Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Ankara’nın ihracatı toparlanma eğiliminde

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Başkent Ankara’nın nisan ayı ihracatının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 düşüşle 864 milyon 865 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Başkan Çamur, “Elbette bu düşüşte Ramazan Bayramı nedeniyle verilen 9 günlük tatilin yol açtığı iş gücü kaybının da etkisi var. TİM verilerinde bu yılın ilk 4 ayını kapsayan döneme baktığımızda ise bir önceki yılın aynı dönemine göre Ankara’nın ihracatını yüzde 4,4 oranında artırarak 3 milyar 833 milyon 351 bin dolara çıkardığını görüyoruz” dedi.


Önemli sektörlerde oranlar değişti

Çamur, Ankara’nın sektörel bazdaki durumunu da değerlendirdi. Ekonominin belkemiği olan sektörlerin ihracat rakamlarına dikkat çeken Çamur, “Makine ve aksamları sektöründe nisan ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,2 düşüşle 124 milyon 206 bin dolar olarak gerçekleşmiş, aynı sektörün bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemdeki ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8’lik artışla 613 milyon 7 bin dolar olarak gerçekleşti. Ankara’nın en güçlü olduğu sektörlerden ‘kimyevi maddeler ve mamuller’ de ise nisan ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 düşüşle 121 milyon 515 bin dolar olarak gerçekleşmiş, aynı sektörün bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemdeki ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7’lik artışla 509 milyon 882 bin dolar olarak gerçekleşti. Başkent Ankara otomotiv endüstrisinde nisan ayı ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,3’lük düşüşle 107 milyon 981 bin dolar olarak gerçekleşmiş, aynı sektörün bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemdeki ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 gibi yüksek bir artışla 537 milyon 577 bin dolar olarak gerçekleşti” ifadelerinde bulundu.


“Çelik sektöründe düşüş yaşandı”

Madencilik ürünlerinde ise Ankara sanayicisi nisan ayı ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,1’lik arttırarak 114 milyon 290 bin dolara çıkardığını ifade eden Çamur, “Aynı sektörün bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemdeki ihracatı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,1’lik artışla 391 milyon 309 bin dolar olarak gerçekleşti. Çelik sektöründe ise düşüş kaydedildi. Nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6’lık düşüşle 55 milyon 880 bin dolarlık çelik ihraç eden Ankara, bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemde de ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7’lik düşüşle 288 milyon 62 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi.


En yüksek ihracat %32,6’lık artışla ‘sebze meyve mamulleri’

Ankara’nın demir ve demir dışı metallerde nisan ayı ihracatının ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28’lik düşüşle 45 milyon 108 bin dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Çamur, “Aynı sektörün bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemdeki ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,8’lik düşüşle 202 milyon 245 bin dolar olarak gerçekleşti. Deri ve deri mamullerinde de nisan ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,2’lik düşüşle 3 milyon 732 bin dolar olarak gerçekleşmiş, aynı sektörün bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemdeki ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 74,6’lık düşüşle 16 milyon 122 bin dolar olarak gerçekleşti” sözlerine yer verdi. En yüksek ihracat artışının ise sebze meyve mamulleri sektöründe yaşandığını belirten Çamur “Nisan ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,1 artarak 12 milyon 949 bin dolara ulaşan sebze meyve mamulleri sektörü bu yılın ilk 4 ayını kapsayan dönemde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,6’lik artışla 58 milyon 579 bin dolara ulaştı” dedi.


“İhracatçının önü açılırsa enflasyonla mücadele edebiliriz”

Bu rakamlarla Ankara’nın; sanayi şehirleri İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir’den sonra Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 5’inci şehri olma konumunu sürdürdüğünü anımsatan Çamur, “Gerek küresel çapta gerekse ülkemizde yaşanan zorlu ekonomik koşullara rağmen üretmekten, ihracattan vazgeçmeyen tüm sanayicileri, iş insanlarını ve çalışanlarımızı kutluyoruz” dedi. Dünyanın dört bir yanına mal satan Ankara ihracatçısının, daha fazla yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yapacak kapasitede olduğunun altını çizen Çamur, “Yeter ki destekler arttırılsın, ihracatçının dövizle imtihanı kolaylaştırılsın, hammadde ara malı tedariğindeki sorunlar bertaraf edilsin, Kredi Garanti Fonu kapsamı genişletilerek devreye alınsın. Sanayicinin, ihracatçının, üreticinin önü açılırsa enflasyonla da, cari açıkla da, işsizlikle de en güçlü biçimde mücadele edebiliriz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM