Cumartesi, Eylül 21, 2024

Hububat ve bakliyat ihracatı 1 milyar 68 milyon $

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi.  Sektörünün 2023 yılında Türkiye genelinde 12,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, “Birliğimiz 2023 yılında 1 milyar 68 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılında yüzde 47’lik artışla iliştiğimiz 1 milyar dolar seviyesinde yerimizi sağlamlaştırarak 2023 yılında üstüne 68 milyon dolar eklendi” dedi

Birliklerinin birçok alt sektörden oluştuğunu vurgulayan Öztürk, “Her sektörün birliğimiz ihracatına katkısı oldukça büyük. Bitkisel yağlar 476 milyon dolar, küspeler ve hayvansal yemler 162 milyon dolar, hububat 93 milyon dolar, yağ dolumları 84 milyon dolar, çikolatalı şekercilik mamulleri 83 milyon dolar oldu. Hububat mamul ürünler ise 50 milyon dolar, gıda müstahzarları 49 milyon dolar, değirmencilik ürünleri 26 milyon dolar, baharatlar 25 milyon dolar, şekercilik mamulleri 12 milyon dolar, diğerleri 3 milyon dolar ve bakliyat 1,6 milyon dolar olarak gerçekleşti” sözlerine yer verdi.


“Yeni rekorlar kırmak için ihracat yapacağız”

Geçtiğimiz yılda sektörümüz ihracatının sürdürülebilir şekilde arttırılması, yaşanan sorunlara çözüm bulunması, ihracatçılarımızın ve diğer tüm paydaşlarımızın paydaşlarımızla iş birliğinin arttırılması için gerek yurt dışında gerekse yurt dışında yoğun çalışmalarının olduğunu ifade eden Öztürk, Yönetim Kurulu olarak büyük bir özveriyle çalıştığımızı ve sektörümüzün hedeflerinin ulaşması için tüm kaynaklarımızı seferber ettik” diye konuştu. Sektörde ihracat başarısına katkı sağlayan üyelerle ulaşılan ihracat hacminin önümüzdeki dönemlerde de artırmak istediklerini dile getiren Öztürk, yeni rekorlar kırmak için var güçleriyle çalışmaya, üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceklerini söyledi. 

Bu yıl Hububat, Bakliyat, Yağlı tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu üyesindeki 6 ihracatçı birliğiyle projeler gerçekleştirdiklerini belirten Öztürk, “Ege, İstanbul, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu ve Karadeniz birlikleriyle ortak olarak güçlerimizi birleştirerek sektörümüzü tanıtmanın ortak faaliyetleri bazında daha etkin bir şekilde gerçekleştirme kararı aldık. Bu doğrultuda ortak faaliyetlerimizi gerçekleştireceğimiz çatı platformumuz olan Türkiye Gıda İhracatçıları markasını oluşturduk.


“Bir diğer çalışmamız UR-GE projesi”

Üye firmalarının ihracatını arttırmak ve rekabetçiliğin geliştirilmesi için UR-GE projesini hayata geçirdiklerini belirten Öztürk, “22 üye firmamızın katılımıyla başlayan projemiz şu an ihtiyaç analizi aşamasında. Önümüzdeki dönemde eğitim, danışmanlık, tanıtım ve yurt dışı pazarlama ve eğitim faaliyetlerini yüzde 75 devlet desteğiyle gerçekleştirerek firmalarımıza kurumsal yapısını güçlendirme, tanıtımlarını gerçekleştirme ve yeni pazarlara girmeleri için çalışmalar yapacağız” dedi.


“Pet İzmir Evcil Hayvan Fuar’ın açılışını gerçekleştirdik”

Diğer önemli sektörünün hayvansal yemler sektörün olduğunu ifade eden Öztürk, “Bu yıl birliğimizin alt sektör ihracat sıralamasında 2’nci sırada yer alan hayvansal yemler sektörümüzü daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Sektörde faaliyet gösteren firmalarımızı ziyaret ettik. Eylül ayının sonunda İzmir’de gerçekleştirilen Pet İzmir Evcil Hayvan Fuarı’nı yönetim kurulumuzda ziyaret ederek fuar açılışını gerçekleştirdik. Fuarda üyelerimizin stantlarını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alıp sorunlarını dinledik. Sektördeki gelişmeleri sıkı takip etmeye ve ihracatın artması için desteklemeye devam edeceğiz. Yıl boyu gerek teşhislerinde gerekse fuarlardaki standı arasında üye firmalarımızı ziyaret ettik. 2023-2024 faaliyet döneminde 40’a yakın üye firmamızı ziyaret etmiş olduk. Ziyaretlerimizde üyelerimizin faydalanacağı faaliyetlerimizi anlattık. Üyelerimizin ihracatta yaşadığı sorunlar hakkında bilgi aldık. Bu sorunların çözümü için birlik ve sektör kurulumuzun üyesinde imkanları kullanarak problemleri ilgili makamlara ileterek çözüm yolları aradık” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM