Çarşamba, Haziran 26, 2024

37. Uluslararası İzmir Festivali 7 Haziran’da başlıyor

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 37. Uluslararası İzmir Festivali’ni 07 Haziran-26 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenleyecek. Eczacıbaşı Topluluğunun ana sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İzmir Goethe Enstitüsü, İnstitut français Türkiye- İzmir, İzmir İtalya Konsolosluğu, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu iş birliği ile düzenlenen 37. Uluslararası İzmir Festivali’nin programında on etkinlik yer alacak. Efes Antik Tiyatro ve Celsus Kütüphanesi’nin restorasyon nedeniyle gösterilere kapalı olması sonucu festival etkinlikleri; Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, İzmir Tarihi Agora, Çeşme Kalesi ve Bergama Asklepion Tiyatrosu’nda yapılacak.


Festival ‘Macar- Türk Kültür Yılı’ konseri ile açılıyor

37.Uluslararası İzmir Festivali’nin 7 Haziran Cuma akşamı 21.00’da gerçekleştirilecek açılış konseri ‘2024 Macar – Türk Kültür Yılı’ etkinleri kapsamında yapılacak. AASSM Büyük Salon’daki konserde tanınmış çellist ve şef İstván Vardái yönetimindeki Franz Liszt Oda Orkestrası’na solist olarak piyanist Gülsin Onay katılacak. Festival’de bu yıl bir ilk de gerçekleştirilecek. İstván Vardái’nin seçtiği, Türk çok sesli müziğini de etkileyen Macar müziğinin en güzel örneklerini yansıtan konser programı, müzik tarihçisi ve eleştirmen Ufuk Çakmak tarafından AASSM Küçük Salon’da yapılacak söyleşiyle açıklanacak. ‘Macar Müziğine Bir Bakış’ adlı konuşma AASSM Küçük Salon’da saat 19.30’da yapılacak. Herkese açık olacak bu konuşma görsel ve işitsel örneklerle zenginleştirilecek.


İzmir Devlet Tiyatrosu yeniden festivalde

Kentin en eski yerleşik sanat kurumu İzmir Devlet Tiyatrosu, yedi yıl sonra ‘Hayal-i Temsil’ adlı oyunla tekrar Uluslararası İzmir Festivali’ne katılacak. Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Gürol Tonbul’un yönettiği, müziklerini Nihat Demirkol, dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Fulya Çebi’nin yaptığı ‘Hayal-i Temsil’ adlı oyunun prömiyeri 8 Haziran Cumartesi akşamı 21.00’da İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde yapılacak. Oyunda, Burcu Ongun Altay, Özlem Başkaya, Hakan Özgömeç ve Nihat Demirkol rol alıyor. Hayal-i Temsil’in prömiyeri Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve İKSEV iş birliği ile davetiye karşılığı izlenebilecek.


97 yıllık dans geleneği: Folkwang Tanzstudio

37. Uluslararası İzmir Festivali 10 Haziran Pazartesi akşamı 21.00’da AASSM Büyük Salon’da dünyanın en eski çağdaş dans topluluklarından biri olan Folkwang Tanzstudio’yu ağırlayacak. İzmir Goethe Enstitüsü iş birliği ile gerçekleşecek etkinlikte 97 yıllık geçmişe sahip topluluk, kendi bünyelerinde yetişen, çağdaş dansın önemli isimi Rodolpho Leoni’nin ‘Wonderful Life’ adlı koreografisini sunacak.


Sihir Ayrıntıda Gizli: Senfoni orkestrası eşliğinde ud ve perküsyon

12 Haziran Çarşamba akşamı 21.00’da AASSM Büyük Salon’da Driss El Maloumi Trio Olten Filarmoni Orkestrası ile çalacak. Orta Doğu’nun bir numaralı ud icracısı olarak tanınan Driss El Maloumi, perküsyon sanatçıları Said El Maloumi ve Lahocine Bagir, Didier Benetti yönetimindeki Olten Filarmoni Orkestrası eşliğinde son projeleri ‘Sihir Ayrıntıda Gizli: Taffasil’i seslendirecek. İzmir Fransız Kültür Merkezi iş birliği ile gerçekleşecek konserde Arap müziğinin önde gelen temsilcisi Driss El Maloumi Trio geleneksel çalgılarını ve tınılarını senfoni orkestrası eşliğinde sunma fırsatı bulacak.


Puccini’yi anarken

Opera tarihine ölümsüz eserler kazandıran İtalyan besteci Giacomo Puccini ölümünün 100. yılında, 37. Uluslararası İzmir Festivali’nde anılacak. İzmir İtalya Konsolosluğu iş birliği ile 24 Haziran Pazartesi 21.00’da İzmir Tarihi Agora’da gerçekleştirilecek konserde Soprano Gesua Gallifoco ve tenor Gioseppe Infantino, Alessandro Zilioli’nin piyanosu eşliğinde, opera tarihinin en güzel aryalarını yaratan Puccini’nin eserlerini seslendirecek.


Moricone’nin büyülü müziği

3 Temmuz Çarşamba 21.00’da Çeşme Kalesi destansı müzikleriyle çok sayıda filme müzikal ilham veren, büyük yeteneğe sahip bir besteciye, Ennio Moricone’ye saygı duruşuna sahne olacak. Şef Andrea Albertini yönetiminde tümü kadınlardan oluşan Ensemble Le Muse, Moricone’nin ölümsüz müziğini film sahneleri ve Albertini’nin anekdotları eşliğinde seslendirecek. Soprano Susanna Rigacci unutulmaz sesiyle konsere destek verecek.


Klasik gitarın genç duayeni      

Dünya çapında on beşten fazla klasik gitar yarışmasını kazanan Polonyalı Sanayçı Marcin Dylla, 6 Temmuz Cumartesi 21.00’da Çeşme Kalesi’nde konser verecek. İstanbul Polonya Başkonsolosluğu ve İzmir Polonya Fahri Konsolosluğu iş birliği ile gerçekleşecek konserde Dylla, klasik gitar repertuarının seçkin eserlerini seslendirecek.


Geleceğin dahi virtüözleri

En iyi bölgesel kültürel projelerden biri olan Batı Balkanlar’ın en iyi yaratıcı kapasitesini sergileyen, aynı anda farklı etnik özelliklerin sinerjisi aracılığıyla sanatsal mükemmelliği gösteren, hepsini benzersiz bir sanat ifadesi ve karakteristik sıcak Balkan mizacında birleşen bir orkestra olarak tanımlanan Camerata Balcanica Ensemble 11 Temmuz Perşembe 21.00’da İzmir Tarihi Agora’da olacak. Festival izleyicileri, bu özel konserde klasik müziğinin geleceğini simgeleyen iki keman sanatçısını Lana Zortan ve Milan Kostelenec’i tanıma fırsatı bulacak.


Festivalin kapanışı: Fazıl Say & İZBB AASSO’dan

37. Uluslararası İzmir Festivali, 26 Temmuz Cuma 21.00’da Bergama Asklepion da Fazıl Say ve Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası Konseri ile sona erecek. Antik çağın en önemli şifa merkezlerinden biri olan Asklepion’da İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AASSM’nin katkılarıyla yapılacak halka açık konser, Fazıl Say’ın yorumlayacağı Beethoven’in 3. Piyano Konçertosu ile başlayacak. Ardından İtalyan- Türk Şef Nil Venditti yönetimindeki AASSO Elgar’ın Enigma Varyasyonları’nı seslendirecek. Konser davetiye karşılığında izlenebilecek.


Biletler Biletix’de

37. Uluslararası İzmir Festivali biletleri 23 Mayıs Perşembe gününden itibaren Biletix’ten ve AASSM’de bulunan ana gişeden alınabilecek.

37. İzmir Avrupa Caz Festivali afişi, İKSEV’in Caz Afiş yarışmalarında çok sayıda derece alan ve 27. İzmir Avrupa Caz Festivali afişinin de sahibi Muhammed Ceyhan’ın imzasını taşıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM