Cuma, Eylül 20, 2024

Firmalar, iş süreçlerini ‘mükemmellik yaklaşımı’ ile yönetiyor

ESBAŞ ve KalDer İzmir Şubesi iş birliğinde düzenlenen ‘4. Mükemmellik Zirvesi’nde kalite ve mükemmelliğin önemine dikkat çekildi

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) ve Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi iş birliğinde düzenlenen ‘4. Mükemmellik Zirvesi’ ESBAŞ Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirildi. İş dünyasının liderleri, akademisyenler ve uzmanların katıldığı zirvede, kalite ve mükemmelliğin önemine odaklanılırken sektördeki en son gelişmeler paylaşıldı. İş dünyası ve firma temsilcileri iş süreçlerinde mükemmellik yaklaşımıyla hareket ettiklerini belirterek; insan kaynakları, sürdürülebilirlik, inovasyon ve yapay zekanın bu süreçte önem taşıdığına dikkat çektiler.


“Faaliyetlerimizi mükemmellik yaklaşımıyla sürdürüyoruz”

Mükemmellik yolculuğunun zorlu ve iyi hazırlanmayı gerektiren bir yolculuk olduğunu söyleyen ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “ESBAŞ olarak 2012 yılında mükemmellik yolculuğuna çıkarken, alanında ülkemizin en başarılısı olan Ege Serbest Bölgesi’ni bir mükemmellik merkezi yapmayı vizyonumuz olarak belirledik. Mükemmeliyetçi yaklaşımımız ile sürdürdüğümüz faaliyetlerimiz sayesinde ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlarken, çalışanlarımızı olduğu kadar tüm paydaşlarımızı da mutlu etmek amacıyla hizmet kalitemizi sürekli iyileştiriyoruz” dedi.

Faaliyet konusu itibariyle daha birçok kent ya da bölge ölçeğinde fayda sağlayan girişimlerde bulunan ESBAŞ’ın, Ege Serbest Bölgesi’nde yarattığı büyük ekonomik değerini şimdi Bergama’da hayata geçirdiği Batı Anadolu Serbest Bölgesinde tekrarladığını ifade eden Dr. Güler, “BASBAŞ’ın üstlendiği bu projede de 20 bin kişiye doğrudan, 100 bin kişiye ise dolaylı olarak iş sağlamayı hedefliyoruz.  Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde 2 milyar doların üzerinde ihracat ve 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmi oluşturarak ülkemize ekonomik fayda sağlamaya iş ve aş yaratmaya devam edeceğiz. Çıktığımız bu yeni mükemmellik yolculuğunda da ülkemiz ve kentimize fayda sağlayacak sonuçlar almayı umut ediyoruz” diye konuştu.


“EFQM Modeli mükemmellik yolculuğunda bir kılavuz”

ESBAŞ’ın 2012 yılında dahil olduğu Ulusal Kalite Hareketi ve EFQM sürecinden söz eden KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünlü ise “Avrupa Mükemmellik Modeli (EFQM) işletmelerin mükemmellik yolculuğunda bir kılavuz olarak hizmet eder. Bu model, liderlik, strateji, iş süreçleri, insan kaynakları, ortaklık ve kaynak yönetimi gibi temel unsurları içeren kapsamlı bir çerçeve sunar. KalDer, EFQM Modeli’ni kuruluşlara tanıtarak, onların sürekli iyileşme ve sürdürülebilir başarı için gerekli adımları atmalarına yardımcı olur. EFQM Modeli, işletmelerin kendi güçlü ve zayıf yönlerini belirlemelerine ve iyileştirme alanlarını tanımlamalarına olanak tanır. Sonuç olarak, KalDer’in ulusal kalite hareketi ve EFQM Modeli ile şirketlere sağladığı katkılar büyük öneme sahip. Bu inisiyatifler, Türkiye’deki işletmelerin rekabet güçlerini artırır, sürdürülebilirliklerini güçlendirir ve uluslararası arenada daha başarılı olmalarına yardımcı olur” ifadelerinde bulundu.

Geleneksel iş yapma modellerini sorgulayan, esneklik ve denge arayan Z kuşağının, işletmeler için yeni bir zorluk ve fırsatlar yarattığını dile getiren Ünlü, “İşletmeler, bu yeni kuşağın beklentilerini ve değerlerini anlamak ve onlara uygun çalışma ortamları ve teşvikler sunmak için esnek ve yenilikçi yaklaşımlar benimsemeliler. Bununla birlikte insan sermayesi yönetiminde teknolojinin etkisi de giderek artıyor. Yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojiler, işletmelerin insan kaynakları süreçlerini optimize etmelerine ve verimliliklerini artırmalarına yardımcı olabilirler” diye konuştu.


“Dünyada dengeler değişiyor”

TEKA Yürütme Kurulu Başkanı Aydın Kuzaltı ise dünyanın hızla değiştiğini ve dünyayı değiştiren en önemli faktörün insan olduğunu söyleyerek, “Dünyada yaşanan gelişimlerle beraber eğitim, barınma, su ve sağlık ihtiyaçlarının da artıyor. Bütün bunlar dünyaya yük olarak geri dönüyor. Bunun en önemli etkilerinden biri de karbondioksit emülsiyonu. Dünyada dengeler değişiyor. Bunların bilinmesi ve üzerinde çalışılması önemli. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çok önemli ve bunlara sahip çıkmak lazım. Maalesef ülkemiz burada öncü ülkelerden biri değil” dedi.

Kusursuzluğun ulaşması imkansız bir kavram olduğuna dikkat çeken Gram Equıpment Genel Müdürü Özgür Seyhan da “Kusursuzluk konusunda çok göreceli yaklaştıkça zorlaşan bir durum var. Başarmak için kendimize SMART hedefler koymamız gerekiyor. Dijital çağın başlangıcındayız. Dijital çağda mükemmellik beklentimiz yapay zekanın bizi kusursuza yaklaştırmasıyla mümkün olacak. Kusursuzluk tanımımızı güncelleyip bizi ona daha da yaklaştıracak” sözlerine yer verdi. 

Sürdürülebilirliğin firmalar için bir engel ya da ekstra masraf olmadığını aksine rekabetçi avantaj sağladığını aktaran Akzo Nobel Genel Müdürü Sanal Limoncuoğlu, “Sürdürülebilirlik hedefleri tek başına yapılabilecek bir şey değil. Tüm zincirin sürdürülebilirliğine katkı sağlama hedefimiz var. Hedefler bilim temelli olmalı. Bunları paylaşıp her sene piyasada takibini sağlamalıyız. İnovasyona her kademeyi dahil ederek çalışmamız gerekiyor. Sürdürülebilirlik de bir yatırım da istiyor. Sadece kendi içinizde değil müşterilerinizdeki uygulamalara bakarak da sürdürülebilirlik sağlamanız gerekiyor” dedi.


“Hizmet kalitemizi sürekli geliştiriyoruz”

Türkiye’de bulunan 19 serbest bölge arasında en fazla istihdamı 25 bin kişi ile ESBAŞ’ın sağladığını belirten ESBAŞ Kurumsal İletişim ve CEO Ofis Direktörü Halime Büyükyüksel, bölgemizin ticaret hacmi yaklaşık 6 milyar dolar civarında ve bunun 3 milyar doları ihracat olarak gerçekleşiyor. Bölgemizde faaliyet gösteren firmaların ürettiği yüksek teknolojili ürünler sayesinde, bölgeden yapılan ihracatın kilogram değeri yaklaşık 8,5 dolar seviyelerinde. Mükemmeliyetçi yaklaşımımız ile ülkemizin ekonomisine katkılar koyarken, çalışanlarımızı olduğu kadar tüm paydaşlarımızı da mutlu etmek amacıyla hizmet kalitemizi sürekli geliştiriyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM