Cumartesi, Eylül 21, 2024

Farklı bir il başkanı portresi

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu farklı bir il başkanı portresi çiziyor. CHP’nin 38. Olağan Kurultayı sürecinde Kılıçdaroğlu’nun yanında dursa da Kurultaydaki değişimin ardından çabuk gelen yerel seçimlere örgütü iyi hazırladı. Değişimi kavradı ve gereğini yaptı. CHP Genel Genel Merkezi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay ile koordineli ve uyumlu  çalıştı. Çünkü, Aslanoğlu 38. Olağan Kurultay’da kalmadı. Kurultay süreçlerinde parti içi yarış olur ve o yarış Kurultayda biter diye düşündü gördüğüm kadarıyla. O yüzden de Genel Başkanı temsil ettiginin bilincinde olarak sorumluluk içinde hareket etti. 

𝙓 𝙓 𝙓

Aslanoğlu, 31 Mart 2024’teki yerel seçimler için kurduğu CHP İzmir İl Başkanlığı SKM’den azami destek verdi. İl YK Üyesi arkadaşları, takımıyla ve bazı dışarıdan takviyelerle Tugay’ın kampanyasına güçlü bir omuz verdi. Bir yandan da kimi ilçelerdeki pürüzleri, gerilimleri yumuşak dokunuşlarla çözdü ve seçim sathı mailinde olabildiğince olumlu bir atmosfere katkıda bulundu. Ortaya çıkan sonuçta il ve ilçe örgütleri ile kaptanları Aslanoğlu’nun katkısını teslim etmek kadirşinaslık olacaktır. Yurtdışında dünyaya gelen kızı Vera ve eşini de ikinci planda bırakmak pahasına seçim kampanyasında varını yokunu ortaya koyan bir portre çizen Aslanoğlu’nun performansı dikkat çekici…

𝙓 𝙓 𝙓

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu Türkiye’yi kırmızıya boyayan tarihi yerel seçim başarısının ardından da hiç gaz kesmedi. Seçimi kazanan Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarını çalışma arkadaşlarıyla ziyaret etti. Onları kutlarken, iktidar yolunda sorumluluklarının da arttığını vurguladı. Bununla yetinmeyerek aynı zamanda ilçe başkanlıklarını da ziyaret edip belediye başkanları ile yaptığı gibi 31 Mart seçimlerini değerlendirdi. 

Aslanoğlu, il yöneticisi arkadaşları ile birlikte 7 Mayıs salı günü TBMM’deki CHP Grup Toplantısını izledi, ardından meclisteki makamında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti. Ekip daha sonra da CHP İzmir Milletvekillerini TBMM’deki halkla ilişkiler binasında ziyaret etti. Ertesinde de seçim sürecinde SKM’nin bir parçası olarak kurulan, önceki PM üyeleri ve milletvekillerinden oluşan Danışma Kurulu ile bir araya gelerek hem teşekkür etti hem de onlarla da seçimi değerlendirdi. 

Aslanoğlu, 11 Mayıs’ta ise örnek bir çalışma toplantısına ev sahipliği yaptı. Ege’deki kendisi dışındaki sekiz il başkanı ile önce Gazi Heykeli’ne çelenk sunarak saygı duruşunda bulunuldu. Ardından dokuz il başkanı İzmir basını ile buluştu. Bilahare Prof. Tanju Tosun ve Prof. Gülgün Erdoğan Tosun CHP İl Başkanlığı YK toplantı salonunda dokuz il başkanına yerel seçim sonuçlarına ilişkin bir sunum yaparak soruları yanıtladılar. Aldığım bilgiye göre son derece yararlı ve think-thank havasında bir sunum olmuş. Aslanoğlu’nun zaman zaman söz konusu iki hoca ile paslaştığını biliyorum, iyi de yapıyor. Hocalar bendenizin de paslaşıp çalışmalarını yakından izlediğim siyaset bilimi alanında yetkin isimler. Bu arada, Aslanoğlu’nun fikir alışverişi yaptığı, dinlediği başka isimler de var İzmir’de. Bu önemli bir artı kendisi için.

Başkanın bir yanı daha dikkatimi çekiyor; dinlemeyi ve fikir alışverişini önemsediği gibi işi delege etmeyi de önemsiyor. İki örnek vereyim: Yukarıda sözünü ettiğim Ege İl Başkanları Basın Toplantısı’nda ortak açıklamayı CHP  Denizli İl Başkanı Horzum okudu. Oysa ev sahibi ve en büyük ilin başkanı olarak Aslanoğlu okusa kimse yadırgamazdı. İkinci örneğim, CHP Genel Başkanı Özel’in Havagazı’ndaki Roman Buluşması’nda yaşandı. Aslanoğlu, toplantıyı kendisi sunmak ve yönetmek yerine çok güzel bir jest yaparak Roman yardımcısı Emin Karameşe’yi görevlendirdi. 

Yeniden Ege İl Başkanları Toplantısı’na dönelim… Öğleden sonraki ikinci bölümde örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin de bulunarak oturumu yönetti. 

Bu tip bölge toplantılarının yapılmasını çok yararlı bulduğumu not edeyim. İkisi kadın (Manisa ve Uşak) dokuz il başkanı (+Balıkesir, Manisa, İzmir, Kütahya, Afyon, Aydın, Denizli) anlamlı ve yararlı bir buluşmaya imza attılar. Bu meyanda eşleriyle birlikte başkanları ağırlayan ve aksaklık olmadan güzel bir organizasyonu gerçekleştiren Aslanoğlu’nun bu çalışmasının ülke ölçeğinde bölge ve havza toplantıları şeklinde devam ettirilmesi iyi olur. 

𝙓 𝙓 𝙓

Aslanoğlu’nun bundan böyle önüne koyması gereken hedef belki şu olabilir: Özel’in seferberlik çağrısına İzmir’den güçlü bir ses vererek iktidar yolunda CHP’nin büyümesine katkıda bulunma hususunda ön açıcı olmak. Başka bir yazıda bu konuyu işlemek istiyorum ama şu başlıkları not edeyim; üye yapısını çeşitlendirerek çoğaltmak, üniversiteli geñçleri ve ekonomik-sosyal yaşamın içindeki kadınları da partiye çekmek, sivil toplumla parti arasında güçlü bağlar oluşturmak, vasatı zorlamak… 
Aslanoğlu, bir demecinde demişti ki “fark yaratan ve devrim yapan bir il başkanı olmak istiyorum”. 
Doğru…Toz duman içinde kaybolan değil, tozu dumana katan olmak, iz bırakan olmak önemli. 

Not: Bu yazıyı kaleme aldığım gün öğleden önce Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’ın AK Parti, İYİ Parti, MHP ve DEM İl Başkanlıklarını ziyaretine eşlik etti. Gerek Tugay’ın bu ziyaretleri planlaması, gerekse Aslanoğlu’nun eşlik etmesi kıymetli ve kıymetli olduğu kadar da birinci parti ve yerelde iktidar olmanın sorumluluğu. 

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar