Cuma, Eylül 20, 2024

Seçim sonuçları dünya basınında

DIŞ HABERLER SERVİSİ – NAZ TÜKEL

Türkiye’de yapılan yerel seçimler yabancı basında da geniş yer buldu. İktidardaki AKP’nin büyük bir yenilgi yaşadığı konusunda birleşen yabancı basın; özellikle Kemalistlerin ve laiklerin büyük bir zafer kazandığının altını çizdiler. Yabancı basından aldığımız bazı başlıkları aşağıda sizinle paylaşıyoruz.


AK Parti ilk kez CHP’nin gerisinde kaldı


Türkiye’de seçimler: Muhalefet tarihi zaferiyle Erdoğan’ı şaşkına çevirdi

BBC(İNGİLTERE) ana muhalefet partisi İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde büyük seçim zaferleri elde etti.

Sonuçlar, üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesinin üzerinden bir yıldan az bir süre geçmesine rağmen şehirlerin kontrolünü yeniden ele geçirmeyi uman Recep Tayyip Erdoğan için önemli bir darbe oldu.

Erdoğan, büyüdüğü ve belediye başkanı olduğu İstanbul’da kazanmak için kampanyaya öncülük etti. Ancak şehri ilk kez 2019’da kazanan Ekrem İmamoğlu, laik muhalefet partisi CHP’ye ikinci bir zafer kazandırdı.

Sayın Erdoğan, Türkiye’nin yaklaşık 16 milyon nüfuslu megakentinde yeni bir dönem vaat etmişti, ancak İstanbul’un görevdeki belediye başkanı, cumhurbaşkanının AK Parti adayını 11 puandan fazla ve neredeyse bir milyon oyla yenerek oyların yüzde 50’sinden fazlasını kazanma yolunda ilerliyordu.

Bu aynı zamanda Sayın Erdoğan’ın 21 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana partisinin ülke genelinde ilk kez sandıkta yenilgiye uğradığı seçim oldu.


Erdoğan Türkiye’deki Belediye Seçimlerinde Tarihi Bir Kayıp Yaşadı

New York Times (ABD) Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde muhalefet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisine karşı, seçmenlerin ekonomiye duyduğu öfkenin de etkisiyle kazanımlar elde etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun destekçileri pazar günü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisine karşı kazanma yolunda ilerleyen İmamoğlu’nun konuşmasını dinlemek üzere bir araya geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, pazartesi günü erken saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisine karşı sert bir seçim zaferi kazanarak, Cumhurbaşkanı ve hükümetinin geniş çaplı kampanyasını geri püskürttü ve Türkiye’nin en büyük şehri ve ekonomik güç merkezini muhalefetin elinde tuttu.

Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun güçlü çıkışı, Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’ne karşı üçüncü zaferini kazanmasını sağladı ve siyasi muhalefetteki yıldız konumunu sağlamlaştırdı. Birçok Türk, Sayın İmamoğlu’nu cumhurbaşkanlığı için potansiyel bir aday olarak görüyor.


Türkiye’de belediye seçimleri: Muhalefetin geniş çaplı zaferi Erdoğan’ın kampı için acı bir yenilgi

Le Monde (FRANSA) Kemalist parti CHP, pazar günkü seçimlerin tartışmasız galibi oldu ve İstanbul, Ankara ve İzmir gibi halihazırda elinde bulundurduğu büyük şehirlerde zemin kazanarak Karadeniz ve Anadolu’daki kalelerini AKP’den aldı.

Zafer tartışılmaz, sonuç ise tarihi niteliktedir. Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara gelmesinin üzerinden bir yıl geçmeden, Türkiye 31 Mart Pazar günü yapılan yerel seçimlerde cumhurbaşkanlığı çoğunluğuna ağır bir yenilgi tattırdı.

Onlarca şehir, gecenin büyük kazananı olan ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lehine el değiştirdi. Ülkenin en büyük beş kenti olan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya ezici bir çoğunlukla Mustafa Kemal Atatürk’ün bir asır önce kurduğu partiye oy verdi.


Türkiye: Erdoğan’ın partisi yerel seçimlerde keskin bir düşüş yaşadı

Le Figaro (FRANSA) Pazar günü muhalefet ülke genelinde zafer kazanarak İstanbul ve Ankara’yı ele geçirme yolunda ilerliyor.

Yerel seçimlerin ilk sonuçları, Erdoğan’ın yirmi yıldır iktidarda olan partisi AKP’nin önemli bir gerileme yaşadığını gösteriyor. Muhalefet partisi CHP, 31 Mart Pazar akşamı yapılan kısmi oy sayımına göre, 2019’da kazanılan ve ‘reis’in her ne pahasına olursa olsun geri almak istediği iki ‘amiral gemisi’ şehir olan başkent Ankara ve İstanbul’un kontrolünü elinde tuttu.


Türkiye’de muhalefet kutlama yapıyor

Corriere Dellasera (İTALYA) Türkiye’de binlerce kişi, Kemalist CHP’li muhalefetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı zaferini onaylayan yerel seçim sonuçlarını kutlamak için sokaklara döküldü.

Başkentte insanlar sokaklara dökülerek ‘Türkiye laik doğdu ve öyle kalacak’ diye bağırdı.

İstanbul ve Ankara’daki belediye başkanları Erdoğan’ın desteklediği adayları yenerek yerel seçimlerde her iki şehirde de kontrolü ele geçiren CHP’nin sekreteri “Seçmenlerimiz çok önemli bir karar verdi, Türkiye’de yeni bir politika oluşturmaya karar verdiler” dedi. “CHP tarihi bir sonuç elde ederek ülkemizi ve belediyelerimizi nasıl yöneteceğine karar verdi.”


Erdoğan’ı gerileten muhalefet yerel seçimlerde büyük kazanımlar elde etti

Ekathimerini (YUNANİSTAN) Türkiye’nin ana muhalefet partisi, pazar günü yapılan yerel seçimlerde önemli şehirlerdeki kontrolünü korudu ve başka yerlerde büyük kazanımlar elde ederek, bu kentsel alanların kontrolünü yeniden ele geçirmeyi hedefleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.

Devlet tarafından işletilen Anadolu Ajansı’na göre, sandıkların yüzde 90’ından fazlası sayıldığında, görevdeki İstanbul Belediye Başkanı CHP’li Ekrem İmamoğlu, Türkiye’nin en büyük şehri ve ekonomik merkezinde açık ara öndeydi. Sonuçlara göre, başkent Ankara’nın Belediye Başkanı Mansur Yavaş, rakibine 25 puan gibi çarpıcı bir fark atarak koltuğunu korudu.

Anadolu Ajansı’na göre CHP toplamda Türkiye’nin 81 ilinden 36’sının belediyesini kazanarak Erdoğan’ın partisinin birçok kalesine girmeyi başardı. Cumhurbaşkanı’nın partisinin yüzde 36’lık oy oranına karşılık ülke genelinde oyların yüzde 37’sini alan CHP, Erdoğan’ın yirmi yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en büyük seçim zaferini elde etti.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı sarayının balkonundan yaptığı konuşmada seçim yenilgisini kabul etti ve partisinin Türkiye genelinde ‘irtifa kaybı’ yaşadığını söyledi. Halkın, partisinin ‘cesur’ bir özeleştiri yaparak ‘analiz edeceği’ bir ‘mesaj’ verdiğini söyledi.


Muhalefet için sürpriz zafer

BİLD (ALMANYA) Başkanlık partisi için ülke çapında kayıplar. Erdoğan sonuçtan hayal kırıklığına uğradı.

Türkiye’de pazar günü yapılan yerel seçimlerde yaklaşık 61 milyon kişi oy kullanmaya çağrıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (70) için önemli bir kamuoyu sınavı olarak görülen seçim, Erdoğan için acı bir yenilgiye dönüştü. Çünkü Türk muhalefeti sürpriz bir zafer elde etti. Seçimlerden en büyük güç olarak çıktı.

Muhalefet şimdiden İstanbul ve Ankara gibi kilit şehirlerde kendisini kazanan ilan etti. Ayrıca ülke çapında da keskin bir oy kaybı yaşandı.

Erdoğan’ın İslami-muhafazakar iktidar partisi AKP.

Devlet haber ajansı Anadolu’nun resmi olmayan ilk rakamlara dayandırdığı haberine göre, oyların yaklaşık üçte biri sayıldıktan sonra, en büyük muhalefet partisi CHP pazar akşamı ülke genelinde yüzde 39 (yaklaşık yüzde 37) ile AKP’nin hemen önünde yer aldı. Pazartesi gecesi Erdoğan, “İstediğimiz ve umduğumuz sonucu elde edemedik” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM