Cumartesi, Kasım 23, 2024

Star Rafineri liderliği bırakmadı 

EBSO tarafından açıklanan 2023 yılı üretimden satışlarına göre 100 büyük sanayi kuruluşu listesine göre; Tüpraş ikinci olurken Petkim ise listede üçüncü sırada yer aldı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından 2023 yılı üretimden satışlarına göre 100 büyük sanayi kuruluşu, İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıda açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre, geçtiğimiz yıl Ege Bölgesi’nin 100 büyük firması arasında Star Rafineri A.Ş. ilk sırada yer alarak liderliğini korudu. Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. ikinci olurken, Petkim Petrokimya Holding A.Ş. ise listede üçüncü sırada yer aldı. Sektörel olarak bakıldığında 100 büyük firmanın üretimden satışlarının yüzde 60’ı kimya ve plastik ürünleri sanayide olurken yüzde 84,4’ü kimya ve plastik, gıda ile demir-çelik-metal-döküm sanayide yoğunlaştığı görüldü. 100 büyük firmanın ihracatının yüzde 77,7’si ise kimyasal ve plastik, gıda ve demir-çelik-metal-döküm ile sanayi tarafından gerçekleştirildi. 


KDV alacak miktarında yüzde 97 artış

EBSO’nun 2023 yılı üretimden satışlarına göre 100 büyük sanayi kuruluşu araştırmasına göre, kar bildiren firma sayısı 82 olurken, Ar-Ge gideri bildiren firma sayısı ise 56 oldu. Yabancı sermayeli firma sayısı 28 iken ihracat yapan firma sayısı ise 96 olarak kayda geçti. Öte yandan ilk 10 firma, 100 büyük firmanın üretimden satışlarının yüzde 66’sını gerçekleştirdi. Türkiye imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 5 olan 100 büyük firmanın ihracatının üretimden satışlar içindeki payı yüzde 37 oldu. Araştırmada sonuçlarına göre, Türkiye’nin ihracatı yüzde 0,5 artarken, 100 büyük firma ihracatını yüzde 22 artırmayı başardı. Net ithalatçı görünse de 2023 yılında ithalatını yüzde 14, 4 azalttı. 100 Büyük Firmanın KDV alacak miktarı bir önceki yıla göre; yüzde 97 oranında artarak 7,5 milyar TL’ye ulaştı. 


Satış karlılığı, son yılların ortalamasının üstünde

Araştırmanın özet kısmında şu ifadelere yer verildi: “100 büyük firmanın üretim ve ihracat performansı ülke ortalamasının üzerinde kaldı. Yüksek enflasyon, yüksek maliyetler ve kurun baskılanmasının etkileri verilere de yansımış, reel olarak ise üretimden satışlar yüzde 12, net satışlar yüzde 15 azaldı. Enflasyon düzeltmesi etkisi ile mali kırılganlık göstergelerinde iyileşme gözlendi, özkaynakların aktifler içindeki payı arttı. Satış karlılığı, bir önceki yıla göre gerilese de son yılların ortalamasının üstünde kaldı. Firmaların artan zararında, enflasyon düzeltmesi ile birlikte, diğer satışlar ve diğer gelirlerin etkisi olduğu söylenebilir.”


İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM