Pazar, Mayıs 19, 2024

Tasarruf Yönetiminde Yapılan Hatalar

Geçen haftaki yazımda tasarruf yönetiminin önemine değinmiş ve sözü de yaklaşık olarak şöyle sonlandırmıştım; “Tasarruf kaynakları doğru kullanmakla olur”.

Gerçekten de tasarruf, belli stratejilere dayanan, ihtiyaçların belirlenip kaynak analizi ve bunun gibi birçok hususların dikkate alındığı bir iştir. Bu konulara bir evvelki köşe yazımda daha detaylı olarak değinmiştim.

Bu hafta ise tasarruf yönetiminde yapılan hatalara değinmek istiyorum.

Konuştuğum birçok yöneticiden tasarruf konusunda yaptıkları icraatları dinlediğimde bir şey fark ettim. Tasarruf etme ihtiyacının farkındaydılar ve bu konuda eyleme de geçiyorlardı. Bunlardan bazıları doğru aksiyonlar alırken bazılar doğru olduğunu düşündükleri yanlış işler yapıyorlardı. Soncunda da işe başladıkları noktanın birkaç adım gerisine dönüyorlardı.

Kendi deneyimlerime baktığımda, bir şirkette tasarrufa yönelik yapılan eylemlerin en başında şirketin çaycısını ya da getir götür işini yapan elemanın işten çıkarıldığına şahit olduğum, ilk aklıma gelen oluyor. İşler kötü gitmeye başlayınca önce çaycı işten çıkarılır.

Çaycısı işten çıkarılan kaç şirket tasarruf hedeflerine ulaşmıştır? Bu soruyu kendimize soralım derim.


Gelelim şirketlerde tasarruf etmek adına yapılan bazı yaygın yanlışlara, hatalara.

1. Kısa Vadeli Düşünme:
Şirketler bazen kısa vadeli kazançlar için uzun vadeli stratejileri göz ardı edebilirler. Bu, uzun vadede daha büyük maliyetlere veya kayıplara neden olabilir. Unutmayı, sürdürülebilir olmak uzun vadede başarılı olmaktan geçer.

2. Kaliteden Ödün Vermek:
Kaliteyi artırmak maliyetli olabilir, bu nedenle bazı şirketler kaliteyi düşürerek tasarruf etmeye çalışır. Ancak, bu, müşteri memnuniyetini azaltabilir, satışları doğrudan olumsuz etkiler, iade oranlarını fevkalade arttır ve uzun vadede itibarı zedeleyebilir.

3. Personel Kesintileri:
Personel maliyetleri genellikle bir şirketin en büyük giderlerinden biridir, bu nedenle bazı şirketler personel kesintileri yaparak tasarruf etmeye çalışabilirler. Ancak, bu, motivasyonu azaltabilir, çalışanların aidiyet duygusunu olumsuz etkileyebilir, iş verimliliğini düşürebilir ve müşteri hizmetini olumsuz etkileyebilir.

4. Satın Alma ve Tedarik Zinciri Optimizasyonu Yoksunluğu:
Satın alma süreçlerini ve tedarik zincirini optimize etmek, maliyetleri azaltmanın önemli bir yoludur. Ancak, bazı şirketler bu alanda yeterince dikkatli olmaz ve tasarruf fırsatlarını kaçırabilirler. Günümüzde her şeyin çok süratli oluştuğu rekabetçi iş ortamında satın alma ve tedarik zinciri yönetimi birçok fonksiyonun önüne geçmiş durumdadır. Laf aramızda, tedarik zinciri yönetimini beceremeyen birçok şirketin ciddi sorunlarla boğuşmaya başladığına şahit oluyoruz.

5. Teknoloji Yatırımlarını İhmal Etmek:
Teknolojik yeniliklere yatırım yapmak maliyetli olabilir, ancak verimliliği artırabilir, orta ve uzun vadede tasarruf sağlayabilir. Ancak, bazı şirketler teknoloji yatırımlarını ihmal edip en başa rekabet gücünü kaybetme sorununu koyacağımız birçok problemle karşılaşmaktadırlar. Bu konuda “Yatırım planlamalarınızı düzgün yapın, sorun çıktığı gün yatırım planı yapmak bir anlamda treni kaçırmaktır” demek isterim.

6. Rekabetçi Analiz Eksikliği:
Rekabetçi analiz yapmadan, pazar trendlerini ve rakiplerin stratejilerini gözlemlemeden yapılan tasarruf kararları, şirketin uzun vadeli başarısını etkileyebilir.

7. Maliyet Merkezi Yönetimi:
Bazı şirketler, maliyetleri azaltmak için tüm birimlerde genel bir tasarruf hedefi belirlerler. Ancak, bu tür genel hedefler, işletmenin stratejik amaçlarına uygun olmayabilir ve belirli alanlarda gereksiz kesintilere neden olabilir.
Bazı birimlerin almış olduğu tasarruf tedbirleri, diğer birimlerin performansını olumsuz etkileyebilir, maliyetlerini arttırabilir. Dolayısı ile tasarruf yönetimini bölümler bazında düşünerek hareket etmek yerine şirket genelinde düşünmek ve planlamak gerekir.

8. Değerlendirilmemiş Maliyetler:
Bazı tasarruf önlemleri başlangıçta maliyetleri azaltabilir gibi görünebilir, ancak daha sonra beklenmedik maliyetlerle sonuçlanabilir. Hani güzel Türkçemizde bir deyiş vardır; kaş yaparken göz çıkarmak. Burada demek istediğim oydu. Tasarruf edelim derken tam tersi ile karşılaşmayalım. Bu nedenle, tasarruf önlemleri dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.

Son olarak da şunu söylemek isterim:
Hiç unutmayın, tasarruf etmeyi ihtiyaç olduğu gün fark edip tedbir almaya çalışırsanız çok geç kalmışsınız demektir.

Sevgili okuyucular,
Böylelikle bir yazımın daha sonuna gelmiş bulunuyorum. Geçen haftaki ve bu yazıyı birlikte değerlendirmenizi önerir, sevgi ve saygılarımı iletirim.

Ali Serdar Süalp

Diğer Yazarlar