Pazartesi, Eylül 16, 2024

İzmir’den çıkacak derin teknolojiler Turcorn’ların ilk durağı olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Hedefimiz 2030 yılına kadar 100 Turcorn çıkarmak. Filizlenecek girişimler ülkemizin geleceğine ışık tutacak 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Turcorn 100 Programı’yla erken aşamayı başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin, daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik ettiklerini belirterek, “Avrupa’nın en büyük derin teknoloji fonu ve Dünyanın ilk çok uluslu girişim sermayesi olan NATO İnovasyon Fonuna dahil olduk. Hedefimiz 2030 yılına kadar araştırma ve inovasyon altyapımızdan yeni girişimlerin yeşermesine destekleyerek ülkemizden 100 Turcorn, 100 bin teknoloji girişiminin çıkmasını sağlamak” dedi.

Bakan Kacır, açılışını yaptığı Ege Derin Teknoloji Fabrikası ile ilgili “Bu merkezde filizlenecek girişimler, işbirlikleri, ortaklıklar ve projeler; ülkemizin geleceğine ışık tutacak, yeni ufuklar açacak ve hali hazırda güçlü olan Türkiye girişimcilik ve inovasyon ekosistemini sağlamlaştıracak. İzmir’den çıkacak derin teknoloji Turcorn’larının ilk durağı olacak” dedi.  Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı ve Avrupa Birliği (AB) destekleriyle hayata geçirilen Ege Derin Teknoloji Fabrikası açılışına katıldı. Bakan Kacır, yaptığı konuşmada hızla gelişen teknolojinin, hayatın her yönünü kapsayan devrim niteliğinde bir güç haline geldiğini söyledi.  

Bakanlık olarak, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin kritik teknolojilerinin milli olarak geliştirilebilmesi, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmasını fırsat penceresi olarak gördüklerini kaydeden Kacır, konuşmasında şu başlıkları dile getirdi:

Çapraz etkisi: “Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR programı gibi fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz.

Girişim yatırımları: Gerçekleştirdiğimiz mevzuat düzenlemeleriyle Ar-Ge teşviklerimizden üst düzeyde yararlanan Ar-Ge merkezleri ve teknopark firmalarının kullandıkları teşvikleri girişim yatırımlarına yönlendirdik.

Vizyon belgesi: Teknoloji girişimciliği ekosistemimizin rekabet gücünü yükseltmek ve ülkemizi teknoloji girişimleri için bir çekim merkezi konumuna getirmek üzere bir vizyon belgesi niteliğindeki Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejimizi kamuoyu ile paylaştık.

İnovasyon fonu: Turcorn 100 Programı’mızla da erken aşamayı başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin, daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik ediyoruz. Avrupa’nın en büyük derin teknoloji fonu ve Dünyanın ilk çok uluslu girişim sermayesi olan NATO İnovasyon Fonuna dahil olduk. Hedefimiz 2030 yılına kadar araştırma ve inovasyon altyapımızdan yeni girişimlerin yeşermesine destekleyerek ülkemizden 100 Turcorn, 100 bin teknoloji girişiminin çıkmasını sağlamak.

Yenilikçi çözümler: Teknolojik gelişmelerin eşi benzeri görülmemiş bir hızla ilerlediği bir dönemde Sağlık sektöründen tarıma, enerjiden ulaştırmaya kadar geniş bir yelpazede bilimin ve mühendisliğin sınırlarını zorlayan derin teknolojiler; bugün dünyamızın karşılaştığı en büyük sorunlara yenilikçi çözümler sunuyor. Dünyanın mega sorunlarını çözmek için çığır açan teknolojik gelişmeler üreten derin teknoloji girişimleri ise geleceğimizi şekillendiriyor ve sürdürülebilir bir dünya için yol gösterici oluyor. 

Geleceğe ışık: Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi kapsamında kurduğumuz Girişimciler için Derin Teknoloji Ön Kuluçka Merkeziyle de girişimlerin fikirden pazara yolculuklarında ihtiyaç duyduğu eğitim ve mentörlük hizmetini sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu merkezde filizlenecek girişimler, işbirlikleri, ortaklıklar ve projeler; ülkemizin geleceğine ışık tutacak, yeni ufuklar açacak ve hali hazırda güçlü olan Türkiye girişimcilik ve inovasyon ekosistemini sağlamlaştıracak.

İlk durak: Burası İzmir’den çıkacak derin teknoloji Turcorn’larının ilk durağı olacak. Avrupa Birliği ve Bakanlığımızca desteklenen Ege Derin Teknoloji Fabrikası Kuluçka Merkezi ile İzmir’imizin genç girişimcilerine ve inovasyon öncülerine dünyanın kapılarını açacağız.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM