Pazar, Haziran 16, 2024

TCMB’den döviz kredi büyümesine sınırlama

merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla önemli bir adım attı. Buna göre, TL mevduat ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi. Banka, kısa vadeli TL mevduat oranını yüzde 8’den 12’ye, uzun vadeli TL mevduat oranını yüzde 0’dan yüzde 8’e, kısa vadeli KKM oranını yüzde 25’ten yüzde 33’e, uzun vadeli KKM oranını ise yüzde 10’dan yüzde 22’ye yükseltti. 

Banka tarafından yapılan açıklamada, “Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları aşağıdaki şekilde artırılmış olup zorunlu karşılıklar 24 Mayıs 2024 tarihinde tesis edilecektir” denildi.

Banka tarafından yapılan değişiklikler ise şöyle: “KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korunmuş, yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü. Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama döneminden itibaren geçerli olacak şekilde toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı. Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilmiş, sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar veridi”

Öte yandan banka, yapılan değişiklikle birlikte zorunlu karşılık oranlarına ilişkin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından karara uygun uygulama talimatlarıyla birlikte bankalara iletileceğini belirtti. 

KAYNAKTCMB
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM