Pazartesi, Eylül 16, 2024

İşveren ile çalışan arasındaki ‘Beklenti Açığı’ büyüyor

Michael Page raporu, çalışanların rekabetçi maaşlar ve esneklik gibi geleneksel faydaların çok ötesinde, daha fazla bireyselleşmiş beklentileri olduğunu ortaya koyuyor


Global işe alım şirketi Michael Page tarafından hazırlanan 2024 Yetenek Trendleri raporu, işveren ve işgücü beklentilerindeki temel uyumsuzluğa ayna tutuyor.

Bu yıl ikincisi yayınlanan rapor, Türkiye’nin de dahil olduğu 37 ülkede 50 bin katılımcıyla yapılan görüşmelerden hazırlandı. Araştırmanın sonuçları; çalışanların rekabetçi maaşlar ve esneklik gibi geleneksel faydaların çok ötesinde, daha fazla bireyselleşmiş beklentileri olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışan ve işveren açısından ‘Beklenti Açığı’ olarak adlandırılan önemli bir uyumsuzluk, modern işgücü dinamiklerinin karmaşıklığını daha da kötüleştirirken, işverenlerin her iki taraf için de işe yarayan işe alma ve elde tutma stratejileri geliştirmesini zorlaştırıyor.

Yüksek enflasyon, belirsiz ekonomiler ve hızlı teknolojik gelişmeler gibi küresel baskılarla, iş dünyasındaki çalkantılı ortamın sürdüğünü belirten Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, “Bu rapor, yaşanan zorlukların üstesinden başarılı bir şekilde gelmek için, çalışan beklentileri ile işveren gerçekleri arasındaki boşluğu gösterirken, bu boşluğu kapatmanın ipuçlarını da sunuyor. Açık diyaloğa ve işbirlikçi problem çözmeye öncelik vermek çok önemli. Karşılıklı anlayış ve uyum sağlama kültürü ile hem işletmeler hem de çalışanlar hızla değişen bu ortamda gelişebilir” dedi.

Rapordan elde edilen bulguların arasında şunlar yer alıyor:

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (de&ı) zorlukları: Türkiye’de çalışanların yalnızca yüzde 20’si iş yerlerinin kapsayıcı olduğuna inanıyor. Öte yandan çalışanların onda birinden fazlası iş yerinde ötekileştirme veya ayrımcılıkla karşılaştığını söylüyor. Bu oran Avrupa ortalamasının biraz üzerinde seyrederken, her beş çalışandan biri iş yerinde basmakalıp yargılara maruz kaldığını bildiriyor.

Yapay zekâ entegrasyonu: Halihazırda çalışanların yüzde 24’ü mevcut rollerinde yapay zekâ kullanıyor ve yarısından fazlası yapay zekanın uzun vadeli kariyer planlarını etkileyeceğine inanıyor.

Özerklik ve esneklik: Çalışanlar, çalışma düzenlemelerinde giderek daha fazla özerklik ve esneklik arıyor. Bu durum ise çalışanlarını ofise geri getirmek isteyen işverenler için bir zorluk teşkil ediyor. Şu anda çalışanların yüzde 52’si tam zamanlı işyerinde çalışırken, yüzde 35’i hibrit sistemde çalışıyor.

Maaş hala en önemlisi: Türkiye’den araştırmaya katılanların yüzde 63’ü mevcut maaşlarından memnun olmadıklarını söylerken bu oran diğer ülkelerde yüzde 42 civarında seyrediyor. Çalışanların yüzde 76’sı son maaş artışının enflasyonun üzerinde olmadığını belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM