Pazar, Haziran 16, 2024

Kahve ve zeytinin uzmanları İzmir’de buluştu 

Bu yıl 11.’si düzenlenen OLIVTECH Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ile 2. İzmir Kahve Fuarı- Kahve, Kahve Ekipmanları ve Sarf Malzemeleri Fuarı, fuarizmir’de kapılarını açtı. Fuarların açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve sektör temsilcileri gerçekleştirdi. 11 ilden katılımcının yer aldığı fuarda, zeytin ve zeytinyağı üretimi ve işleme süreçlerine odaklanan sunumlar yapıldı. Ayrıca, süt ve süt ürünleri endüstrisinin son gelişmelerini sergileyen stantlar ve teknolojik yenilikler de büyük ilgi gördü. 

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Burada üreticilerimize destek olmak bu tür organizasyonlarda üzerimize düşeni yapmak için her geçen gün daha fazla çaba ve gayret içerisinde olma konusunda kararlıyız.  Akdeniz ülkesi olarak zeytin ağaçların arasında yaşamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. Ülkemizde her geçen gün zeytin üretiminin fazlalaştığına değinen Tugay, “Üretimin yanında nitelikli üretimin kapasitesini artırmak ve ürettiğimizi markalaştırmak ve bu oluşturduğumuz markaları sadece Türkiye’ye değil dünyaya sunma konusunda hepimiz bilinçli olmalı ve elimizden geleni yapmalıyız” dedi.


“Hedef ihracatta 2 milyar $”

Sektörün 2028 yılında 2 milyar dolar ihracat hacmine ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bu tür fuarların hedeflere ulaşmada büyük katkı sağlayacağını belirtti. Tariş Genel Müdürü ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Şarman ise “Zeytin ve zeytinyağı sektöründe 200 milyonu aşan ağaç varlığımızla büyük bir potansiyele sahibiz. İhracatta miktar ve kaliteyi artırarak dünya pazarlarından daha fazla pay alabiliriz. Ancak, ihracat yasağı nedeniyle zeytinyağı ihracatımızda düşüş yaşandı. Dünya fiyatlarının yükseldiği bu dönemde ihracatın tamamen serbest olması gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde stoklarda bulunan yağların kalite kaybı ekonomik zarar getirecek” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM