Perşembe, Eylül 19, 2024

Hazine 2024’ün birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapmayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ 30 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre mezkûr mevzuat uyarınca kapsam dâhilinde olan mükelleflerce 2024 yılı hesap döneminin birinci geçici vergi döneminin (Ocak-Şubat-Mart) sonu itibarıyla, enflasyon düzeltmesi yapılmaması uygun görüldü. 

Böylece, 17 Mayıs 2024’e kadar verilmesi gereken birinci geçici vergi beyannamesi, enflasyon düzeltmesi yapılmadan ve beyannamenin ekinde yer alan bilançonun doldurulmasına gerek olmadan verilecek.

Ayrıca, 1.kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde yüzde 100’den ve içinde bulunulan hesap döneminde yüzde 10’dan fazla olması halinde enflasyon düzeltmesine tâbi tutulacak.  Enflasyon düzeltmesi uygulaması, her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde sona erecek.

Öte yandan münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler ise şartlara bakılmaksızın (her geçici vergi dönemi sonu itibarıyla) enflasyon düzeltmesi yapma zorunlulukları bulunduğundan, 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi dönemi dahil enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM