Pazartesi, Mayıs 20, 2024

Yerli turistin tercihi ‘tekne turu’

BERFİN DURMAZ

Artan otel fiyatları vatandaşı alternatif tatil seçeneği olarak gördükleri tekne tatiline yönlendirdi. Bu yıl en çok yerli misafirlerin uygun fiyattan dolayı tekne tatilini tercih ettiğini aktaran Sanda Yatçılık Pazarlama ve Operasyon Müdürü Kamil Hınık, pandemi süresince yoğun talepten dolayı artan tekne tatil fiyatların son iki yıldır euro bazında sabit bir çizgiye yerleştiğini belirtti. Euronun TL karşısında değer kazanmadığını vurgulayan Hınık, “Dolayısıyla otel ve alternatif diğer tatiller tekne tatillerine göre fiyat artışı yaşadı. Bu yıl yine tekne fiyatları otellere göre daha ucuz kaldı” dedi.  


“Bir haftalık tekne turu fiyatı 30 bin TL”

Hınık, tekne turları teknenin boyuna, kapasitesine, yaşına ve sahip olduğu lükslere göre birbirinden fiyat olarak ayrıldığını vurguladı. Ağustos ayında 1 haftalık tekne turunun kişi başı yaklaşık 30 bin TL’yi bulduğunu belirten Hınık, “İçecek ve yemek tüketimine göre bunu da geçebiliyor. Bu fiyat yan sezon dediğimiz haziran, ekim gibi aylarda 20 bin TL civarı oluyor. Bu fiyatlar geçen yıl da 15 bin TL’ den başlayıp sezon ortasında 25-30 bin TL’ye kadar çıkıyordu. Euroda çok fazla oynama olmadığı için tekne tatilinde fiyatlar çok artmadı. Yüzde 20-25 gibi bir artış oldu. Enflasyonu da düşünürsek aslında hiç artmadı bile denebilir” dedi.


Yerli turist Gökova, Hisarönü ve Göcek turlarını tercih ediyor 


Tekne sektörü nitelik önem kazanacak 

Tekne sektörünün hiçbir zaman geriye gitmediğini ve hep ileri yol aldığını belirten Hınık, “Zaman zaman büyük krizler olsa da çok kısa sürede atlatıp kaldığı yerden devam etmeyi bildi. Bununla birlikte koy ve adalar sayısı belli iken, bölgede dolaşabilecek tekne sayısı belli iken genişleme ve büyüme bu sektörde sınırlı olacak. Çünkü yakın gelecekte optimal yat sayılarına ulaşılacak. Bölge daha fazlasını kaldırmayacak. Sayısal büyüme dursa da nitelik önem kazanacak ve daha lüks daha iyi tekneler pazarda daha çok pay sahibi olmaya başlayacak” ifadelerine yer verdi.

“Yatçılık sektörünün yeterli bilinirliği yok”

Yatçılık sektörünün yeterli bilinirliliğe ulaşamamış olmasını vurgulayan Hınık, “Turizm sektörü içinde en kendi kendine giden alan olabiliriz. Ne hükümetin turizm politikalarında ne de turizm sektör bileşenlerinin kurduğu mesleki örgütlerde yat turizmi gereken saygıyı görmüyor ve hak ettiği yere konumlandırılmıyor. Yetişmiş eleman sıkıntısı da şu an en büyük sorunlarımızdan birisi.  Gençlerin çoğu Türkiye’de böyle bir sektör olduğunu bilmiyor. Bu yüzden gemicilik, yağcılık, hosteslik ve yat ahçılığı gibi mesleklerde çok az insan yetişiyor. Bu işler bilgi ve beceri haricinde ahlaki ve psikolojik gereksinimler de istediğinde eğitimini alan herkes de bu işi yapamıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM