Salı, Ekim 22, 2024

İlle de Roman olsun  

8 Nisan 1990’dan bu yana 8 Nisan’lar “Dünya Roman Günü” olarak kutlanıyor.  1971’den bu yana Dünya ölçeğinde bir araya gelen ve 21 ülkeden Romanların toplanmasıyla oluşan tabiri caizse Roman Ligi’nde söz konusu topluluk “Rom-Roma (Kişi)” olarak adlandırılıyor ve ondan sonra “Çingene” yerine “Roman” adlandırması kabul görüyor.  

8 Nisan 2024’te Izmir’deki Roman arkadaşların Dünya Roman Günü kutlamasına katıldım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve İzmir’de Romanların en çok yaşadığı ilçe olan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun da katıldığı ve konuşma yaptığı etkinlikte Romanlar adına da Konak Belediye Meclis Üyesi Tolga Küleş konuştu.  Günün konuşmacılarından birisi de CHP’nin Roman İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe idi.  

×××

Başkan Tugay, etkinlikteki konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Aklımız, kalbimiz sizlerle. Tüm İzmir ile…İzmir’in tüm insanları ile…Sözlerimizi, vaatlerimizi yerine getireceğiz. Bundan kuşkunuz olmasın. İzmir pek çok farklı kültürü, toplumu, ülkemizin her köşesinden insanı barındıran büyük bir şehir. Biz İzmir’i bu haliyle seviyoruz. İçerisinde barındırdığı bu kültürel zenginliği seviyoruz. 

Roman kardeşlerimiz yaşam içinde bazı adaletsizliklere maruz kaldı. Doğdukları andan itibaren içinde bulundukları ortam onların kendilerini geliştirmeleri için yeterli olanakları sağlamıyor. Bu adaletsizliği gidermek adına yapacağımız çok şey var. Çocuklarımız, gençlerimiz, masum insanlar bize emanet. Onları yaşama hazırlamak için üzerimize düşeni yapacağız. Çocuklarımızın eğitim almaları için onlara imkanlar sunacağız. Gençlerimizin iş sahibi olmaları için çalışacağız. Sahip oldukları yetenekleri göstermeleri için yanlarında olacağız.

Buranın en büyük zenginliği sizlersiniz. Sizlerin yanında olmak da bizim için bir onur. Geleceği birlikte kuracağız. Sizler mücadelelerinizde yalnız olmayacaksınız. Bizim sevdiğimiz kadar bu şehri sevin. Bizim sahip çıkmaya çalıştığımız kadar siz de bu şehre sahip çıkın. Bize güvendiğinizi görüyorum, hissediyorum. Aynı sevgi ve güven bizde de var. Birlikte bu adaletsizliği, eşitsizliği gidereceğiz. Yüzlerinizden gülümseme eksik olmasın.” 

×××

Oldum olası Romanları tanırım ve diyalog halindeyim. CHP’de danışman iken zamanın genel başkanı ile temas ederek bir Romanın milletvekili olmasında rolüm olduğu için çok mutlu olmuştum. Son olarak Romanların İstanbul’da bir arada yaşadığı semt olan Kuştepe’nin kitabını kaleme aldım. Editörlüğünü ve koordinatörlüğünü üstlendiğim Şişli Semt Kitapları Dizisi içinde yer alan “Masal Gibi Mahalle-Kuştepe”yi İzmir’deki Romanların önde gelen temsilcilerine de imzalayıp verdim. Hatta İzmir’de CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katıldığı Roman buluşmasında kendisine de imzalayıp takdim ettim.  Bu buluşmada Özel, Romanlara çok önemli vaatlerde bulundu. Kapalı bir toplantı olduğu için ayrıntı vermiyorum.  Şu kadarını belirteyim: Özel, Romanlarla çok içten, sıcak bir temas kurdu.  İzmir’de sadece metropolde 100 binin üzerinde Roman yaşıyor. Dış ilçelerde de Romanlar var. Tire’den Urla’ya, Selçuk ve birçok yere kadar.  Sadece Konak’ta yaşayan Romanların sayısının elde kesin bir veri olmamakla birlikte 70-85 bin arasında olduğu rivayet ediliyor.  Metropolde Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Karabağlar gibi ilçelerde de Roman mahalleleri bulunuyor.  Keşke o ilçelerin belediye başkanları da 8 Nisan’daki etkinlikte yerini alsaydı. 

×××

Geçen hafta seçim sonrası İstanbul’daydım. Masal Gibi Mahalle-Kuştepe kitabımı aslında Kuştepeli olan fakat Moda’da çiçekçilik yapan, bendeniz Moda’da yaşarken çiçekçim ve arkadaşım olan Yavuz Kıvırcıksaçlı’ya armağan ettim. Çünkü o ve rahmetli eşi Leyla da kitapta geçiyor.  İzmir’den -daha 2012’deki CHP Kurultayı’nda- ilk tanıdığım Roman ise Cıstır. Muhitim Güzelyalı’daki çiçekçim de Sümbül ve Tuncay; onları İzmir’e temelli yerleştiğim 2016’dan itibaren tanıdım.  

Romanlar önemli bir rengimiz. İlle de Roman olsun. Romanlar hayatımızdan eksik olmasın. Hem de eşitimiz olarak. Onlar da kent ve kentli haklarına herkes kadar layık.  8 Nisan Dünya Roman Günü kutlu olsun!  

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar