Pazar, Mayıs 19, 2024

İhracatçı, Türk kuru meyvelerini dünyaya tanıtıyor

Işık, her birliğin kendi içinde gerçekleştirdikleri URGE Projeleri ile milli katılımda çok ciddi sayılara ulaştıklarını söyledi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB) 2023 yılı olağan mali genel kurul toplantısı EİB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda birliğin denetim ve yönetim kurulu oy birliği ile ibra edilirken, 2023-2024 yılı mali tablosu oy birliği ile kabul edildi. EKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık toplantıda yaptığı konuşmada, EİB bünyesindeki 6 ihracatçı birlikleri olarak sürdürdükleri TURQUALİTY projesiyle ilgili bilgiler paylaştı. Bunun bir tanıtım projesi olduğunu ve Türk ürünlerinin tanıtılmasını amaçladıklarını aktaran Işık, “Türk ürünü, Türk inciri, makarnası, zeytinyağı, fındığını TURQUALİTY ile tanıtıyoruz. Ayrıca firmalarla birlikte ülke bazlı hedefler koyup her birlik kendi içinde URGE Projeleri gerçekleştiriyor. Bugün milli katılımda çok ciddi sayılara ulaştık. Ve bunu da zaten her sene yayınlıyoruz. EKMİB olarak 1 milyar 610 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu da bizim bir rekorumuz” dedi.


“İhracatçı ar yılını yaşadı”

Türkiye’nin bir fırtınadan geçtiğini aktaran Işık, “Gerçekten bunun denizci tabiri fırtınadır. Onun için burada birbirimize daha çok sahiplenmemiz gerekiyor. Stratejileri, politikaları daha sık bir araya gelerek yönetmemiz gerekiyor. Bir ar yılı bir de kâr yılı olduğu söylenir. Maalesef ihracatçılar olarak burada ar yılını yaşadık. İlklerimize kadar bunu hepimiz hissettik. Kolay bir süreçte geçmeyeceğimizi tahmin ediyorum. Bunun minimum 2025 ve 2026’ya kadar dayanacağı görünüyor. Bu tabi kolay olmayacak. Birlikler olarak Türkiye’de tarım sektöründe farklılık gösteriyorsak bu bizim birlikteliğimizdir. Dünyada kuru meyve sektörü olarak üretimde ve ihracatta, kalitede birinciliğe yükselmemiz bir rastlantı değil. Bu tamamen hep birlikte hareket etmemizin getirdiği bir güç” dedi.


“Çalışmaları ivedilikle başlatacağız”

2024 yılı içinde çok hızlı bir şekilde başta incir olmak üzere üzümde, kayısıda genel kurullarda ihracatçılarla bir araya gelerek ana hedefleri burada oluşturduklarını aktaran Işık, “Daha sonra da teklif kurularımızda çiftçilerimize kadar intikal ederek çalışmaları ivedilikle başlatacağız. 2023 genel kurulundan sonra sezonda mahsulümüzü alıncaya kadar globalde dünyamızda, ülkemizde, sektörümüzde, birliklerimizde ve bizim firmalarımızda çok büyük değişiklikler oldu. Globalde yaşanan pandemiden sonraki süreçler ve bunun getirmiş olduğu resesyon, dünya finansmanındaki durum ve daralmalar, faizlerin yükselmesi, paraların çekilmesi gibi birçok olumsuzlukların yanı sıra yaşadığımız Ukrayna-Rusya savaşı ve şimdi de devam eden bölgemizdeki bitmeyen savaşlar bizi çok olumsuz yönde etkiledi” ifadelerinde bulundu.


“Yüksek enflasyonla karşı karşıyayız”

Türkiye’de ağır şartlarla mücadele edildiğine değine Işık, “Ülkemizde pandeminin getirdiği yükün yanı sıra seçim ekonomisi uygulandı. 2,5-3 yıla yakın karşılıksız olaraktan büyük bir ekonominin dinamikleri çekildi ve ülke olarak bugün çok ağır bedeller ödüyoruz. Yani dünyada görünmemiş bir şekilde yüksek enflasyonla karşı karşıyayız. Bunun bedelini bütün ülke ödüyor. Ama biz ihracatçılar çok zor günler geçiriyoruz. Yani yüzde 70-80 enflasyon olurken yüzde 30 kur artışını yaşamak, ham maddede dolar bazında minimum yüzde 50 artış yaşamak, TL olarak yüzde 100’ün üzerinde artışları, insan kaynaklarına baktığımızda ücretlerin yüzde 100’ün üzerinde artması ve diğer enflasyonların yüzde 80-100 olması bizleri maalesef sadece işimizi yönetebilir duruma getirdi” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM