Pazar, Mayıs 19, 2024

Polyester elyaf ithalatına soruşturma 

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ 19 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’de Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Polyester Elyaf İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar kapsamında uygulanan korunma önleminin süresinin uzatılması için yerli üreticiler tarafından yapılan başvurular üzerine soruşturma açılmasına karar verildi. 

Söz konusu başvuruya istinaden yapılan ön incelemede; 2021 yılında korunma önlemi uygulaması başlatılmasının ardından ithalatın 2022 yılından itibaren yeniden yükselişe geçtiği görüldü. İthalatın ilerideki yıllara göre ise; 2023 yılı ilk 6 aylık döneminde yerli üretime oranının da arttığı; yerli üreticilerin ekonomik göstergelerinde belirli ölçüde bir toparlanma olmakla birlikte 2022 yılından itibaren üretim, dönem sonu stoklar, verimlilik, kârlılık göstergelerinde, ilaveten 2023 yılı ilk 6 aylık döneminde istihdam göstergesinde bozulmalar olduğu görüldü. 

Bu kapsamda İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, polyester elyaf ithalatında yürürlükteki korunma önleminin ciddi zararı önlemek veya gidermek için gerekli olmaya devam edip etmediğinin tespiti ve yerli üreticilerin piyasa koşullarına uyumlarının ayrıntılı olarak incelenebilmesi amacıyla mevcut önlemin gözden geçirilmesi için korunma önlemi soruşturması açılmasına karar verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM