Pazartesi, Ekim 21, 2024

Hazır giyimde yılın son çeyreğinde toparlanma beklentisi

EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, geleneksel pazarlar dışında kalan bölgelere de açılarak pazarlarını çeşitlendirmek istediklerini aktardı

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) mali genel kurul toplantısı EİB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda birliğin denetim ve yönetim kurulu oy birliği ile ibra edilirken, 2023-2024 yılı mali tablosu oy birliği ile kabul edildi. 

Sektörde yaşanan sorunların üretimi olumsuz etkilemeye devam ettiğine değinen EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, “İçerde yüksek enflasyondan dolayı maliyetlerimiz artıyor, kapasite kullanım oranımız yüzde 84’lerden yüzde 76,4 seviyelerine geriledi. Ayrıca, 2023 yılı ekim ayında iplik, kumaş, hazır giyim ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 10’luk ilave gümrük vergisi kararı biz hazır giyim ihracatçıları için durumu daha da zorlaştırdı. Bu zorlukların 2024’ün ilk yarısında da işlerimizi olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Sektörde işler yolunda gitmesi halinde toparlanmanın yılın son çeyreğinde olmasını bekliyoruz” dedi. 


“2023 ihracatçı için zor bir yıl oldu”

Dünyada yaşanan ekonomik daralma ve Türk ekonomisindeki kırılganlıklardan dolayı 2023’ün Türk ihracatçısı için zor bir yıl olduğunu belirten Sertbaş, şunları söyledi: “Yurt içinde finansmana erişim sıkıntısı, işçilik/enerji maliyetlerindeki artışlar, yüksek enflasyonun henüz kontrol altına alınamamış olması gibi nedenlerden dolayı 2024’ün de kolay bir yıl olmayacak. Türkiye geneli hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımıza baktığımızda işçilik/enerji maliyetlerindeki artışlar, Avrupa’daki durgunluk, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizliklerden dolayı önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 19,2 milyar dolar olarak ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracat tutarı ile sektörümüz 2023 yılında 19,2 milyar dolarlık ihracat değeri ve genel ihracat içindeki yüzde 8,7’lik payıyla; otomotiv sektörü ve kimyevi maddeler sektörünün ardından en fazla katkı yapan 3. sektör olmayı başardık. Bölgemizin 2023 yılı konfeksiyon ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 azalarak 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.”  


“Sektörel eğitim programlarına devam edeceğiz”

2024 yılında yeni dönemde firmalara yönelik sürdürülebilir ürün ayak izi ve sürdürülebilir pazarlama üzerine yeni URGE projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Sertbaş, “2024 yılında ihracat kaybımızı telafi edebilmek adına yoğun bir dış pazar aktivitesi yapmayı hedefliyoruz. MFS the Source fuarının ikincisi eylülde düzenlenecek fuarda yer almak için gerekli hazırlıklara başlayacağız. Temmuz ayında PV Paris fuarının ikincisi gerçekleşecek orada da birlik olarak yerimizi alacağız. Yine Kuzey ülkeleri, İngiltere ve hedef pazarlarımız arasında yer alan ABD’ye yönelik yeni yılda projeler geliştirmeyi planlıyoruz” dedi. 

Geleneksel pazarlar dışında kalan bölgelere de açılarak pazarlarını çeşitlendirmek istediklerini aktaran Sertbaş, “Eğitim komitelerimizce daha katma değerli ihracat yapabilmemiz amacıyla firmalarımızın çalışanlarının teknik becerilerinin, sektörle ilgili bilgilerinin artırılması, amacıyla sektörel eğitim programlarına devam edeceğiz. Bu konuların dışında eğitim komitelerimizce sürdürülebilir üretim, tasarım, trend takibi ve analizi, iletişim, pazarlama konularında üyelerimize yönelik eğitimlerimiz devam edecek. Sektöre kalifiye personel kazandırılması, başarılı gençlerin tekstil mühendisliğini tercih etmesini sağlamak üzere yola çıktığımız ve büyük yol aldığımız Tercihim Tekstil Mühendisliği projemizin tanıtımına devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.


“Sektörün tanıtımı için çalışmalarımıza başlayacağız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kümelenme Destek programına EHKİB olarak 38 firma ve 6 partnerle birlikte başvuruda bulunduklarını ve olumlu bir dönüş beklediklerini dile getiren Sertbaş, “Bir diğer projemiz Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı için hazırlıklarımıza hız kesmeden başladık nisan ayında projeye başvurmayı hedefliyoruz. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Interreg NEXT MED Programı 1. çağrısı, önemli bir bütçe ile sınır ötesi iş birliği projelerini destekleme fırsatı sunmakta ve Akdeniz bölgesinde sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Turquality/Turkish Apparel Tanıtım Projesine tüm Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri olarak Ticaret Bakanlığımıza başvuruda bulunduk. Uygun görülmesi halinde sektörümüzün tanıtımı için çalışmalarımıza başlayacağız” diye konuştu.


“Kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmalıyız”

2024 ‘ün ilk 6 ayını kaybettiklerini yılın tamamını kaybetmeyi göze alamayacaklarını belirten Sertbaş “Ana ihraç pazarımız Avrupa yılın ikinci yarısında ekonomik toparlanma yaşayacak diye umuyoruz, bu noktada biz de sipariş için hazır olmalıyız. Tasarım gücümüz, esnek yapımızla kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmalıyız. İçerdeki maliyet kaynaklı sorunları çözebilirsek, ihracatçı biraz rahatlarsa eski parlak dönemlerimize döneceğimize inancım tam. Sonuç olarak, sektörümüzün geleceği için umutlu olmalıyız. Birlik içinde, sorunlara çözüm bulabilir ve sektörümüzü daha güçlü bir konuma taşıyabiliriz. Hep birlikte, 2024’ü başarıyla tamamlayacağımıza inancım tam” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM