıymetli. Ekonomi politikalarının rasyonel bir çerçevede tesis edildiğini, bunun da makroekonomik istikrar hedefine güçlü bir zemin sağladığını gözlemliyoruz. Hükümetimizin bu konuda gösterdiği güçlü iradenin yanındayız. Ankaralı sanayiciler olarak bu süreçte her türlü katkı ve fedakârlığa hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Enflasyonun düşmesi, sıkıntıların aşılması ve makroekonomik istikrarın sağlanması için uygulamakta olduğunuz ekonomi politikalarına tam destek vereceğimizi, burada sizlerin huzurunda bir kez daha vurgulamak isterim.”

2023 yılında 255 milyar dolar ihracat ile Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını hatırlatan Ardıç, bu rekora katkı sağlayan Ankaralı firmalara, ihracat, istihdam, Ar-Ge ve Yenilik, Fikri Mülkiyet, Proje, Çevre ve Asırlık Çınarlar olmak üzere 7 kategoride ödül verdiklerini belirtti. Ödül alan firmaları kutlayan Ardıç, “Bu ödüllerin asıl sahipleri üretimde alın teri döken emekçi kardeşlerimdir. Huzurlarınızda hepsine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. “Ankaralı sanayicilerimizin Türkiye’nin ekonomik büyüme ve kalkınma sürecine katkılarının artarak devam edeceğine içtenlikle inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Hisarcıklıoğlu: ASO her zaman sanayicinin sesi oldu

Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, bu özel günde bulunmaktan şeref duyduğunu belirterek, “ASO gibi, köklü ve milli bir kurumumuz olmasının gururunu yaşıyorum” dedi. ASO’nun her zaman sanayicinin yanında yer aldığını ve onların sesi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Çağdaş, inovatif ve üye odaklı bir çalışma anlayışıyla, üstlendiği tarihi sorumluluğunu, en iyi şekilde taşıdı” ifadelerini kullandı. ASO’nun ekonominin nabzını en iyi şekilde tutarak üyelerinin sorunlarının çözümü için devreye girdiğini ve bunları sonuçlandırdığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bugün Avrupa’nın en güçlü odaları, üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, ASO da üyelerine aynı standartta, hatta daha fazla ve daha kaliteli hizmet verir hale gelmiştir” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ASO’nun OSB’den mesleki eğitime ve yüksek teknolojiye kadar pek çok alandaki hizmetlerine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Ankara’mıza ve sanayimize kazandırdığı eserlerle de ayrıca gurur duyuyoruz. 60 yılın getirdiği deneyim ve saygınlığınız, devamlı güçlendirdiğiniz kurumsal yapınız, hayata geçirdiğiniz projeler ve Ankara’mıza kazandırdığınız çalışmalarla iftihar ediyorum. Ankara Sanayi Odamızın, bu güzel vizyonu doğrultusunda, Ankara’nın ve sanayicilerin hizmetinde olmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum. Aynı zamanda TOBB yönetiminde de birlikte çalıştığım Seyit Ardıç kardeşimle, Yönetim Kurulu, Meclisi, genel sekreterimiz ve tüm çalışan kardeşlerimle iftihar ediyorum. Emek ve gayretleri için hepsini ayrı ayrı kutluyorum.” Hisarcıklıoğlu, ödül alan firmaları da tebrik ederek, “Başarı dolu, daha nice yıllar diliyorum” dedi.


7 kategoride 68 ödül sahibini buldu

ASO’nun 60. Kuruluş Yılı Ödülleri’nde 7 kategoride toplam 68 ödül sahibini buldu. Ödül alan firmalar, yapılan duyuru sonrası toplanan başvurular ile ilgili kurum ve kuruluş verilerinin değerlendirilmesi sonucu belirlendi. İlk defa KOBİ ve Büyük İşletme ayrımı yapılarak ödüllerin kapsayıcı bir şekilde verilmesine özen gösterildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM