İzmir’de açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanıyor: “Temizlik görevlisi, satış danışmanı, filtreli sigara imal işçisi, servis elemanı, diğer plastik mamuller imalat işçileri”
İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı.Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bu hedef doğrultusunda İzmir ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2023 yılında işgücü piyasası araştırması gerçekleştirdi. Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda İzmir genelinde açık iş oranı yüzde 1,4 olarak hesaplandı. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 2,5 ile bilgi ve iletişim sektöründe olduğu görülüyor. İmalat sektörü yüzde 2,2’lik açık iş oranı ile finans ve sigorta faaliyetleri sektörü yüzde 2’ lik açık iş oranı izliyor. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekiyor.
İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanıyor:Temizlik görevlisi, satış danışmanı / uzmanı, filtreli sigara imal işçisi (makineyle), garson (servis elemanı), diğer plastik mamuller imalat işçileri.
Net istihdam artışı beklentisi %1,8 olarak tahmin edildi
İzmir İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre 14 Temmuz 2024 itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 1,8 olarak tahmin edildi. 14 Temmuz 2024 itibarıyla istihdam artışının, yüzde 41,3’ ünün İmalat, yüzde 13,Toptan ve perakende ticaret, yüzde 9,7’ sinin de İdari ve destek hizmet faaliyetleri sektörlerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Söz konusu istihdam artışının yüzde 64,6’- sının bir önceki cümlede sıralanan üç sektörde gerçekleşmesi bekleniyor.
Diğer taraftan, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakıldığında; sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 6,2 ile Finans ve sigorta faaliyetleri, yüzde 4,5 ile İnşaat ve yüzde 3,4 ile Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü olduğu görülüyor. Beden işçisi (genel), satış danışmanı / uzmanı, garson (servis elemanı), özel güvenlik görevlisi (silahsız), depo görevlisi (yarı mamul) meslekleri 14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslek. Buna karşılık; Su yalıtımcısı baskı operatörü – tekstil, reyon görevlisi, kasiyer, kültürel miras ve turizm meslek elemanı meslekleri ise meslekleri 14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslek.
Eleman sıkıntısı çekenler, yeterli başvurunun yapılmadığını aktardı
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; bilgisayarlı makine, beden işçisi, konfeksiyon işçisi, gazaltı kaynakçısı, kadın giysileri dikim elemanı. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin, yüzde 85,9’u ilgi meslekte işe yeterli başvurunun yapılmaması, 84,2 gerekli mesleki beceriye sahip eleman bulunamaması, yüzde 81,7’si yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamamasından kaynaklı olduğu belirtildi. Yüzde 44’ü talep edilen ücretin yüksek olması, yüzde 31,9’u çalışma ortam ve şartlarının beğenilmemesi ve yüzde 19,7’ si de vardiyalı çalışma olmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirttiler.