Cuma, Eylül 20, 2024

AB’de hizmet üretiminde tarihi zirve 

Nisan ayında AB ’nin hizmet üretimi yeni bir tarihi zirveye ulaşırken, sanayi üretimi ve ekonomik güven geride kaldı 

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat)’nin verilerine göre nisan ayının öne çıkanları belli oldu. Verilere göre, Avrupa Birliği (AB)’nin hizmet üretimi, Ocak 2024’te üst üste ikinci ayda da bir önceki aya göre artış göstererek yeni bir tarihi zirveye ulaştı. Sanayi üretimi Şubat 2024’te aylık bazda arttı, ancak önceki ay kaydedilen önemli düşüşü yalnızca kısmen tersine çevirdi. Buna karşılık, AB perakende ticareti Şubat ayında aylık bazda düşüş göstererek önceki ayda gözlemlenen kazanımları tersine çevirdi.

Şubat ayında hem sanayi üretimi hem de perakende ticaret 2021 seviyesinin altında kalarak hizmet üretiminin gerisinde kaldı. Son dönemdeki yükselişine rağmen AB’de sanayi üretimi genel olarak düşüş eğilimi göstermeye devam ediyor. Buna karşılık perakende ticaret, tüketici harcamalarını önemli ölçüde etkileyen enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşmesine rağmen genel olarak düz bir eğilim sergiliyor.

Mart 2024’te AB’de yıllık enflasyon, özellikle düşen enerji fiyatları nedeniyle Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM