Pazar, Mayıs 12, 2024

Yeni nesil DERBİS ve PRODES bilgilendirmesi yapıldı

İzmir’de iş, sanat, hemşehri, engelli, eğitim, sağlık, spor ve kültür başta olmak üzere yüzden fazla alanda 5 bin 460 dernek faaliyet gösterirken, 600 bin gönüllü bu derneklerde İzmir’in gelişimi için çaba gösteriyor. İzmir Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, dernek yöneticilerinin Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) sistemine veri girişi için kullandıkları sistemi İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce hazırlanan Yeni Nesil DERBİS (V2.0) ve Proje Destek Sistemi (PRODES) Programıyla yeniledi. İzmir Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, görev sahasındaki dernek yöneticilerine yeni nesil DERBİS (V2.0) VE PRODES Tanıtımı bilgilendirme toplantı serisi başlattı. 

İlk toplantısını İktisat Kongresi binasında 600 dernek yöneticisine mart ayında gerçekleştiren İzmir Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, ikinci toplantısını Bornova Belediyesi iş birliğinde Bornova’daki STK yöneticilerine yönelik düzenledi. İzmir’de görev sahalarında 5 bin 460 STK olduğunu, bu STK’larda 180 bini kadın, 420 bini erkek 600 bin kişinin İzmir’in her alanda gelişimi için çaba gösterdiğini dillendiren İzmir Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen, İzmir’de faaliyet gösteren derneklerin kurumsal kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlamak için mesai verdiklerini dile getirdi.


“İlk durağımız Bornova oldu”

Bakanlığın derneklere sağladığı fon kaynaklarının kullanımı ve mevzuatlar karşısında sorun yaşamamaları için tüm iletişim kanallarını kullandıkları bilgisini veren Esen, “Aynı zamanda da yerel yönetimlerle beraber çalışarak ilimizde sivil toplum kuruluşlarına destek oluyoruz. İlk toplantımızı Konak İktisat Kongresi’nde yaptık. 600 dernek yöneticimiz katıldı. İkinci durağımız Bornova oldu. Bornova’da 200 dernek yöneticimize DERBİS v2.0 ile Bakanlığımız Hibe Programı ve PRODES konularında eğitim semineri gerçekleştirildi. Mayıs ayı içinde Çiğli ve Konak’ta toplantılarımız devam edecek” dedi.


“2016’da yerel yönetimlerde ilk STK birimini kurduk”

Bornova Belediyesi’nin 400’e yakın sivil toplum kuruluşuna hizmet verdiğini aktaran Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, yılda 650 civarı etkinlik, toplantı yapıp 35 bin ziyaretçiyi ağırladıklarının altını çizdi. Taşer, “2016 yılında yerel yönetimlerde ilk STK birimini kurduk. 2021 yılında STK’ların mekansal toplantı organizasyonlarını karşılamak için Türkiye’nin ilk ve tek coworking konseptinde STK yerleşkesini kurduk.  Bu dönemde yerelde demokrasiyi geliştirmek için Bornova Kent Konseyini oluşturup; Kadın Meclisi, Engelli Meclisi ve Çocuk Meclisi kuracağız. Her mahallemizde Mahalle Komitelerini de kurup sivil katılımcılığı arttırarak vatandaşlarımızın karar alma mekanizmalarına katılımını sağlayarak çoğulcu ve katılımcı demokrasimizi güçlendireceğiz ve ortak akıl ile sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte Bornova’yı yöneteceğiz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM